pawgin Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Witam serdecznie, Zostało mi trochę słodu i chmielu. Postanowiłem coś z tym zrobić. Pale Ale 3kg Dodałem: Śrutę zbożową (jęczmień i pszenice) 1kg Płatki jęczmienne 0,5kg owsiane 0,5kg Otręby pszenne 0,4kg Zacieranie 1,5h w lodówce turystycznej w 62''C Filtracja i wyszło 26l Gotowałem z 30gr Marynki 60' 15gr Hallertau 20' 15gr Amarillo 20' Blg po zchłodzeniu 14 Zadałem gęstwą po Belgian Blond Ale (świeża prosto z wiadra US-05) Burzliwa 8 dni w 18''C Zlałem na cichą i sprawdziłem BLG - 1 Czy to możliwe aby tak zeszło. Dodam że piwo jest dość mętne, dość płytkie w smaku i trochę mało goryczkowe, podobne do "Białego Żywca" Dla próby zalałem butelkę 0,5l (bezroczystą) aby mieć kontrolę klarowności. Chyba coś z tego będzie po 4 dniach jest już dość przejżyste. Chcę butelkować w poniedziałek. Doczytałem żeby poprawic klarowność zostawić na 3 dni w zimnym miejscu. (Temp. obecna sprzyja temu wiec wyniosłem do garażu, obecnie jest tam 8''C i stoją tam dwa lagery). Czy dodać też trochę żelatyny??? I ewentualnie jak to zrobić. (proporcje) Ewentualnie jaki to może być styl piwa??? W sumie nazwałem to "Zbożowym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Skoro już po 4 dniach się klaruje, to po co dodawać żelatyny? Do 1 Blg mogło zejść jak najbardziej, szczególnie przy takim zacieraniu. A co do stylu to "zbożowe" jest na miejscu, chociaż nie wiem czy jest potrzeba nazywania go w ogóle w jakikolwiek sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 ja bym to nazwał "Dobre Piwo" jeżeli takowe jest w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 dość przejżyste. No cóż, jak się wyklaruje, to na pewno będzie przejrzyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Pamietaj, że to pozorne odfermentowanie, a niektórym schodzi nawet niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Pamietaj, że to pozorne odfermentowanie, a niektórym schodzi nawet niżej Nawet i poniżej zera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Błąd sprzętu pomiarowego, sprawdzałeś na wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Błąd sprzętu pomiarowego skąd to przypuszczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Bilingomierz mam sprawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Pamietaj, że to pozorne odfermentowanie, a niektórym schodzi nawet niżej Nawet i poniżej zera Dosyć powszechne zjawisko w winiarstwie.. ale tam są nieco większe stężenia alkoholu, a to właśnie on, mając mniejszą gęstość od wody, powoduje te przekłamania i pomiary poniżej 0Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Więc wychodzi na to że piwo jest dość mocne%. Dałem chyba za mało goryczki. Ale teraz już wiem po nagazowaniu że jest identyczne jak Białe Ż ywca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) Ale teraz już wiem po nagazowaniu że jest identyczne jak Białe Ż ywca No to słabo... aż tak nisko cenisz swoje piwo? Edytowane 3 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Ale teraz już wiem po nagazowaniu że jest identyczne jak Białe Ż ywca No to słabo... aż tak nisko cenisz swoje piwo? Ja je tylko porownalem ale jest oczywiście dużo lepsze od białego. I żonie też podszedł, mówi: "takie jakieś dziwne, takie czyste w smaku, takie żeby się napić zamiast wodą" wywnioskowalem że chodzi jej o to że jest rzadkie. Ale ogólnie piwo na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się