tolo Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Trzeba zrobić mieszadło kotwicowe lub ramowe, czyli mieszadło wolnoobrotowe. Czym różni się wykonane przez Ciebie mieszadło ramowo-łopatowe od łopat, które nie są wydajne przy wolnych obrotach? Będę konstruował mieszadło wkrótce i chcę poznać przewagę jednego rozwiązania nad drugim. Te łopaty u Ciebie są bardzo podobne, za wyjątkiem zewnętrznej "ramy", która dodatkowo może mieszać. Czy wszystkie 3 rzędy łopat są u Ciebie zanurzone w zacierze? EDIT: poczytałem jeszcze trochę o różnych typach mieszadeł. Są konstrukcje, których działania nie rozumiem, np: Na mój gust to bardziej tnie niż miesza, no ale może ma to jakąś skuteczność, skoro jest stosowane. Tu z kolei przedstawione są różne typy mieszadeł w zależności od lepkości cieczy: Mieszadło ramowe jako takie wygląda bardzo sensownie, jednak takie, jakie widziałem w sieci nie mają łopat wygiętych tak, aby unosiły zacier. Zastanawiam się czy samo mieszanie (prostymi płaszczyznami ramy) wraz z konwekcją nie załatwi sprawy takiego mieszania, żeby zapewnić jednolitą temperaturę zacieru w całej objętości. Mam pewne obawy, że rama, lub nawet kotwica będą po prostu obracały całością zacieru w kółko, a nie będą tego naprawdę mieszały, jak np. śruba. Jednak ciężko jest mi dyskutować, ponieważ nie rozumiem dobrze całości zagadnienia. Edytowane 4 Lutego 2016 przez tolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Mam pytanie. Jak głębokie jest zagłębienie dna w kegu DIN i jakie w Euro [50 L]? Chodzi mi o wysokość oznaczoną czerwoną strzałką. https://drive.google.com/file/d/0B52mhg25wCHOZFBGVEc5ams3TDA/view?usp=sharing Innymi słowy: chodzi mi o to ile miejsca będzie pod FD., jak wysoki przedmiot mogę postawić na samym dnie aby zmieścił się pod fałszywym dnem. Czy w kegu euro jest to inna wysokość niż w kegu din? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 A to zależy od średnicy zastosowanego FD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 zy w kegu euro jest to inna wysokość niż w kegu din? Tak inna wysokość. W dinie jest większy stożek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jannko Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Witam, mam pytanie jaką zastosować najlepiej szerokość szczelin FD (w KEGu 100l), tak, żeby w miarę opytmalnie pszenica też dawała radę?? 1-1,5mm?? Czy mniej?? Mogą to być same otwory czy najlepiej to przeciągnąć trochę i uzyskać taki efekt: http://www.piwo.org/gallery/image/2624-falszywe-dno-1-atebo/. Dzięki za każdą podpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 EDIT: poczytałem jeszcze trochę o różnych typach mieszadeł. Są konstrukcje, których działania nie rozumiem, np: Na mój gust to bardziej tnie niż miesza, no ale może ma to jakąś skuteczność, skoro jest stosowane. Mi to wygląda na mieszadło z kadzi filtracyjnej z jakiegoś browaru, które ma za zadanie nacinanie złoża. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Za mną już parę warek z kita, więc czas spróbować zacierania ale najpierw trzeba skompletować sprzęt. Po lekturze Twojego opisu budowy kadzi zabrałem się za konstruowanie czegoś podobnego. Niestety troszkę utknąłem przy budowie mieszadła. Nie wiem jaką wysokość zrobić. Mógłbyś napisać jakie wymiary ma Twoje mieszadło. Szczególnie interesuje mnie wysokość i odległość dolnych łopat od fałszywego dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 To pewnie masz napięcie na mieszadle, czyli na całym kegu. masa na zasilaczu atx jest równa potencjale ziemi - czyli 0. Napięcie jest tylko na szczotkach silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 masa na zasilaczu atx jest równa potencjale ziemi - czyli 0. jeśli już odkopałeś to zagadnienie to myślę, że wiesz, że to jest tylko pół prawdy gdyż jest tak tylko w przypadku poprawnego podłączenia przewodu PE do zasilacza. W przeciwnym przypadku niestety mamy w tych zasilaczach na "masie" potencjał dość znacznie wyższy od "0" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Cześć! Utknałem w pewnym miejscu, mianowicie: Opis przerobienia silnika wycieraczek jest hmm, dobry ale budzi kolejne pytania. Moim zdaniem posłużyłeś się skrótami myślowymi, np część o wolnym pinie - troche nie rozumiem całego tego wątku, czy tam cos podpinamy, lutujemy, zostawiamy? Nie chodzi mi o skrytykowanie Twojej pracy, którą szanuję, tylko o uzyskanie odpowiedzi - jak podłączyć silnik, jak go przerobić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Fajne ale w tej cenie mamy np.automatyczny kocioł Coobra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Fajne ale w tej cenie mamy np.automatyczny kocioł Coobra? Fajnie, że zauważasz, ale to wątek sprzed epoki tych automatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Poza tym to dla tych co wolą zrobić cos samodzielnie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Soravin Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Fajne ale w tej cenie mamy np.automatyczny kocioł Coobra? Fajnie, że zauważasz, ale to wątek sprzed epoki tych automatów Tak, ale w obecnej "epoce" warto robić samemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Fajne ale w tej cenie mamy np.automatyczny kocioł Coobra? Fajnie, że zauważasz, ale to wątek sprzed epoki tych automatów Tak, ale w obecnej "epoce" warto robić samemu? a w obecnej epoce ile kosztuje taka zautomatyzowana maszynka 50L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 w obecnej "epoce" warto robić samemu? "pieniądze to nie wszystko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Mnie więcej frajdy sprawia jak widzę jak kegi przekształcana sie w maszyny do warzenia piwka. Co to za sztuka kupić gotowy sprzęt i powiedzieć ze warzysz piwo? Wlejesz wodę, wrzucisz slod i co... Wszystko robi sie "samo" i tak naprawdę nie rozumiesz jak. Jak zrobisz cos samodzielnie to nauczysz sie zaradności, wiesz co do czego sluzy i jak co działa, z błędów tez wyciągniesz wnioski, a w końcu dopracujesz swój sprzęt i będzie miał wieksza wartość niż "gotowce" na 20l gigo i Browar Soravin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Fajne ale w tej cenie mamy np.automatyczny kocioł Coobra? Fajnie, że zauważasz, ale to wątek sprzed epoki tych automatów Tak, ale w obecnej "epoce" warto robić samemu? Jakoś nie zamieniłbym mojej warzelni własnej roboty na te Cobry czy nawet Grainfathera Choć nie uważam, że któreś rozwiązanie jest lepsze czy gorsze. Niech każdy używa, co mu najbardziej pasuje Browar Soravin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Fajne ale w tej cenie mamy np.automatyczny kocioł Coobra? moim zdaniem 50 x lepsze jest keg z mieszadlem a nizeli Coobra gdzie trzeba stac i mieszac, mam cos podobnego do coobry i wlasnie bede nabywal keg z mieszadlem.... nmoim zdaniem nie ma porownania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Mieszać w Coobrze? Przecież ebiab w założeniu filtruje poprzez pompę i do tego nie używa się mieszania. Kadź zacierna z mieszadłem jest ok - ale pod warunkiem że masz drugą kadź warzelna - czyli nie musisz przelewać brzeczki do fermentora, czyścić kadź i jeszcze raz wszystko przelewać I grzać. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Fajne ale w tej cenie mamy np.automatyczny kocioł Coobra? moim zdaniem 50 x lepsze jest keg z mieszadlem a nizeli Coobra gdzie trzeba stac i mieszac, mam cos podobnego do coobry i wlasnie bede nabywal keg z mieszadlem.... nmoim zdaniem nie ma porownania! A ci głupi "hamerykanie" tylko te HERMS-y i RIMS-y na potęgę (czyli de facto zbliżona zasada działania co Coobra, czy Grainfather), zamiast zwykłe kegi i mieszadła i jazda z koksem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 A ci głupi "hamerykanie" tylko te HERMS-y i RIMS-y na potęgę (czyli de facto zbliżona zasada działania co Coobra, czy Grainfather), zamiast zwykłe kegi i mieszadła i jazda z koksem albo leniwi, abo KEGi maja tylko plastikowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogshi Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Mieszać w Coobrze? Przecież ebiab w założeniu filtruje poprzez pompę i do tego nie używa się mieszania. Kadź zacierna z mieszadłem jest ok - ale pod warunkiem że masz drugą kadź warzelna - czyli nie musisz przelewać brzeczki do fermentora, czyścić kadź i jeszcze raz wszystko przelewać I grzać. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka jesli komus sie wydaje ze zatrze slod bez mieszania a sama pompa to zrobi przelewajac brzeczke z dolu na gore to powodzenia..... nie mowie ze sie nie zatrze ale pytanie w ilu % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Skoro to wiedziałeś to czemu masz coś w stylu coobry? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Skoro to wiedziałeś Może nie wiedział, ale teraz już wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się