Rageofhonor Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Szukam sklepu gdzie dostanę małe ilości kwasu fosforowego 75%. Potrzebuję ok 1 ml tego specyfiku do piwa. Wszędzie gdzie patrzyłem trzeba kupić 1 litr albo 250 ml. To mi się trochę nie opłaca. Na dodatek co zrobię z resztą kwasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Na dodatek co zrobię z resztą kwasu? Weźmiesz kolejny 1ml do kolejnej warki piwa. Ewentualnie możesz reszty użyć do usunięcia kamienia z muszli klozetowej czy umywalki albo odrdzewiania. Jak obliczyłeś akurat taką objętość kwasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Przepis jest na 51 litrów. 2 ml na 51 litrów. ja chcę zrobić 21 litrów piwa to mi wychodzi: 0,823529 ml kwasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Zakwaś innym kwasem albo użyj słodu zakwaszającego, jego powinieneś małe ilości móc kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 2 ml na 51 litrów weź pod uwagę, że ta ilość jest zależna od składu wody i wielu innych czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) 2 ml na 51 litrów przy jakim składzie wyjściowym wody i jej pH?A parametry swojej wody znasz? eh... Edytowane 12 Listopada 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Ja używam fosforowego 75% i muszę dodawać do wysładzania 1,3 ml / 10 l wody, więc ten 1ml to jakoś dziwnie mało jak na całą warkę. Moja woda ma pH 7.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Na dodatek co zrobię z resztą kwasu? Weźmiesz kolejny 1ml do kolejnej warki piwa. Ewentualnie możesz reszty użyć do usunięcia kamienia z muszli klozetowej czy umywalki albo odrdzewiania. Możesz też zjeść zastępując ocet do galarety dpowiednio rozcieńczając np. do 10% . beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Kwasu generalnie nie dodaje się do smaku. Chociaż do galaretki owszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Chociaż do galaretki owszem i do Coca-coli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Ja używam fosforowego 75% i muszę dodawać do wysładzania 1,3 ml / 10 l wody, więc ten 1ml to jakoś dziwnie mało jak na całą warkę. Moja woda ma pH 7.0 Powiedzcie mi jak obliczacie ilość potrzebnego kwasu fosforowego / otofosforowego lub słodu zakwaszającego ? Chodzi mi o to ze jeżeli mam np wodę pH 7,4 i potrzebuję 15 litrów wody do zacierania 5kg słodu to ile dodać w/w specyfików ? Macie jakiś wzór, tabelę albo program ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=FLB7CXB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 A ja sobie sprawiłem pHmetr i po prostu dodawałem do wody po troszkę kwasu, aż otrzymałem to na czym mi zależało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Do wody a myślałem że mierzy się ph zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 pH wody do wysładzania dobrze jest obniżyć poniżej 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 pH zacieru mam OK od kiedy nie używam słodów podstawowych ze Strzegomia, na nich było różnie. Obniżam pH tylko wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Szukam sklepu gdzie dostanę małe ilości kwasu fosforowego 75%. Potrzebuję ok 1 ml tego specyfiku do piwa. Wszędzie gdzie patrzyłem trzeba kupić 1 litr albo 250 ml. To mi się trochę nie opłaca. Na dodatek co zrobię z resztą kwasu? Jak potrzebujesz to bez problemu mogę Ci odstąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się