LuzifersAbschied Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Witam. Chcę kupić garnek do zacierania. Pierwotnie wybrałem coś emaliowanego, ale po przeczytaniu opini, że lubią się tluc i tak dalej znalazłem takie oto: 1) http://allegro.pl/60484-ambition-vitalux-garnek-gastronomiczny-36-5l-i4718378731.html 2) http://allegro.pl/garnek-omega-30l-ambition-gastronomiczny-solidny-i4764152680.html Chyba ta sama seria. Przymierzam się do pierwszego. Wygląda solidnie- grube dno (jakie 8mm- sprawdziałem na innej stronie), ścianki też. Oczywiście minus to cena. Czy używa ktoś podobnego albo nawet takiego samego? Polecacie, odradzacie ? Dziękuję za każdą opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Do pierwszego (patrząc po profilu garnka) łatwiej będzie Ci znaleźć gotową chłodnicę zanurzeniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 piękny ten pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Zapas pojemności też się przyda. Ja kupiłem garnek 30l i teraz psioczę za każdym razem gdy wychodzi mi gar tak pełny, że przy gotowaniu trochę chlanie, a blg jest za wysokie i nie ma jak rozrzedzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Używam już długo podobny model jak ten pierwszy i jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Jak już wybierasz w takich garnkach to polecam którąś z tych 2 pozycji (w zależności od średnicy): https://www.mmgastro.pl/produkt/szczegoly/4885,garnek-sredni-satynowany-z-pokrywka https://www.mmgastro.pl/produkt/szczegoly/4870,garnek-wysoki-satynowany-z-pokrywka Stalgast to bardzo dobra firma, której produkty są naprawdę wysokiej jakości. Na allegro też są, ale cena jest podobna, np.: http://allegro.pl/garnek-sredni-satynowany-z-pokrywka-37-7-litra-i4762245525.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 w szerokim garnku łatwiej mieszać i można w domowej kuchni postawić na dwóch palnikach (jeśli warunki i rodzina pozwolą) w wysokim łatwiej chłodzić brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuzifersAbschied Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi. Tak jak wspomnieliście wyżej ten pierwszy wygląda fajnie, chłodnice już mam i po zmierzeniu wszystkich wymiarów właśnie dobrze będzie pasowała do tego wyższego. I tak jak już kupie garnek to wypłukam się z kasy ale teraz zastanawiam się czy wziąść ten trochę droższy z Stalgastu czy ten tańszy z Ambition... 70 zł różnicy. Pytanie czy różnica w zacieraniu i trzymaniu temperatury będzie znaczna. ten ze stalgast ma trochę grubsze ścianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Luzi, bez przesady z tymi temperaturami. Mam nieśmiertelną emalię 35l z lat 80tych i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Uzywałem ambitiona 30 litrów i musze powiedziec ze pozadna firma. Przerwy robilem praktycznie bez podgrzewania bo znakomicie trzymal cieplo. Raczki elegancko przynitowane, zadnych sladow nitow w srodku. Teraz kupilem 36,5 litrowy ale mysle ze warto pojsc w jeszcze wiekszy jesli bedziesz chcial robic piwa 25 blg i wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Teraz kupilem 36,5 litrowy ale mysle ze warto pojsc w jeszcze wiekszy jesli bedziesz chcial robic piwa 25 blg i wiecej. Pod warunkiem, że ma na czym grzać te gary. Na zwykłej kuchni już z 30l jest słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Teraz kupilem 36,5 litrowy ale mysle ze warto pojsc w jeszcze wiekszy jesli bedziesz chcial robic piwa 25 blg i wiecej. Pod warunkiem, że ma na czym grzać te gary. Na zwykłej kuchni już z 30l jest słabo. Słuszna uwaga, jednak zauważ, że im większy gar tym często większą ma średnicę dna. Moją pięćdziesiątkę mogę postawić na wszystkich czterech palnikach, co rekompensuje fakt, że więcej tego ciepła (z racji większego rozmiaru) ucieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 W niedziele pierwsza warke robilem na taborecie z allegro za 70pln. Oszczedzilem 1,5h, ktore wczesniej tracilem na podgrzewanie i gotowanie na kuchence. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuzifersAbschied Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 mam zwyczajną kuchenkę gazową, zmierzyłem dzisiaj odstępy i na upartego możnaby grzać na czterech palnikach jednocześnie, gdyby garnek miał 5 cm więcej średnicy wszedłby idealnie, ale na ten czas nie chcę kolosa 50 l bo muszę zobaczyć jak mi pójdzie na mniejszym. taborety gazowe też odpadają jak narazie. amorph- a nie miałeś jakiś rewelacji ze swoim garnkiem tej firmy ? bo czytałem opinie (tutaj- http://www.ceneo.pl/9666557#tab=spec i tutaj- http://www.skapiec.pl/site/cat/2901/comp/1609993_komentarze), że garnki tej firmy zrobione z ze stali nierdzewnej... rdzewiały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Ja pożyczałem Ambitiony z restauracji od wujka. Tam pewnie były często w uzyciu i żadnego rdzewienia nie zauważyłem. Myślę, że jakościowo są lepsze od tego co ostatnio kupiłem: http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-36l-z-pokrywka-najtaniej-i4689934625.html Edytowane 13 Listopada 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 zrobione z ze stali nierdzewnej... rdzewiały bo "stal nierdzewna" to hasło marketingowe. Ona też rdzewieje tylko nie w warunkach "normalnych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się