nms007 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Warki od 1 do 8 to "puchy", o których nie warto się rozpisywać Spis treści:#8 Milk Stout [2013.07.13]#9 Imperial IPA [2013.08.03]#10 Full Aroma Hops [2013.08.17] <-- pierwsza zacierana warka#11 Stout Owsiany [2013.11.10]#12 Cascade APA [2013.11.11]#13 "Szczęśliwa trzynastka" - Foreign Extra Stout [2013.12.01]#14 "Celebration" - Witbier [2013.12.29] Sezon 2014:#15 Extra Special Bitter [2014.01.04]#16 Dortmunder Export [204.01.04]#17 Brown Porter [2014.01.10]#18 American Brown Ale [2014.01.17]### Cydr v.3 [2014.01.23]#19 Schwarzbier [2014.01.26]#20 RIS "Dukielski" [2014.02.08]#21 PoRISowy stout [2014.02.08]#22 Czeski pils [2014.02.22]#23 Niemiecki pils [2014.02.22]#24 Dubbel [2014.03.11]#25 Porter Bałtycki [2014.02.11]#26 Foreign Extra Stout v.2 [2014.03.15]#27 "Złocisz" - Golden/Summer Ale [2014.03.25]#28 "Anonim" - American Amber Ale [2014.04.05]#29 "Pracuś" - Best Bitter [2015.05.01]#30 Pszenica [2014.05.17]#31 Amerykańska pszenica [2014.05.20]### Cydr v.4 [2104.05.23]#32 Irish Red Ale [2014.05.30]#33 Dunkelweizen [2014.06.14]#34 Barleywine [2014.06.17]#35 Barleyowy cienkusz [2014.06.17]#36 Witbier v.2 [2014.06.27]#37 Dry Stout [2014.07.19]#38 Saison [2014.07.20]#39 "Ollirama" APA [2014.07.20]#40 Belgian IPA [2014.07.31]#41 Czeski pils v.2 [2014.08.22]#42 Czeski pils v.2 (po amerykańsku) [2014.09.2014]#43 Porter Bałtycki v.2 [2014.10.18]### Cydr v.5 [2014.10.20]#44 "Timmus" APA [2014.11.22]#45 California Common [2014.12.05]#46 Black IPA [2014.12.21]#47 Cream Stout [2014.12.30] Sezon 2015:#48 Session IPA [2015.02.12]#49 "Old Peculier" po mojemu [2015.04.01] #50 Flanders Red Ale [2015.04.10] #51 Pszenica v.2 [2015.06.19]#52 Mosaic IPA [2015.07.30]#53 Witbier v.3 [2015.08.19]#54 Porter Bałtycki v.2 [2015.08.29]#55 "hOPAaaaa" - Oatmeal Pale Ale [2015.08.29]#56 APA - Single hop "Centennial" [2015.09.18]#57 APA - Single hop "Dr. Rudi" [2015.09.18] #58 "Qrdupell" - Quadrupel [2015.10.17] #59 Belgian Blond [2015.11.07]#60 APA - Single hop "Amarillo" [2015.11.07] Sezon 2016: #61 APA - Pale Ale w Ameryce [2016.02.13] #62 "Lajcik" [2016.03.22] #63 "Pane Havranek" [2016.04.09] #64 Rye Hybrid ESB [2016.04.09] #65 Pszenica v.3 (dwie warki na różnych drożdżach) [2016.05.21] #66 Hoppy LAPA (z ekstraktów) [2016.06.30] #67 Pszenica v.4 [2016.07.02] #68 "Zmiotki" BAA [2016.07.06] #69 Hoppy LAPA (z ekstraktów) [2016.08.05] #70 Pszenica v.5 [2016.09.05] #71 Wheat IPA [2016.09.07] #72 ZdUpY Lemon Polish Pale Ale [2016.11.13] #73 Vanilla Oatmeal Stout [2016.11.18] Sezon 2017: #75 RIS [2017.02.11] #76 PoRISowy Stout [2017.02.11] cdn... Edytowane 21 Lutego 2017 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Wreszcie postanowiłem założyć swojego beer-loga , bo łatwiej będzie mi nad wszystkim panować. Zaległe wpisy będę sukcesywnie uzupełniał! mkrawc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 "Nadejszła wielkopomna hfila". Czekamy, czekamy. A będzie co opisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Zapiski często się przydają i warto je robić. W elektronicznej wersji są lepiej dostępne. No i zawsze ktoś coś doradzi. P.s. Współczuję pisania zaległości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Z tymi zaległościami, to najpewniej pójdę na skróty ps. Z najnowszych wieści: dziś nastawiam kolejną wersję Cydru - tym razem 100% biedronkowy "Sok jabłkowy świeżo tłoczony Vital fresh" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Też robiłem cydr na biedronkowym soku z jabłek rok temu, wyszedł podle. Dodałem do niego sporo cukru i nie przywiązywałem szczególnej uwagi na to jakie drożdże sypie. Miał być źródłem alkoholu i w tej roli się sprawdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Ja użyłem drożdży dedykowanych (FCG1 z Gozdawy) i ani grama cukru nie dodałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Doszedłem do wniosku, że jednak nie będę dodawał zaległych wpisów (chyba, że ktoś mnie o to poprosi), bo po prostu nie znajdę na to czasu zacznijmy zatem od najnowszego dzieła jakim jest: #43 Porter Bałtycki v.2 22°blg 5 kg - Monachijski 1 kg - Whisky 1 kg - Carapils 0,6 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg - Special B 0,3 kg - Pszeniczny jasny ** 0,2 kg - Czekoladowy ciemny ** 0,32 kg - Carafa Special II 0,21 kg - Czekoladowy jasny 0,1 kg - Barwiący 0,2 kg - Ekstrakt słodowy barwiący (dodany na ostatnie 20 min gotowania) ** - miał być pszeniczny czekoladowy, ale jak widać zrobiłem niedokładną inwentaryzację słodów przy układaniu receptury Zacieranie: 66°C - 75 min 76°C - 1 min (MashOUT) Gotowanie (80 min): 40g - Chinook: 60 min 35g - Lubelski: 15 min Drożdże: ok, 150ml gęstwy W34/70 (po warce #42) + świeża uwodniona saszetka tego samego szczepu Zadane w temp.: 19°C Temperatura fermentacji: ok. 8/9°C (odczyt z termometru przyklejonego do wiadra) Po 48 godzinach wyraźne oznaki fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 ### Cydr v.5 Składniki: 15l - Sok jabłkowy z biedronki "Vital Fresh" (tłoczony na zimno) Sok zmieszany z 1l przegotowanej, gorącej wody. Pomiar ekstraktu: 10.4°blg Drożdże: Uwodniona saszetka Gozdawa FCG1 Zadane w temp.: 22°C Temperatura fermentacji: ok. 18-23°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Zrobiłem cydr na tym samym soku (jeśli to ten w dużych kartonach a w środku worek z kranikiem) - wyszedł dobrze. Do soku dodałem herbatkę chmielową. Fermentowałem drożdżami do wita Przed rozlewem zmuszony byłem jednak dodać słodzik - dla dziewczyny było zbyt kwaśne.. i mało słodkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Wczoraj (po 2-tygodniowym niezagazowywaniu) wyniosłem do piwniczki na leżakowanie mojego #34 Barleywine. Oczywiście nie obyło się bez analizy organoleptycznej: - Wysycenie: dosyć niskie, praktycznie brak piany - Aromat: dosyć mocno waniliowy, słodowy, ale też winny/szampański - nie da się pomylić, że to bardzo młode/świeże piwo - Smak: gęste, słodkie i podobnie jak w aromacie - nieco winne/szampańskie. Rozgrzewające, trochę alkoholowe. - Goryczka: umiarkowanie wysoka (pomimo sporego chmielenia) Podsumowując: trzeba poleżakować dosyć długo to piwo, bo w obecnej formie nadaje się raczej do szybkiego "rycia beretu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Zrobiłem cydr na tym samym soku (jeśli to ten w dużych kartonach a w środku worek z kranikiem) - wyszedł dobrze. Do soku dodałem herbatkę chmielową. Fermentowałem drożdżami do wita Przed rozlewem zmuszony byłem jednak dodać słodzik - dla dziewczyny było zbyt kwaśne.. i mało słodkie Ja wczoraj zlałem "na cichą" (odfermentował do 0) i muszę przyznać, że faktycznie jest kwaśny i wytrawny. Podobnie jak Ty, do kilku butelek dodam słodziku - zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 #43 Porter Bałtycki zlany na cichą. Odfermentował do: 8,5*Plato (wg Beer Smith alkohol na poziomie: 7,9% obj.); Temp. cichej: 7-8°C Po cichej, mam w planie zarzucić go płatkami dębowymi, ale jeszcze nie wiem jakiego typu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 17 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 ### Cydr v.5 - rozlany do butelek. Wyszło 29 butelek 0,5l: - 19szt: 2g cukru na butelkę - 10 szt: 1 tabletka słodziku (z Lidla) na butelkę - w ramach testu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) #44 "Timmus" APA (czyli single-hop Summit) Piwo uwarzone w okazji "Pokazu warzenia piwa" w Dukli !! 4 kg - Pale Ale 0,6 kg - Monachijski 0,3 kg - Pszeniczny jasny 0,2 kg - Carapils 0,03 kg - Zakwaszający Zacieranie: 65-67°C - 60 min Gotowanie (65 min): 25g - Summit: 60 min 15g - Summit: 20 min 1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 15 min 20g - Summit: 1 min Wyszło: 20l, 15°blg + 3l wody co dało ok. 13°blg (nie mierzone) Drożdże: US-05 (uwodnione) Zadane w temp.: 17°C Temperatura fermentacji: Start: ok. 13°C Po 12 godzinach: 15-16°C Edytowane 29 Listopada 2014 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 #44 "Timmus" APA przelana na cichą. Trochę słabe odfermentowanie (4,1ºblg), ale myślę, że na cichej "dojdzie" już tak jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Summit na 20 minut? Odważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Odważnie coś więcej nt.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Coś czuję, że chyba już wiem o czym kolega adamsky mówi, ale posłuchajmy wyjaśnienia, bo może się mylę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Niektórzy narzekają na aromaty czosnku i cebuli po użyciu Summita. Przyjrzałem się kiedyś tym postom na zagranicznych forach i podejrzanie często wiąże się to z wrzucaniem go właśnie "na smak", w okolicach 20-15 minut. Oczywiście nie ma co dramatyzować. To żadna reguła, piłem kiedyś single hop Summit i niczego podobnego nie wyczułem, nie mówiąc już o tym że rocznik rocznikowi pewnie nie równy. Ale mimo wszystko sam bym pewnie nie zaryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Dzięki, używałem ten chmiel w różnych kombinacjach, szczęśliwie takich efektów nie odnotowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Niektórzy narzekają na aromaty czosnku i cebuli po użyciu Summita.[...] Dokładnie to miałem na myśli ale przy przelewaniu na cichą nic takiego na szczęście nie odnotowałem - zobaczymy. Koniecznie chciałem przetestować ten chmiel i nawet jeśli wyjdzie w późniejszym czasie z tego cebula to trudno, to jest piwowarstwo domowe i warto eksperymentować Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Wczoraj (02.12.2014) wrzuciłem na cichą do #44 "Timmus" APA: 37g Summit + 5g Cascade (miałem resztki) ps. Piwo w obecnej formie ma (moim zdaniem) podwyższoną kwaskowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Dzisiaj przeprowadziłem gruntowne mycie (środkiem Chemipro CAUSTIC) sprzętu. Zobaczymy czy z pozytywnym skutkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) #45 California Common 12.8ºblg 3.5 kg - Pale Ale 0,25 kg - Karmelowy 150 0,2 kg - Biscuit 0,2 kg - Pszeniczny jasny 0,04 kg - Chocolate 700 Zacieranie: 68-72°C - 60 min 76°C - 1 min Gotowanie (65 min): 84g - Northern Brewer: 10 min 1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 10 min 33g - Northern Brewer: 5 min 33g - Northern Brewer: 1 min Do gotowania dolane ok. 3l wody Wyszło: 19l, 12.8°blg Przy przelewaniu do fermentora posłużyłem się workiem filtracyjnym (dedykowany do moszczów owocowych), bo było sporo mułu chmielowego! Drożdże: S-23 (uwodnione) Zadane w temp.: 19°C Temperatura fermentacji: Start: 17°C Edytowane 5 Grudnia 2014 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się