elroy Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Hej! Jako, że jeszcze nigdy nie warzyłem ciemnego pszeniczniaka zastanawiam się, jak się najlepiej zorganizować pod kątem surowców, aby piwo było smaczne i udane. (wiem eksperymentator ze mnie żaden ) Macie jakieś sprawdzone receptury ? Preferuję raczej "ciemnego" nie "total schwarz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Robiłem ciemne pszeniczne z ofert BA. Nie wiem czemu, ale ciemne mi to nie wyszło (jest ciemniejsze, ale nie "czorne":D.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Wtrącę, że zwycięskie piwo w kategorii "Dunkel-Weizen" w V Konkursie Piw Domowych w Żywcu (2007) uwarzone było z zestawu na bazie słodów "Pszeniczne Ciemne" z oferty Browamatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Uwarzyłem tę pszenicę z zestawu BA i mogę potwierdzić, że wychodzi bardzo dobra. Rzekłbym klasyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Uwarzyłem tę pszenicę z zestawu BA i mogę potwierdzić, że wychodzi bardzo dobra. Rzekłbym klasyczna. Po pozostaje zastanowić się na drożdżami. Kilka osób na browar.biz pozytywnie się wypowiadało o WB-06 więc chyba nie będę kombinował i nie będę dokupywał Wyest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Po pozostaje zastanowić się na drożdżami. Kilka osób na browar.biz pozytywnie się wypowiadało o WB-06 więc chyba nie będę kombinował i nie będę dokupywał Wyest. Na WB-06 nie robiłem, ale jestem bardzo zadowolony z drożdży do pszenicznych typu "no name", które były w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 No i tak też zapewne zrobię Oczywiście dam znać jakie rezultaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerdzio Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 WB-06 super drożdże- polecam.!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagual99 Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Potwierdzam!W zeszłym tygodniu zrobiłem zacieranego pszeniczniaka z Wb-06 na próbę.Zielone piwo smakuje dokładnie jak paulaner(oczywiście bez gazu)Wyczuwalne są też delikatnie banan i łagodny gożdzik.Jestem bardzo mile zaskoczony!Polecam te drożdże. Uważam również za bardzo dobre Brewferm Blanche,chociaż te dają smak bardziej belgijski,trochę jakby bardziej treściwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Nie chcę zaczynać nowego wątku o pszeniczniakach więc zapytam tutaj. Obecnie mój pierwszy zacierany pszeniczniak jest na burzliwej ,zadany drożdżami Brewferm Blanche, a teraz pytania: 1) w jakich temperaturach przechowujecie swoje pszeniczniaki ? (ja mam w piwnicy ,zależnie od pory roku 6-16°C ) 2) jak długo to piwo będzie dobre w tych temperaturach? (czy wytrzyma do lata?) 3) czy czas przechowywania jest zależny od rodzaju drożdży? 4) czy po zabutelkowaniu od razu dać do chłodnego ,czy potrzymać z tydzień w ok 20°C ? I to by było na razie na tyle;) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 1) w jakich temperaturach przechowujecie swoje pszeniczniaki ? (ja mam w piwnicy ,zależnie od pory roku 6-16°C ) Spokojnie w tej temperaturze możesz przechowywać. Pszeniczniaki są górnofermentacyjne więc wyższa temperatura nie powinna im zaszkodzić. U mnie w piwnicy temperatura latem czasami dochodzi do 18-19C. 2) jak długo to piwo będzie dobre w tych temperaturach? (czy wytrzyma do lata?) Do lata wytrzyma, jednak pszeniczniaków nie ma co przechowywać zbyt długo. Tracą z czasem charakterystyczne aromaty. Mnie zapodziało się pół skrzynki waizena uwarzonego w październiku 2007, odnalazł się dopiero teraz. Niestety po aromatach bananowo-goździkowych śladu nie ma. 3) czy czas przechowywania jest zależny od rodzaju drożdży? Tak jak napisałam wyżej. Niestety nie wiem jak zachowują się Brewferm Blanche, gdyż nigdy ich nie używałam. Generalnie czas przechowywania jest uzależniony od stylu piwa. Portery bałtyckie, koźlaki, triple które mają wysoki ekstrakt, a co za tym idzie wysoką zawartość alkoholu przechowują się bardzo dobrze, wręcz im starsze tym lepsze. Najgorzej przechowują się właśnie pszeniczniaki, według mnie najlepiej je spożyć do pół roku po butelkowaniu. 4) czy po zabutelkowaniu od razu dać do chłodnego ,czy potrzymać z tydzień w ok 20°C ? Możesz kilka dni potrzymać w wyższej temperaturze. PS na przyszłość lepiej załóż oddzielny wątek - łatwiej będzie szukać kiedyś odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Obecnie mój pierwszy zacierany pszeniczniak jest na burzliwej ,zadany drożdżami Brewferm Blanche, A te drożdże to nie powinny być raczej do witbiera niż do pszeniczniaka? A może pisząc "pszeniczniak" właśnie to miałeś na mysli? A czemu pytam? Bo zgodzę się z dori, że pszeniczniaki tracą dużo na smaku po dłuższym przechowywaniu. I myślałem, że podobnie jest z witbier-em... A przedwczoraj znalazłem zapomnianą butelkę z przed około roku (na drożdżach Wyeast 3944 Belgian Witbier). Co prawda wyklarował się przez ten rok idealnie, ale smak... pyszności! Gdy piłem go w kilka miesięcy po butelkowaniu to był trochę "ostry" - nie wiedziałem, czy to z chmielu czy z curacao czy jeszcze z czegoś innego. Teraz ta ostrość gdzieś się schowała i wyrównała a na pierwszym planie tylko czuć delikatnie kolendrę. Tak więc mówię wam: witbier po roku zyskał znacząco na smaku. Przynajmniej ten mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Nie chcę zaczynać nowego wątku o pszeniczniakach więc zapytam tutaj.Obecnie mój pierwszy zacierany pszeniczniak jest na burzliwej ,zadany drożdżami Brewferm Blanche, a teraz pytania: Twój podstawowy problem jest taki, że Blanche to są drożdże do witbiera, a nie do hefeweizen. Także banana i goździka to raczej się nie doszukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Tak więc mówię wam: witbier po roku zyskał znacząco na smaku. Przynajmniej ten mój. Ciekawa informacja, zawsze starałam się witbiery tak jak weizeny wypijać dość szybko. Idąc właśnie tym tropem, że i to i to pszeniczniak. Ale faktycznie to dwa różne piwa i witbier może zachowywać się inaczej w trakcie przechowywania. Zatem kilka butelek witbiera, które jeszcze mi zostały potrzymam kilka miesięcy i zobaczymy jak się zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Tak jak napisałam wyżej. Niestety nie wiem jak zachowują się Brewferm Blanche, gdyż nigdy ich nie używałam. Generalnie czas przechowywania jest uzależniony od stylu piwa. Portery bałtyckie, koźlaki, triple które mają wysoki ekstrakt, a co za tym idzie wysoką zawartość alkoholu przechowują się bardzo dobrze, wręcz im starsze tym lepsze. to nie do konca prawda, na dobre "przechowywanie się" ;-) piwa mają wpływ zawarte w nim składniki antyutleniające, czyli w duzej mierze melanoidyny oraz moze i inne ciemne barwniki. dlatego dobrze przechowują się piwa ciemne. im ciemniejsze tym dluzej mozna przechowywac. i choc zapewne tripel przechowa się lepiej od pilsa, to ciemny mild przechowa sie lepiej od tripela ;-) swoją drogą to zastanawiam się, na ile ma to wplyw na starzenie sie dunkelweizenow (tak pytam teoretycznie, bo nie podejrzewam, zeby dlugo stal ;-) Edytowane 25 Lutego 2009 przez yemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 im ciemniejsze tym dluzej mozna przechowywac. i choc zapewne tripel przechowa się lepiej od pilsa, to ciemny mild przechowa sie lepiej od tripela ;-) Trochę bym polemizował... Na pewno ciemne słody tak, ale alkohol też na pewno dobrze konserwuje piwo. No przecież mój tripel po pół roku od butelkowania jest już prawie nadający się do picia (kto był w piątek u Infama ten może potwierdzić ), wydawało mi się, że za kolejne pół roku będzie jeszcze lepszy. Czyżbym się mylił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 ...wydawało mi się, że za kolejne pół roku będzie jeszcze lepszy. Czyżbym się mylił? mam nadzieję, że nie ;-) z tego co sie orientuję, to alkohol i barwniki spelniają inną rolę jeśli chodzi o zapewnianie trwałości piwu. barwniki utrwalają smak a alkohol chroni przed mikrobami. ale to tylko moja dedukcja, poprawcie mnie jesli sie mylę. myslę, że mówimy też może o innej skali czasu niż pół roku. a w dluzszym czasie to nietrwałośc smaku jest naszym głównym wrogiem, nie mikroby (bo te już wszystkie padły). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 [...] na dobre "przechowywanie się" ;-) piwa mają wpływ zawarte w nim składniki antyutleniające, czyli w duzej mierze melanoidyny oraz moze i inne ciemne barwniki. dlatego dobrze przechowują się piwa ciemne. im ciemniejsze tym dluzej mozna przechowywac. i choc zapewne tripel przechowa się lepiej od pilsa, to ciemny mild przechowa sie lepiej od tripela ;-) Czy ww. to do końca prawda? My nie musimy dbać o redukcję tlenu w butelce (jeśli oczywiście przy kapslowaniu nie zostawimy więcej powietrza niż te 4 cm). Niekiedy bezwiednie ale stosujemy "przeciwutleniacze" - drożdże. Podczas nagazowywania konsumują tlen zawarty w szyjce butelki, a i z czasem dbają o jego redukcję. Ważna jest więc temperatura przechowywania bo w naszym przypadku to autoliza jest zagrożeniem a nie tlen, którego nie ma (tlen niby przyśpiesza autolizę ale tak jak wstukałem, tam go nie ma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 pako1 napisał: 2) jak długo to piwo będzie dobre w tych temperaturach? (czy wytrzyma do lata?) Do lata wytrzyma, jednak pszeniczniaków nie ma co przechowywać zbyt długo. Tracą z czasem charakterystyczne aromaty. Zapytałem dlatego ,bo to raczej piwo na lato niż na zimę. A te drożdże to nie powinny być raczej do witbiera niż do pszeniczniaka?A może pisząc "pszeniczniak" właśnie to miałeś na mysli? smile Myślałem właśnie o pszeniczniaku (mój zasyp to :pszeniczny 2,5 kg ,pilzneński 2,0 kg ,a jedyna przyprawa to chmiel) a zadałem nimi dlatego ,bo skończył im się termin w 2008r ,i przeczytałem o nich ,że są to drożdże do piw pszenicznych http://www.piwodziej.pl/index.php?products=product&prod_id=152 Twój podstawowy problem jest taki, że Blanche to są drożdże do witbiera, a nie do hefeweizen. Także banana i goździka to raczej się nie doszukasz. Z tym bananem i goździkiem to chyba prawda ,bo z fermentora te zapachy się nie wydobywają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browman Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Mam prośbę.Potrzebuję recepturę dunkel-weizena z zestawu BA wraz z instrukcją zacierania.Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Zasyp jest na stronie BA w pdf-ie. Zacieranie pewnie standard: 30'+30'+30', chociaż ja bym pierwszą przedłużył nawet do 60' jeżeli pszeniczny masz oddzielnie. Aż tak ciężko jest poszukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Tutaj masz wszystko: http://www.piwo.org/forum/t2765-Dunkel-Weizen--receptura.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się