HAMISH brewery Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) dzisiaj "uwarzyłem" (z brewkita) moją pierwszą warkę decyzja o uruchomieniu browaru powstała wskutek cen piwa IPA na polskim rynku warzone samodzielnie powinno wychodzić taniej no i jest szansa osiągnięcia smakowego ideału Mam nadzieję, że moja przygoda z piwowarstwem będzie się rozwijać oraz moce produkcyjne browaru rosnąć na razie to tyle, będę czytał jeszcze więcej, będę pytał, z upływem czasu mam nadzieję, że też odpowiadał na pytania jestem z Gliwic Edytowane 8 Listopada 2014 przez HAMISH brewery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Sporo nas tu w Gliwicach Cześć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Tłoczno się tu robi :-D Samych udanych warek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Widzę, że Gliwice rosną w siłę a w Katowicach jakby sami tajniacy... Powodzenia w kolejnych warkach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 e, tam tajniacy po prostu ludzie z mapy nie korzystają i się nie lokują na niej. Samych pysznych pivek życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 e, tam tajniacy po prostu ludzie z mapy nie korzystają i się nie lokują na niej. Samych pysznych pivek życzę. A co? Będziesz rozdawał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Będziesz rozdawał? yhhh, .... susza panie nadal susza wszystko na bieżąco schodzi, z keg'ów piwo się w jakiś dziwnie zasysa do butli z CO2 chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Moja pierwsza warka bulga jak należy z rurki zapach jest całkiem sympatyczny i z trudem się powstrzymuję, żeby nie zajrzeć do środka w sobotę planuję butelkować i wtedy chyba zacznie się prawdziwe ćwiczenie silnej woli )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 w sobotę planuję butelkować a powiedziałeś o tym drożdżom? Nie spiesz się z tym butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 z drożdżami mam wszystko ustalone a tak poważnie to według wszystkich informacji powinno się w weekend udać, w piątek będzie 7 dzień fermentacji, na razie temperatura w fermentorze to 21,22 stopnie. Poza tym, przygotowuję już specjalne pomieszczenie na następną warkę jeszcze z brewkita ale trzecia już chyba zacierana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Czyli nie masz ustalone. 7 dni to bardzo krótko. Po 10, albo jeszcze lepiej 14 zrób pierwszy pomiar ekstraktu, po 2-3 dniach ponownie i jeśli nie będzie zmian to dopiero możesz bezpiecznie butelkować. Jeśli jest jakakolwiek zmiana to czekaj kolejne 2-3 dni Edytowane 11 Listopada 2014 przez KosciaK alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 a tak poważnie to według wszystkich informacji powinno się w weekend udać, w piątek będzie 7 dzień fermentacji I co w związku z tym, że będzie 7 dzień fermentacji? To wyznacznik, że 8 dnia trzeba butelkować? A potem na forum powstają wątki z durnymi pytaniami, że coś jest nie tak - przecież robiłem wg instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Oj tam, przez to zwracanie uwagę na dofermentowanie granaty zaczynają być "miejską legendą". A jak jednemu, drugiemu wystrzeli, coś poniszczy to i bardziej będzie tego pilnował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Dzieki za te rady, granatow wolbym uniknac wiec powstrzymam sie z tym butelkowaniem. Jak rozumiem, jesli brzeczka bedzie kilka dni dluzej w fermentorze to nic jej nie bedzie, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Jak rozumiem, jesli brzeczka bedzie kilka dni dluzej w fermentorze to nic jej nie bedzie, tak? Nic jej nie będzie. Można by się zacząć martwić gdybyś chciał trzymać 6-7 tygodni bez przelewania na cichą, ale tak to zupełnie nie ma problemu, a wręcz przetrzymanie do 2 tygodni jest jak najbardziej wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Oj tam, przez to zwracanie uwagę na dofermentowanie granaty zaczynają być "miejską legendą". A jak jednemu, drugiemu wystrzeli, coś poniszczy to i bardziej będzie tego pilnował... Jakby Ci poharatało twarz albo oko rozwaliło, to też byś traktował to jako niegroźną "lekcję"? Miałem całkiem niedawno nieciekawy przypadek, szczęścia przy nim jednak sporo. Wziąłem na urodziny kolegi kilka piwek i sobie degustowaliśmy pomału. Zupełnie zapomniałem, że mam ze sobą jedną flaszkę piwa, które już dawno było przegazowane. Jakimś cudem piwa nie postawiłem na stole i stało w piwnej siateczce na podłodze, koło stołu. W pewnym momencie było buuuuum, jebło... kawałek szyjki z kapslem wylądował 5m od stołu, koło rogówki na której siedziała córka kolegi, reszta kawałków, różnej wielkości, została w siatce. Potrafisz sobie wyobrazić, co by się mogło stać, gdyby piwo stało na stole przy którym siedziało 4 osoby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Piękny przykład na to, co może zdziałać np. połączenie super instrukcji dołączanej do puszek + nadgorliwy i niecierpliwy początkujący piwowar. Oczywiście doświadczonych piwowarów może także to spotkać, ale wtedy wchodzi inny rodzaj popełnionego błędu, a nie tak głupi jak "bo 8 dnia muszę zabutelkować, bo w instrukcji tak jest napisane". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) zapomniałem, że mam ze sobą jedną flaszkę piwa, które już dawno było przegazowane. Sam się poprosiłeś o problem. Każdemu zdarzy się pzreagzować piwko, ale jak tylko diagnoza jest, natychmiast powinno się jrozgazować wszystkie butelki z partii, żeby problemów uniknąć. Zwłaszcza jak piwko ma poleżeć. Edytowane 11 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Jakby Ci poharatało twarz albo oko rozwaliło, to też byś traktował to jako niegroźną "lekcję"? Panta_rei, zgadzam się z tobą. Mój post miał charakter ironiczny, miał zwrócić uwagę na problem. Wcale nie bagatelizuję zagrożenia rozerwania butelki. Edytowane 11 Listopada 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się