nms007 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 #45 California Common Temp. fermentacji spadła do 15°C. Z tego też względu fermentor przeniesiony do 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 #45 California Common Temp. fermentacji spadła do 15°C. Z tego też względu fermentor przeniesiony do 17°C Na S-23 fermentujesz w 17-stu stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) @BuDeX Tak - to celowy zabieg Edytowane 9 Grudnia 2014 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dziś musiałem skalibrować refraktometr bo okazało się, że zawyżał odczyt o 1 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 #44 "Timmus" APA Zabutelkowana z dodatkiem 105 g cukru. Wyszło 43 butelki 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dziś musiałem skalibrować refraktometr bo okazało się, że zawyżał odczyt o 1 brix A dzieliłeś wynik z refraktometru przez 1,04? Jeśli nie to tu należy szukać przyczyn zawyżania wskazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Wczoraj (02.12.2014) wrzuciłem na cichą do #44 "Timmus" APA: 37g Summit + 5g Cascade (miałem resztki) Jakie wnioski z chmielenia Summitem na zimno? Nie wyszła cebula? Edytowane 11 Grudnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dziś musiałem skalibrować refraktometr bo okazało się, że zawyżał odczyt o 1 brix A dzieliłeś wynik z refraktometru przez 1,04? Jeśli nie to tu należy szukać przyczyn zawyżania wskazań. Dzielę zawsze. A kalibracje zrobiłem, bo na wodzie destylowanej refraktometr pokazywał: 1 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Wczoraj (02.12.2014) wrzuciłem na cichą do #44 "Timmus" APA: 37g Summit + 5g Cascade (miałem resztki) Jakie wnioski z chmielenia Summitem na zimno? Nie wyszła cebula? Lekka tylko jest ale bardziej w smaku niż aromacie - ale to naprawdę na granicy auto sugestii. Bardziej obawiam się (wspominanej wcześniej) kwaskowości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dziś #44 "Timmus" APA wędruje do piwniczki na leżakowanie (ok. 14-15°C). Przeprowadziłem także próbę organoleptyczną i muszę przyznać, że piwo jest jak najbardziej do picia (obawiałem się infekcji). Aromat może nie powala, ale jest stosunkowo rześki, lekko owocowy. W smaku piwo jest chmielowe, również lekko owocowe i delikatnie cebulowe (ale bez autosugestii nikt z rodziny tego nie wyczuł). Goryczka umiarkowanie wysoka, lekko zalegająca, przyjemna - myślę, że faktycznie ma te 40 IBU (wg. BeerSmith). Reasumując: piwo jak najbardziej ok, ale na pewno Summit - jako single hop - nie jest moim ulubionym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 #45 California Common - przelana na cichą (10°C). Piwo odfermentowało do 4,6°Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 #46 Black IPA 18.3ºblg 5 kg - Pale Ale 0,5 kg - Carafa Special II 0,5 kg - Monachijski I 0,2 kg - Karmelowy 150 0,2 kg - Pszeniczny jasny Zacieranie: 65-68°C - 60 min 75°C - 1 min Brzeczka przednia: 15g - Amarillo: ok. 60 min 5g - Chinook: ok. 60 min Gotowanie (75 min): 15g - Marynka: 60 min 11g - Chinook: 60 min 10g - Cascade: 60 min 15g - Amarillo: 30 min 10g - Cascade: 15 min 1/2 łyżeczki - Pożywka dla drożdzy Wyeast: 15 min 1/2 łyżeczki - Mech Irlandzki: 15 min 10g - Cascade: 2 min 15g - Cascade: 0 min 5g - Amarillo: 0 min Do gotowania (27l) dolane 1l wody. Wyszło: 19l, 18.3°blg Przy przelewaniu do fermentora posłużyłem się workiem filtracyjnym (dedykowany do moszczów owocowych)! Drożdże: US-05 (uwodnione) Zadane w temp.: 17,5°C Temperatura fermentacji: Start: 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 #45 California Common 12.8ºblg Piwo zabutelkowane z dodatkiem 100 g glukozy (rozpuszczona w ok. 200ml wody). Wyszło 35 butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 #47 Cream Stout 13.8ºblg 2,5 kg - Pale Ale 0,5 kg - Monachijski I 0,4 kg - Karmelowy 150 0,4 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,26 kg - Chocolate 700 0,2 kg - Carafa II 0,11 kg - Czekoladowy ciemny 1200 0,1 kg - Jęczmień palony 0,03 kg - Barwiący Zacieranie: 67.4-68.9°C - 50 min 78°C - 1 min Gotowanie (60 min): 5g - Marynka: 60 min 10g - Marynka: 45 min 1/2 łyżeczki - Mech Irlandzki: 15 min Do gotowania (21l) dolane 3l wody. Wyszło: 19l, 13.8°blg Drożdże: US-05 (gęstwa po #46 Black IPA) Zadane w temp.: 18,5°C Temperatura fermentacji: Start: 15°C ps. Jak wyjdzie dobry (obawy mam przez wzgląd na trochę już leciwe składniki), to pójdzie na BV 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 #46 Black IPA - przelana na cichą. Piwo odfermentowało do 5,6°Plato. Do wiadra poszła pierwsza dawka chmielu: 35g - Amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Przy przelewaniu do fermentora posłużyłem się workiem filtracyjnym (dedykowany do moszczów owocowych), bo było sporo mułu chmielowego! Jaki konkretnie używasz? Jakiej pojemności ten worek(bo są różne)? Jak go dezynfekujesz? #46 Black IPA 18.3ºblg Brzeczka przednia: 15g - Amarillo: ok. 60 min 5g - Chinook: ok. 60 min Mam rozumieć, że jakąś małą ilość brzeczki (jaką?) chmielisz w osobnym garnku przez godzinę? Potem wlewasz do do całości i całość chmielisz już "normalnie"? Dobrze rozumiem? Happy New Year Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) @up Worek mam tego typu: http://archiwum.alle...3380334742.html Dezynfekuję go we wrzątku, a sam stelaż Desprejem (lub podobnym środkiem) Wszystko odbywa się w jednym garze! W trakcie filtracji, do umytego (po zacieraniu) gara wrzucam chmiel i filtrat odbieram seriami (po 5-10l). Jak zbliżam się do końca wysładzania, to włączam palnik i dalej już tradycyjne chmielenie. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez nms007 mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 #46 Black IPA Do wiadra poszła druga (ostatnia) dawka chmielu: 20g - Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 #45 California Common Piwo przeniesione do piwnicy (teraz mam tam ok. 10-14°C) na leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 #46 Black IPA Zabutelkowana z dodatkiem 100 g cukru. Wyszło 37 butelek 0,5l ps. Dziś testowałem w akcji mój nowy filtrator chmielin - sprawdza się idealnie! Wymaga jeszcze delikatnego uszczelnienia i będzie git: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) #47 Cream Stout Zabutelkowany z dodatkiem 85 g cukru. Wyszło 38 butelek 0,5l Edytowane 12 Stycznia 2015 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Możesz zdradzić z czego zbudowałeś ten filtrator chmielin ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Oczywiście, że mogę Jest to najzwyklejszy filtr irygacyjny/liniowy (choć nie tak prosto było to kupić). Rozwiązanie zostało podejrzane u jednego z amerykańskich piwowarów Filtr możesz kupić np. tutaj: https://www.wiprol.pl/search.html?search=Filtr+irygacyjny Ja niestety musiałem kombinować z przejściówkami, bo kupiłem z innego źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 #46 Black IPA Piwo przeniesione do piwnicy na leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 #48 Session IPA 11.4ºblg 2.5 kg - Pale Ale 1 kg - Pilzneński 110 g - Melanoidynowy Zacieranie: 62°C - 20 min 72°C - 40 min 77°C - 1 min Gotowanie (60 min): 13g - Chinook: 60 min 1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 15 min 70g - Amarillo: 0 min 40g - Citra: 0 min 40g - Mosaic: 0 min Do gotowania dolane ok. 5l wody Wyszło: 19l, 11.4°blg Drożdże: S-04 (uwodnione) Zadane w temp.: 21°C Temperatura fermentacji: Start: 21°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się