Korzeniu Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Witam Czy można przechowywać butelki z piwem w wodzie w płytkiej studni.? Woda ma temp ok 10C, Nie mam w domu piwnicy i tak sobie kombinuje:-) co zrobić aby piwko bylo jeszcze lepsze. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Ciekawy pomysł , tylko czy kapsle nie zaczną korodować? Może jakąś "ziemiankę" zmajstrować na wzór leżakowni podziemnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 IMO nie zaczną korodować wszytsko powinno być ok,ja tam raczej bał bym się zatopienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 IMO nie zaczną korodować wszytsko powinno być ok,ja tam raczej bał bym się zatopienia... Korodować będą 100%. Ale jeśli nie chcesz ich tam trzymać latami, to nie będzie żadnych negatywnych skutków oprócz rdzy na kołnierzu butelek, której bardzo ciężko się pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Absolutnie nie będą, są pokryte lakierem zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz... Edit: Jedyne co może korodować to rant kapsla. Edytowane 9 Września 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Ja kiedyś wyparzałem kapsle, ale zaprzestałem bo pod gumą i na szyjce butelki całe były pokryte rudą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 jeśli będą zanurzone tylko w celu schłodzenia to ok , ale przy dłuższym przechowywaniu to raczej rdza je liźnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Piwo do wora, wór do jeziora. Jak to śpiewała kiedyś młodzież ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Absolutnie nie będą, są pokryte lakierem zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz... Edit: Jedyne co może korodować to rant kapsla. Koroduje cała korona praktycznie, a i lico miejscowo również. Mam wilgotną piwnicę i wiem co mówię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 U mnie też kapsle korodują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 (edytowane) Mógłbyś ewentualnie kupić lakier bezbarwny i po zakapslowaniu pociągnąć nim kapsle. Chociaż wątpię aby to pomogło. Innym rozwiązaniem jest szczelne pozamykanie transporterów lub butelek w jakichś worach. Też nie mam piwnicy, ale na studnię się raczej nie zdecyduję (chyba, że na schładzanie butelek przed degustacją). Jak pisał @bronek też się zastanawiam nad ziemianką. Edytowane 11 Września 2009 przez LoboV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Myślę, że zanurzone pod wodą, bez dostępu powietrza będą mniej korodować niż w wilgotnej piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoboV Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Co prawda w mojej studni jest dość dużo rudy żelaza, ale membranowa pompa zanurzeniowa po roku leżenia pod wodą jest pordzewiała od stóp do głów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 A propos korodujących kapsli. Uwarzyłem w maju porteru z myślą o kilkunastoletnim leżakowaniu. Aby zapobiec korozji kapsle zalakowałem. Oprócz funkcji ochronnej jest też znakomita funkcja estetyczna. Kolejnym etapem powinna być chyba etykieta malowana na butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 (edytowane) Przepraszam,że tak późno odpisuje,niestety internet wysiadł an kilka dni... Co do rdzewienia, trzymałem 3 warki po ~ 40 butelek każda przez całą zimę na balkonie, z kolei inne dwie leżakowałem w garażu podziemnym,który jest tak źle izolowany,ze przy każdym większym deszczu od spodu przez kostki brukowe przesącza się woda (nie mam tu na myśli zalewania garażu tylko dużą ilość wilgoci) żadne kapsel nigdy mi nie zardzewiał, podkreślam,że nie miałem nawet nalotu, więc albo ja dobrzez trafiłem albo nie wiem co... Edit: ZApomniałe dodać,że kapsle są ze sklepu browar.bizu.Kiedyś kupiłem spory zapas. Edytowane 12 Września 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniu Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Butelki z piwkiem po 4 szt z każdego rodzaju zostały zatopione w studni , Poleżą tam do 1 dnia lata :-) Dołączyłem teraz zdjęcie przed zatopieniem. Ciekawe jak będą wyglądały po 9miesiacach nurkowania. Pozdro Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Fajny eksperyment (+), jak nie załączysz zdjęcia po wyjęciu ze studni to anuluję minusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Można by było jeszcze na szyjkę założyć nakładkę termokurczliwą, taką jak na wina. Problem w tym, że w nakładce jest mała dziurka... Z kolei na dziurkę można kapnąć jakimś klejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniu Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam Lato już w pełni pogoda w końcu zachęciła do wyciągnięcia ze studni zatopionej skrzynki z piwkiem. Butelki i kapsle dobrze zniosły ten czas leżakowania,trochę zostały zamulone z zewnątrz. Piwko po degustacji smaczniejsze niż to które stało w domu. Jasne Ale wyklarowało się, że byłem aż w szoku:) Dunkelweizen też ma jeszcze dobry smak. Teraz temperatura wody zaczyna rosnąć ale i tak będzie niższa niż w domu, planuje dorzucić jeszcze skrzynkę z Koźlakiem , jedyny feler tej studni że jest płytka i niewiele tam wejdzie, ale dobre i to . Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 a nie da się dolać tam wody do tej studni? Butle trochę brudne. Można by je w jakieś worki wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Można by zrobić jakaś w miarę szczelną skrzynię, tak by woda nie dostawała się do środka lub chociaż zastosować szczelny worek. Też posiadam studnie i też mam raczej kiepską piwnicę, z tym że moja studnia jest zdecydowanie głębsza (9m) i jest w niej dużo wody. Pomysł ciekawy, gdyby dopracować metodę przechowywania piwa tak by zminimalizować ryzyko korozji etc, była by to niezła alternatywa dla tych którzy nie posiadają dobrej piwnicy, a dysponują studnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 metal chyba tak szybko nie koroduje, gdy nie ma dostępu powietrza. Rozwiązań można by zastoswoać sporo. Są takie duże worki próżniowe do przechowywania ubrań, można by w to skrzynki wpakować i na jakiejś platformie zatapiać. Pytanie tylko co zimą, gdy woda zamarznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Ten temat podsunął mi ciekawy pomysł zatopić butelki pod termokliną w jeziorze. Zawsze niska temperatura (4°C ) za darmo tylko zabezpieczyć butelki i zatopić gdzieś gdzie nikt nie znajdzie. A potem zabawa w nurkowanie z poszukiwaniem skarbów:P Edytowane 29 Czerwca 2010 przez kretu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Pytanie tylko co zimą, gdy woda zamarznie ? W studni nie powinna zamarzać. Temp. zamarzania w Polsce to 60cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Ale co, że nie zrobi się nawet warstwa lodu na powierzchni wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi