santa Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Koledzy, poszukuję solidnego areometru. Cena mnie nie interesuje, ma być solidny i nie przekłamywać. Możecie coś polecić z własnego doświadczenia lub posiadania? Edytowane 27 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Skoro cena nie gra roli to czemu nie refraktometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 W sklepach ze szkłem labolatoryjnym można dostać areometry z legalizacją, za około 70 zł. Nie pamietam nazwy firmy, ale jakaś wytwórnia z Warszawy, robi nawet areometry na indywidualne zamówienie. Aha, firma Gomar, na stronie mają spory wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Tutaj masz bardzo dokładne http://eshop.vinarskepotreby.cz/pristroje-pro-hodnoceni-mereni-a-analyzu-vin/?page=2&order_type= 0-10% i 0-30%. Mam ten pierwszy. OG mierzę refraktometrem. BA kiedyś miał u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) ma być solidny i nie przekłamywać Zobacz http://browamator.pl..._id=38479026010 Mam, jestem zadowolony. Oglądałem, testowałem przy różnych okazjach inne "spławiki" - przy tym wypadały słabo. ... no może poza tym z Cieszyna, ale on miał kilkadziesiąt cm długości i cylinder pomiarowy miał pewnie z 10 litrów Edytowane 28 Października 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ten alla France jest bardzo fajny. Bez większych problemów można odczytać nawet z dokładnością do 0,25°blg, skala się nie przesuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Także szukałem dobrego areometru, nawet rozglądałem się po firmach labolatoryjnych ale ceny były wysokie. W sumie kupiłem taki, pożądny, był, niestety się stukł. http://www.homebrewing.pl/areometr-ballingomierz-brewferm-dwoma-skalami-plato-sg-p-802.html Niestety ale areometry mają to do siebie że chwila nie uwagi i krach. Nawet te najdroższe. Z tego wszystkiego zainwestowałem w refraktometr a odfermentowanie mierzę areometrem z biowinu z "ruchomą skalą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Santa. A dokładnie do czego jest ci potrzebny dokładny areometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Ja mam areometr ze wzorcowaniem z tego sklepu: http://www.metal-chem.pl/oferta.php?cat_id=199 Kosztował coś koło 120zł plus 200zł wzorcowanie, akurat kupowaliśmy do pracy ale, że okazały się zbędne (nadmiar) to sobie zaadoptowałem jeden. Zalety: Bardzo dokładny, odczytać można nawet do czwartego miejsca po przecinku (połówki ale jednak). Wady: Skala OG, długość (40 czy 45cm) 250ml próbki trzeba pobrać. Ale jak tak patrzę na to z perspektywy czasu to jednak większość czasu używam refraktometru bo jest praktyczniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Santa. A dokładnie do czego jest ci potrzebny dokładny areometr. Autor wątku pewnie jeszcze się wypowie, ale chyba nie dokładność była priorytetem: ma być solidny i nie przekłamywać. ... może z wyspiarskiej perspektywy widzisz inaczej, ale tutaj zdarzają się "kFiatki": areometrem z biowinu z "ruchomą skalą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Skoro cena nie gra roli to czemu nie refraktometr? Ciężko powiedzieć. Miałem i sprzedałem. Wolę klasykę, wygodniej mi się używa spławika . Miałem chinola, który notorycznie zaniżał wyniki po wysładzaniu. OK, może nie mieszałem dokładnie, czy coś, w każdym razie sprzedałem i wróciłem do podstaw. Santa. A dokładnie do czego jest ci potrzebny dokładny areometr. Autor wątku pewnie jeszcze się wypowie, ale chyba nie dokładność była priorytetem: ma być solidny i nie przekłamywać. ... może z wyspiarskiej perspektywy widzisz inaczej, ale tutaj zdarzają się "kFiatki": areometrem z biowinu z "ruchomą skalą" Posiadałem trzy spławiki z Biowinu, dwa większe, jeden mniejszy. W jednym z większych naklejka się samoczynnie przesuwała (przez co kalibrację można sobie było tu i tam umieścić ), a drugi miał na oko 4BLG przekłamania. Na oko, bo przekłamanie było w stronę, gdzie nie ma już skali. Małego kupiłem "na przeczekanie", ale to kompletna porażna. Przekłamuje na oko 1BLG, ale nie dam głowy, że jest to wartość taka sama dla różnych poziomów ekstraktu. Poza tym odczytać coś z niego jest dość trudno. Nie twierdzę, że Biowin sprzedaje szajs, po prostu nie miałem szczęścia do ich areometrów. Chciałbym kupić solidnie wykonany areometr, z którego będę mógł z łatwością odczytać wartość z dokładnością do 0,5BLG, a po przyjrzeniu się z dokładnością do 0,1~0,2BLG. Z biegiem praktyki podskoczyła mi wydajność i muszę mieć dokładne pomiary, żeby odpowiednio skalować receptury w BS2. Bez dobrych odczytów nie mogę tego zrobić i ostatnie kilka warek wychodziło mi 1-2BLG "za mocnych". Po "Polskim ALE" 14BLG mówię dość . Idealne byłoby urządzenie z pomiarem temperatury, ale bez tego właściwie mogę się obejść. Propozycji wrzuciliście kilka, coś będzie trzeba wybrać. Z dostępnych w sklepach piwowarskich zainteresowały mnie wspomniane wyżej: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=184149 http://www.homebrewing.pl/areometr-ballingomierz-brewferm-dwoma-skalami-plato-sg-p-802.html Edytowane 28 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 To może refraktometr elektroniczny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Tak, dokładnie to miałem na myśli. Na wspólnym warzeniu ktoś miał taki, ale nie pamiętam za bardzo kto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Jedyne 700 zł... Ale fajne cacko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Sugerowałem się tym: Cena mnie nie interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 http://www.ebay.com/itm/Milwaukee-MA885-Digital-Refractometer-0-50-Brix-Sugar-in-Wine-Tester-Meter-/271312903107?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f2b825bc3 130USD czyli ok. 450 zł tylko jeszcze jakoś przerzucić ze stanów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 http://www.ebay.pl/itm/Milwaukee-Instruments-MA887-Seawater-Digital-Refractometer-PSU-ppt-S-G-/141258533695?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20e3aa2b3f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 http://www.ebay.pl/i...=item20e3aa2b3f To nie ten! Chyba, że planujesz pomiary wody morskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Range SG 1.000 - 1.114, raczej się nada;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Można kupić model MA871 lub MA884. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Ten pokazuje też SG ale nie brix Edytowane 29 Października 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Nie ufałbym SG wyskalowanemu dla soli morskiej, bo sól może inaczej zmieniać załamanie światła w stosunku do gęstości niż zawartość brzeczki. Zauważcie jakie przekłamania robi alkohol... Sól może się zupełnie inaczej zachowywać niż cukier... różnice mogą sięgać 20-50% (strzelam, pojęcia nie mam). Nie ryzykowałbym takimi oszczędnościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 W sumie racja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 A może trzeba zwyczajnie zrobić eksperyment: 2 porcje wody. Jedna z cukrem druga z solą w takich ilościach by pokazywały to samo na spławiku, a potem test refraktometrem. Najlepiej w kilku różnych stężeniach. Mój jedyny spławik właśnie pływa w fermentorze, więc odpadam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się