Skocz do zawartości

Browar "BEER'EM ALL"


Jonas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ;)

 

Browar BEER 'EM ALL wystartował oficjalnie (choć jeszcze pod inną roboczą nazwą) 4.10.2014r. Dwie warki już w butelkach, a trzecia fermentuje w piwnicy. A jakoś do tej pory nie zdecydowałem się aby w jednym miejscu opisywać wszystko, co dotyczy mojego browaru. Z uwagi jednak na znaczną liczbę korzyści płynących z tego rozwiązania, biorę się do pracy. Wspomniane trzy warki opiszę trochę z pamięci

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#1 Zonzon (Foregin Extra Stout)

 

Uwarzony: 4.10.2014

Skład: Słód pilzneński 3 kg

Słód monachijski 1 kg

Słód barwiący 0,2 kg

jęczmień palony 0,3 kg

Chmiel Marynka 40 g

Drożdże Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

66° - 60 min (wszystkie słody)

Chmielenie

60 minut – 40 g Marynka

 

Po gotowaniu, wysładzając aż do odbierania filtratu o gęstości 2 BLG, otrzymałem 16 L brzeczki. Niestety, przez brak wprawy nie zmierzyłem gęstości brzeczki przed zadaniem drożdży, tak więc 15 BLG jest wyliczone przy założeniu 65% skuteczności. Po paru konsultacjach zdecydowałem się na nie rozcieńczanie go i zabutelkowanie jako FES.

 

Zabutelkowano 22.10.2014r

 

1.11.2014 - Piwo próbowane głównie w celu sprawdzenia nagazowania. Jestem z niego w pełni zadowolony ;) jak na razie głównie aromaty i smaki palone oraz słodkiej śliwki, ale mam nadzieję że się ułoży.

 

8.11.2014 – tym razem dominują aromaty kawowe. Jest wyraźna paloność, przewija się też delikatna śliwka.

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Sompet (Double American Wheat)

 

Uwarzony: 4.10.2014

Skład: Słód pilzneński 2 kg

Słód pszeniczny 2kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel Citra 30 g

Chmiel Centennial 40 g

Drożdże US 04

 

Zacieranie:

66° - 60 min (wszystkie słody)

Chmielenie

60 minut – 30 g Citra

0 – 40 g Centennial

 

Podobnie jak w przypadku Zonzona popełniłem ten sam błąd – Nie rozcieńczyłem brzeczki przed zadaniem drożdży. W tym jednak przypadku, sprawdziłem BLG po chłodzeniu i wynosiło ono 17°. Również zdecydowałem się zabutelkować mocniejsze piwo aniżeli je rozcieńczać.

 

Zabutelkowano 22.10.2014r

 

1.11.2014 - Piwo próbowane głównie w celu sprawdzenia nagazowania. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Nie myślałem że to piwo będzie takie dobre ;) W zapachu dminuja aromaty głównie owoców tropikalnych, szczególnie ananasa. Pojawiają się też jednak wyraźne nuty zbożowe. Czuć jednak alkohol. Mam nadzieję że się trochę ułoży

8.11.2014 – Piwo gotowe do picia. Posmak alkoholowy zupełnie zniknął. Na dniach załączę moją pełną recenzję i wstawie zdjęcie ;)

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Kocionder Złocisty (Hefe-weizen)

 

Uwarzony: 3.11.2014

Skład: Słód pilzneński 2 kg

Słód pszeniczny 3kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel Hallertauer Hersbrucker 30 g

Drożdże SF 05

 

Zacieranie

45° - 20 min

68° - 30 min

72° – 15 min

Chmielenie Hallertauer Hersbrucker 30 g – 60 minut

 

Warzenie przebiegło bez nieprzyjemnych niespodzianek. Była za to jedna przyjemna, acz kłopotliwa ;) Wydajność zamiast zakładanych 65% wyniosła 77 % przez co zamiast planowanych 22 L brzeczki o gęstości 12 BLG, wyszło 25 L o gęstości 13 BLG. Może zbije to trochę dodając więcej rzadszego roztworu cukru do refermentacji. Zobaczymy.

 

12-11-2014 – Gęstość zmierzona na poziomie 2 BLG. Znad wiadra unosi się już bardzo przyjemny goździkowy zapach ;)

22-11-2014 - Zabutelkowano z użyciem 190g cukru. W sumie wyszło 25,5 L piwa. W zapachu dominują banany, ale goździki też są wyczuwalne. Nie mogę się doczekać jak za 2 tygodnie spróbuję tego piwa ;)

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zakupiłem już zestaw do Weizenbocka 19°Blg w sklepie dori http://www.homebrewi...egom-p-832.html

Użyje drożdże zebrane z weizena (SF-06)

 

Po ostatniej degustacji Weizenbocka 16 z Kormorana, bardzo spodobała mi się nuta piernikowego aromatu w tym piwie. Na co zwrócić uwagę przy warzeniu/fermentacji, aby uzyskać taki efekt? Czy to jest może uwarunkowane jakimś konkretnym zasypem/drożdzami które są użyte przy tamtym piwie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zgodnie z planami, wczoraj warzyłem Weizenbocka 19°Blg

Niestety Weizenbock chyba z tego nie będzie. Wydajność zacierania wyszła mi FATALNA - niecałe 40%... Do wiadra poszło 14L brzeczki gęstości ok 15 BLG (dzisiaj jeszcze dokładnie zmierzę, bo przez noc się chłodziło na balkonie.

 

Czy jest możliwe, żeby taki wynik uzasadniony był złym zacieraniem? Przed tą warką kupiłem w sklepie labglass termometr szklany zwykły. Zacierałem używając go cały czas. Jakież było moje zdziwienie, gdy wkładając go do gotującej się już brzeczki, pokazywał 90°.

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie zrobiłem.

 

Jeżeli stało się tak jak piszesz, to rozumiem że oprócz kiepskiej wydajności, piwo będzie też nieprzyjemnie mętne. Jakie jeszcze będą konsekwencje skrobi w brzeczce? Czy mogę coś teraz z tym zrobić ? Nie zadałem jeszcze drożdży

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz jodowy wskaźnik, możesz jeszcze sprawdzić brzeczkę.

 

Jeśli skrobia jest brzeczce to już po ptakach, nie ma co jej przerobić bo brak enzymów. Będzie zmętnienie, może odbić się na to smaku i trwałości piwa.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(dzisiaj jeszcze dokładnie zmierzę, bo przez noc się chłodziło na balkonie.

Jak mierzyłeś gęstość ciepłej brzeczki to wynik możesz mieć zaniżony. Zmierz po schłodzeniu jeszcze raz i wtedy dopiero licz wydajność i będziemy szukali przyczyny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W brzeczce nie ma skrobi. Chodziło o to o czym pisze Malinowy ;)

 

Pomiar BLG robiłem podczas wysładzania przy temperaturze ok 70 C. Wiedziałem że odczyt może być przekłamany, ale nie że aż o ponad 5 Blg, a tak wynika z podanej tutaj tabelki http://www.browar.bi...ostcount=37����

 

inne, które znalazem, s mniej więcej zbieżne.

 

Tak więc, brzeczka w temperaturze 20 C miała 21 BLG. Po dolaniu 4 L wody wyszło mi 18 L o gęstości 16,5 BLG. Zadałem drożdże i dalej powinno być już dobrze.

Dzięki za pomoc ;)

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zaniedbałem trochę opisy warzenia, więc wrzucę co tam mam opisane. Warkę #4 na razie pominę, może później nadrobię ten opis

 

Tymczasem wrzucam opis produkcji podwójnej warki Pale Ale. Chcąc zwiększyć wybicie, korzystając dalej z podstawowego sprzętu zdecydowałem się na uwarzenie gęstej brzeczki, rozcieńczenie jej przy chłodzeniu i rozlanie do dwóch fermentorów, dodając na cichą różne chmiele. Jeżeli eksperyment się powiedzie i wyjdą dwa dobre piwa, w przyszłości będę często stosował takie rozwiązanie

A więc:

 

Warka #5 i #6

Data: 2014-12-29

Surowce:

§ 77,8% - Pale Ale, Strzegom – 7,5kg

§ 11,1% - Karmelowy 30, Strzegom – 1kg

§ 11,1% - Pszeniczny, Strzegom – 1kg

§ Chinook , granulat - 50g

§ Centennial, granulat – 15g

§ Citra, granulat - 50g

§ Mouteka (NZ), granulat – 50g

§ Safale US-05

Zacieranie:

 

§ Ilość wody: 9- 1:2

§ 66°C - wrzucenie słodów

§ 65°C - 60'

§ 72°C – 20'- Do negatywnej próby jodowej

§ 77°C - mashout

Wysładzanie na dwa razy: 27-28l

Gotowanie: 60'

 

§ 60' - Chinook - 35g

§ 15' - Centennial - 15g

§ 0' – Chinook – 15g

 

Brzeczka została rozcieńczona i podzielona na dwie części 18L i 15 L

 

· Temperatura zadania drożdży: 18°C

Burzliwa: 10 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 14 dni (50 g Citra)

OG: 12°Blg

FG: 4°Blg

Objętość: 18L

Rozlew: 2015-01-22

Refermentacja: 85g cukru (rozpuszczone w ok 1l wrzątku)

 

· Temperatura zadania drożdży: 18°C

Burzliwa: 10 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 17 dni (50 g Mouteka)

OG: 12°Blg

FG: 4°Blg

Objętość: 15L

Rozlew: 2015-01-25

Refermentacja: 75g cukru (rozpuszczone w 0,9l wrzątku)

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #7 IMPERIAL IPA
Data: 2015-02-27
Surowce:

 

·        77,8% - Pale Ale, Strzegom – 7,5kg

·        11,1% - Karmelowy 30, Strzegom – 1kg

·        11,1% - Wiedeński, Strzegom – 1kg

·        Chinook , granulat - 66g + 20 g na cichą

·        Centennial, granulat – 17g

·        Cascade, granulat - 50g + 30 g na cichą

·        Amarillo, granulat – 20g   + 30 g na cichą

·        Safale US-05

Zacieranie:

 

·        Ilość wody: 18- 1:2

·        69°C - wrzucenie słodów

·        66°C - 60'

·        72°C – 20'- Do negatywnej próby jodowej

·        77°C - mashout

 

Wysładzanie: 27-28l
Gotowanie: 60'

 

·        60' - Chinook - 40g

·        30' - Centennial - 17g, Chinook  - 6g

·        20' – Cascade – 20g

·        15' – Cascade – 20g

·        10' – Chinook  - 10g

·        5' – Cascade – 8g, Chinook – 10g

·        1' – Amarillo – 20g

 

Efektywność: 70%

Temperatura zadania drożdży
: 15°C

Gęstość początkowa 20°Blg

Gęstość  końcowa: 5,5° Blg
Burzliwa: 10 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 10 dni, temperatura 18-20

Chmielenie na zimno: Mieszanka Amarillo, Cascade i Chinooka. Niestety, nie pamiętam proporcji, ale w sumie wyszło ok 100 g

Butelkowanie: 2015-03-21 z użyciem 110 g cukru

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #8 Dry stout
Data: 2015-03-19
Surowce:
 

·         76% - Pale Ale, Strzegom – 4,5

·         8% - Karmelowy 30, Strzegom – 0,5kg

·         8% - Wiedeński, Strzegom – 0,5kg

·         4% - Czekoladowy, Strzegom – 0,2kg

·         4% - Wiedeński, Strzegom – 0,5kg

 

 

·         Magnum – 42g

·         FM 13 Irlandzkie ciemności (starter)

Zacieranie:

 

·         Ilość wody: 18- 1:3

·         ·69°C - wrzucenie słodów

·         ·66°C - 60'

·         ·77°C - mashout

 

Wysładzanie: 25 l
Gotowanie: 60'

 

·60' - Magnum - 42g

 

Efektywność: 75%

Temperatura zadania drożdży: 18°C

Gęstość początkowa 12°Blg

Burzliwa: 7 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 10 dni, temperatura 18-20

 

Źle trochę powyliczałem i wyszło mi 22 L brzeczki o gęstości  15,5°Blg. Dlatego rozcieńczyłem do 28 l 12°Blg

 

 

Piwo zlane 2015-04-04

 

edit 2015-05-08
 

 

Drugie podejście do Dry Stouta i drugie nieudane ;/   Piwo wyszło mętne jak woda po farbkach. do tego coś z nagazowaniem jest nie tak. Jest za małe, nawet jak na ten styl. Piana dość szybko opada, redukuje się nawet do zera. 
 

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Trzeba nadrobić trochę zaległości w prowadzeniu mojego dziennika piwowara ;)

 

Warka #9 Smoked Rye IPA
Data: 2015-03-19
Surowce:
 

·        50% - Pale Ale, Strzegom – 4

·        25% - Żytni, Steinbach – 2kg

·        25% - Wędzony 3-6 EBC Weyermann 2kg

 

 

·        Magnum – 25 g

·         Simcoe - 50g

·         Cascade – 20g

·        Chinook – 40 g

 

·        FM 13 Irlandzkie ciemności ( gęstwa po #8)

Zacieranie:

 Na lenia w 67°C, wygrzew w 78

 

Gotowanie: 60'

Nie pamiętam niestety schematu

 

Efektywność: 75%

Temperatura zadania drożdży: 18°C

Gęstość początkowa 12°Blg

Burzliwa: 7 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 10 dni, temperatura 18-20

 

 

 

Piwo wyszło bardzo żytnie. Oleiste, z piękną pianą. W smaku i w aromacie wyraźna ziemistość. Aromat chmielowy też ok, goryczka mogłaby być trochę wyższa. Natomiast wędzonośc jest jak dla mnie na poziomie autosugestywnym. Jakbym nie wiedział że dowaliłem tam 2 kg Wyermanna to nie powiedziałbym że to piwo wędzone. Podrzucę dzisiaj 2 butelki do depozytu, to może ktoś oceni czy to mi się tylko wydaje

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 ESB
Data: 2015-05-28

Surowce:
 

  •      77% - Karmelowy 30 Strzegom – 1kg
  •      15% - Caramunich I Wyermann – 0,5kg
  •       8% - Pale Ale Strzegom 5kg

 

 

·        Magnum  - 30g

·        Fuggles – 60g

 

·        FM 13 Irlandzkie ciemności (gęstwa po #9)

 

Zacieranie:

·         69°C – Wrzucenie słodów

·        68°C -66°C  -  1 h

·        72°C  -  15 min

·        78°C – Wygrzew

 

Gotowanie: 60'

·        60 min – 30 g Magnum

·        20 min  - 30 g Fuggles

·        1 min – 30g Fuggles

Temperatura zadania drożdży: 24°C

Gęstość początkowa 12°Blg

Burzliwa: 14 dni, temperatura 18-20°C

Cicha: 10 dni, temperatura 18-20

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

· 77% - Karmelowy 30 Strzegom – 1kg · 15% - Caramunich I Wyermann – 0,5kg · 8% - Pale Ale Strzegom 5kg

 

chyba musisz troche popracować nad wklejaniem ;P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka  #11 Witbier

 

Skład:

·         Pilsneński, Strzegom – 3,2 kg

·         Pszenica niesłodowana – 2,7 kg

·         Owies – 0,4 kg

·         Wiedeński, Strzegom – 0,3 kg

·         Kolendra – 30g

·         Skórka z 4 pomarańczy – 50g

·         Saphir – 40g

·         Chinook 20g

·         Drożdże 3522 Belgian Arenns (starter)

 

Zacieranie

·         30’ – 54C

·         40’ – 63-61C

·         20’ – 73-71C

·         Mashout – 76C

Gotowanie

·         60’ Saphir – 25

·         15’ Saphir – 15g

·         5’ Kolendra 20g + skórka pomarańczy 50g

·         1’ Kolendra 10 g

·         0’ przy 70C  20 g Chinook

 

Wyszło ok 26 l piwa o gęstości 11 BLG

 

Fermentacja

·         16 C – 2 dni

·         18 C – 2 dni

·         20 C – 4 dni

·         Przelane na cichą (w celu zebrania gęstwy),  Odstawione do pomieszczenia 23 C

 

Przy przelewaniu na cichą pomiar Blg i degustacja próbki ;)

Blg wyszło 1,5, potrzymam piwo na cichej 4-5 dni, żeby drożdże dojadły co mają dojeść i zlewam w butelki. Młode piwo wyraźnie kolendrowo-cytrusowe ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka  #12  Belgian IPA

 

Skład:

·         Pilzneński, Strzegom – 1 kg

·         Pszenica niesłodowana – 0,3 kg

·         Pale Ale, Strzegom – 4 kg

·         Wiedeński, Strzegom – 0,3 kg

·         Cukier biały – 200g

·         Cukier Kandyzowany – 250g  ( sklepowy, do Dubbla zrobię już swój)

·         Galaxy – 22g

·         Citra 60 g

·         Drożdże 3522 Belgian Arenns (Gęstwa po witbierze)

 

Zacieranie

·         60’ – 63-61C

·         20’ – 73-71C

·         Mashout – 76C

 

Gotowanie

·         60’ Galaxy – 15g

·         30’ Galaxy – 7g

·         15’ Cukier Kandyzowany 250g i biały 200g – rozpuszczone w litrze wrzątku,  Citra – 17g

·         5’ Citra 20 g

·         0’ przy 70C  25g Citra

 

Wyszło ok 26 l brzeczkio gęstości 14,5 BLG

 

Fermentacja burzliwa

·         18 C – 2 dni

·         20 C – 2 dni

·         22 C – 6 dni

 

Fermentacja cicha

·         22 C – 5 dni, dodane 50 g Citry

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.