MateuszO. Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Witam, dwa tygodnie temu postanowiłem trochę poeksperymentować i stworzyłem coś na kształt imperialnego stouta z dodatkiem laktozy. Słody: -Pale ale 5kg -Monachijski 1kg -Pszeniczny 1kg -Czekoladowy 0,2kg -Caraaroma 0,25kg -Prażona pszenica 0,2kg Zacieranie -60' 67stopni -20' 72stopnie Chmelenie 60' mieszanka chmieli z chmielenia ipy na zimno 5' 25g Cascade 1kg Laktozy Wyszło 23l 22-23blg. I teraz najważniejsze. Myślałem że mam zapasy drożdży a została mi tylko gęstwa po us05. Dodałem i po 2 tyg w temp 17-18 zeszło do 10blg. Teraz się zastanawiam czy podnieść temp do ok 20 czy zasypać suchymi t-58. Proszę o poradę osoby które mają coś do powiedzenia, innym serdecznie dziękuję Edytowane 25 Października 2014 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) A wziąłeś pod uwagę, że nierefermentowalna laktoza podniosła ekstrakt o kilka stopni Blg (musiałbyś sobie policzyć o ile)? Ja bym jeszcze potrzymał z 2-3 tygodnie, przy takim ekstrakcie nie ma się co śpieszyć z rozlewem. Edytowane 25 Października 2014 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 O ile dobrze liczę to laktoza dała 4,3blg. Więc odejmując ją to drożdże zjadły cukry od 19 do 10 czyli 9stopni co daje około 4-5 alko co raczej nie powinno zatrzymać US05, czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 skoro 100g podnosi blg o około 0,28blg przy 20l to 1kg na 23l około 2,5blg (nie wiem czy można to zrobić z proporcji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Masz rację, laktoza to nie cukier biały. Czyli bez laktozy z 20blg zeszło do 10 co daje koło 5-5,5% a więc us05 powinny pracować. Przeniosę chyba do 20 stopni i po tygodniu zmierzę ponownie. Później połowa pójdzie do gąsiora z płatkami dębowymi a połowa w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Masz rację, laktoza to nie cukier biały. Czyli bez laktozy z 20blg zeszło do 10 A czy nie powinniśmy raczej odliczyć laktozy również od BLG końcowego - interesuje nas w końcu stopień odfermentowania piwa, bez uwzględnienia cukrów, które z założenia są niefermentowalne. W takim wypadku można przyjąć, że piwo zeszło z 20 BLG do ok. 7,5 BLG + 2,5 BLG z laktozy (skoro odjęliśmy ją od wartości początkowej, to można też od końcowej, daje to większą jasność odczytu informacji). Wiadomo, że chodzi o to samo, jednak resztkowego BLG na poziomie 10 bałbym się butelkować - 7,5 wygląda już bardziej przyzwoicie. Na pewno podniesienie temperatury to dobry pomysł dla bezpieczeństwa - a gąsior z płatkami dębowymi w celu dłuższego przetrzymania to pomysł wręcz idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Od FG też trzeba odjąć, bo przecież nadal w tych 10°Blg laktoza jest obecna. Właśnie sobie wbiłem recepturę do BS i z tego co liczy to 1kg laktozy podbija ekstrakt o jakieś 2,7°Blg Swoją drogą 23l i 22-23°Blg brzmi trochę podejrzanie... wymagałoby bardzo wysokiej wydajności powyżej 85%, a przy tak mocnych piwach raczej jest niższa niż normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 2 tyg to trochę krótko, jak na takie blg. Jeszcze powinno zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Od FG też trzeba odjąć, bo przecież nadal w tych 10°Blg laktoza jest obecna. Właśnie sobie wbiłem recepturę do BS i z tego co liczy to 1kg laktozy podbija ekstrakt o jakieś 2,7°Blg Swoją drogą 23l i 22-23°Blg brzmi trochę podejrzanie... wymagałoby bardzo wysokiej wydajności powyżej 85%, a przy tak mocnych piwach raczej jest niższa niż normalnie. Nie liczę receprut w programach ale wczoraj robiłem chyba juz 6 warkę w życiu belgian tripel i z 5kg pale ale, 1 kg monachijskiego wychodzi mi koło 23l 18blg więc z powyższej receptury gdzie jest więcej słodów 20 spokojnie może wyjść plus laktoza i tak powstało 22-23blg. Dzisiaj połowa poszła do szkła z płatkami, reszta jak zejdzie niżej bez płatków do butelek pójdzie a w 2015 robimy degustacje porównawczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się