pershi Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 A ile tam tego nadwęglanu jest? 750 g to na rok starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 "Domol Odplamiacz Oxi Biel z aktywnym tlenem 750g 30% i więcej: związki wybielające na bazie tlenu; mniej niż 5%: anionowe środki powierzchniowo czynne, niejonowe środki powierzchniowo czynne; Produkt zawiera enzymy (celulazę, mannazę, liazę pektynową) i rozjaśniacze optyczne. Inne składniki: siarcany, węglany,EDTA. Produkt nie zawiera fosforanu, chloru, boru i barwników. Produkt zawiera nadwęglan sodu." Takie coś widnieje na etykiecie. Już kupiłem. Chyba mogę użyć co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Czysty nadwęglan sodu to to nie jest. Proponowałbym najpierw zrobić test, bo potem może się okazać, że fermentor będzie walił chemią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Ja biedronkowego oxi używałem z powodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Biedronkowy ma w składzie substancje zapachowe, myślę że coś tam może wnosić do piwa. Płukanie IMO konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Tak z grubsza przepłukiwałem, nie pachnie to mocno i w piwie niczego nie wyczuwałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Jeżeli ktoś ma w pobliżu, to Kaufland sprzedaje czysty nadwęglan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Jednego nie rozumiem - zamiast kombinować z jakimiś biedronkami i innymi marketami wejdzcie na pewien portal aukcyjny i kupcie czysty nadwęglan za 7 zł + przesyłka (16 zł). Wystarczy na długo, a jest pewność, że nie ma jakiś dodatków typu zapachy itp. Nie rozumiem jak można sobie tak utrudniać życie - można szukać oszczędności, ale w takich przypadkach to chyba jednak zwykłe skąpstwo połączone z kombinatorstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Jednego nie rozumiem - zamiast kombinować z jakimiś biedronkami i innymi marketami wejdzcie na pewien portal aukcyjny i kupcie czysty nadwęglan za 7 zł + przesyłka (16 zł). Pewnie dlatego, że w cenie 8zł/kg można mieć dokładnie to samo, co sprzedaje "pewien portal aukcyjny" za 16zł - należy tylko sprawdzić, żeby był on jedynym składnikiem OXI. Jak to mówią, skoro nie ma różnicy, to......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Gorzej jak czasami trzeba podjechać np. autem do sklepu, co czasami pochłania koszt przesyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Akurat autem do sklepu mam po drodze, nie muszę czekać na przesyłkę itd. Nie mówię, że to jedyne słuszne rozwiązanie, po prostu mi odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Akurat autem do sklepu mam po drodze, Ja zlecam zakup "szefowej" jak ma dzień: "Szlakiem polskich hipermarketów" OXI z Kauflandu używam od jakiego czasu i nie stwierdzam niczego podejrzanego - zapachu brak, łyżeczka 40g jest, starcza na trochę, wiec polecam Edytowane 11 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Ile tego Oxy z Auchan dajecie na 1 litr? 1 łyżeczkę? Nie trzeba po tym juz płakać tak jak po Oxi One itp? Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 4g na litr, ja daję czubatą łyżeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Odświeżając przypominam , że Auchanowe OXY to czysty i tani nadwęglan . Uprzedzając pytania o skład ( 30%> nadwęglan ) : tak się oznacza . Potwierdzone mailem od producenta i w karcie charakterystyki na stronie producenta . Skład : ponad 99% nadwęglanu sodu . Edytowane 22 Maja 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andreg Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, znalazłem taką kartę charakterystyki nadwęglanu sodu: http://www.brenntag....df?t=1401058748 są tam dość niepokojące wpisy np: "zastosowania zidentyfikowane: środek wybielający do detergentów i w produktach chemii gospodarczej, składnik dodatków wybielajacych do proszków do prania zastosowania odradzane: inne niż wymienione powyżej" albo: "Zagrożenie zdrowia: Toksyczność ostra, kat.4 - droga pokarmowa, H302 Poważne uszkodzenie oczu, kat.1, H318" Jesteście pewni że to co używacie jest w 100% bezpieczne? Czy środki oferowane przez sklepy z artukułami dla piwowarów to jest to samo czego dotyczy ta karta charakterystyki? Często się pisze że po dezynfekcji nie wymaga spłukiwania.... pozdrawiam Edytowane 2 Czerwca 2014 przez andreg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takijiro Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) http://www.envolab.p...adweglan-detail Nadtlenku wodoru addukt z węglanem sodu (nadwęglan sodu).Po rozpuszczeniu proszku w wodzie powstaje wolny nadtlenek wodoru. Maksymalna rozpuszczalność nadwęglanu w wodzie (w 20oC) wynosi 120g/litr co daje roztwór nadtlenku wodoru o stężeniu około 3,2% Czyli tyle ile ma woda utleniona z apteki. W karcie charakterystyki są opisane zagrożenia w przypadku spożycia lub/i dostania się do oczu samego produktu (nadwęglan sodu) a nie jego roztworu wodnego. Zagrożenia zdrowia: Produkt szkodliwy, działa szkodliwie po połknięciu; drażniący, ryzyko poważnego uszkodzenia oczu. Po odkażeniu resztę r-ru wylewamy, a to co zostanie na ściankach to po pierwsze wodny r-r Na2CO3 , który nie jest groźny, a po drugie to nawet gdyby w tym r-rze było jeszcze H2O2 to w jakim stężeniu, a co za tym idzie jaka ilość znajdzie się w takiej butelce 0,5L czy w 20L piwa? Bo zauważ, że max. rozpuszczalność w 20oC to 120g/litr, a gdzie nie spojrzysz to każdy zaleca ok. 4g/litr czyli 30 razy mniej. Nawet gdyby zostało nieco H2O2 to ta resztka i tak przereaguje z piwem, utleniając w nim coś (ale tak delikatnie, że i tak nie zauważysz różnicy) i H2O2 rozłoży się na H2Oi O2 , czyli wodę i tlen. Poza tym 3% r-r H2O2 można użyć do odkażenia wody pitnej w ilości około łyżka wody utlenionej na szklankę wody. Tak, że nie bój żaby, jeżeli produkt jest opisany jako czysty nadwęglan, bez udziwnień, środków zapachowych, barwiących itp., IMHO jest ok. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez takijiro micd84 i Quentin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 OXI czyli nadtlenek wodoru czyli woda utleniona czyli..? Perhydrol 38%! Jeden litr kosztuje okolo 10zł (w sklepach z kosmetykami dla fryzjerów np.) rozcieńczamy odpowiednio i powinno wystarczyć na dłuuuugooo! Jak sie powtórzyłem, to sorrki. Jak nie mam racji to proszę o wyjaśnienie mojego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 http://www.piwo.org/topic/10343-nadweglan-sodu-na2co3%E2%80%A215h2o2/page__st__20#entry217933 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheQueenSky Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Podsumowując szukać OxiOne, Oxi odplamiacz, czystego nadwęglanu sodu za najniższą cene. Stosować 99% nadwęglan w ilościach 4g/litr wody i dezynfekować wszystko co trzeba. Pytanie moje brzmi czy po zdezynfekowaniu butelek Oxi należy je przepłukać wodą z kranu bądź wystawić na wywietrzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Woda z kranu? To po co dezynfekowac? Uzyj wody przegotowanej, jak juz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Woda z kranu? To po co dezynfekowac? Uzyj wody przegotowanej, jak juz. A ja czasami przeplukuje i nic się nie dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Ja uzywam tego z biedry i przepłukuje kranówką ciepłą.. Lepszy efekt dawał chyba czysty - wyraznie zmienial kolor wody na jasniejszy no i trn z biedry sie pieni. Trzeba bedzie w auchan poszukac i przetestowac skoro mowicie ze jest bez dodatków. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 W realu też jest bez dodatków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolickiBrowarDomowy Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ja używam czystego nadwęglanu sodu - do kupienia na znanym portalu aukcyjnym. Jakieś 7zł za 1kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi