Jonas Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Cześć Browar BEER 'EM ALL wystartował oficjalnie (choć jeszcze pod inną roboczą nazwą) 4.10.2014r. Dwie warki już w butelkach, a trzecia fermentuje w piwnicy. A jakoś do tej pory nie zdecydowałem się aby w jednym miejscu opisywać wszystko, co dotyczy mojego browaru. Z uwagi jednak na znaczną liczbę korzyści płynących z tego rozwiązania, biorę się do pracy. Wspomniane trzy warki opiszę trochę z pamięci Edytowane 12 Listopada 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Metallica skończyła się na Kill 'Em All jak to mówią, także powodzenia Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) #1 Zonzon (Foregin Extra Stout) Uwarzony: 4.10.2014 Skład: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 1 kg Słód barwiący 0,2 kg jęczmień palony 0,3 kg Chmiel Marynka 40 g Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 66° - 60 min (wszystkie słody) Chmielenie 60 minut – 40 g Marynka Po gotowaniu, wysładzając aż do odbierania filtratu o gęstości 2 BLG, otrzymałem 16 L brzeczki. Niestety, przez brak wprawy nie zmierzyłem gęstości brzeczki przed zadaniem drożdży, tak więc 15 BLG jest wyliczone przy założeniu 65% skuteczności. Po paru konsultacjach zdecydowałem się na nie rozcieńczanie go i zabutelkowanie jako FES. Zabutelkowano 22.10.2014r 1.11.2014 - Piwo próbowane głównie w celu sprawdzenia nagazowania. Jestem z niego w pełni zadowolony jak na razie głównie aromaty i smaki palone oraz słodkiej śliwki, ale mam nadzieję że się ułoży. 8.11.2014 – tym razem dominują aromaty kawowe. Jest wyraźna paloność, przewija się też delikatna śliwka. Edytowane 12 Listopada 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) @ Deathhammer No nie powiem Chciałbym żeby mój browar też się tak "skończył" Edytowane 12 Listopada 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Jakby porównać Metallikę z browarem to oni od 1991 warzą Żubra Życzę Ci abyś warzył adekwatnie do nazwy Twojego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Co kto lubi Dzięki za życzenia i postaram się aby jakość moich piw podążała za nazwą browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) #2 Sompet (Double American Wheat) Uwarzony: 4.10.2014 Skład: Słód pilzneński 2 kg Słód pszeniczny 2kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel Citra 30 g Chmiel Centennial 40 g Drożdże US 04 Zacieranie: 66° - 60 min (wszystkie słody) Chmielenie 60 minut – 30 g Citra 0 – 40 g Centennial Podobnie jak w przypadku Zonzona popełniłem ten sam błąd – Nie rozcieńczyłem brzeczki przed zadaniem drożdży. W tym jednak przypadku, sprawdziłem BLG po chłodzeniu i wynosiło ono 17°. Również zdecydowałem się zabutelkować mocniejsze piwo aniżeli je rozcieńczać. Zabutelkowano 22.10.2014r 1.11.2014 - Piwo próbowane głównie w celu sprawdzenia nagazowania. Bardzo pozytywne zaskoczenie. Nie myślałem że to piwo będzie takie dobre W zapachu dminuja aromaty głównie owoców tropikalnych, szczególnie ananasa. Pojawiają się też jednak wyraźne nuty zbożowe. Czuć jednak alkohol. Mam nadzieję że się trochę ułoży 8.11.2014 – Piwo gotowe do picia. Posmak alkoholowy zupełnie zniknął. Na dniach załączę moją pełną recenzję i wstawie zdjęcie Edytowane 12 Listopada 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) #3 Kocionder Złocisty (Hefe-weizen) Uwarzony: 3.11.2014 Skład: Słód pilzneński 2 kg Słód pszeniczny 3kg Słód monachijski 0,5 kg Chmiel Hallertauer Hersbrucker 30 g Drożdże SF 05 Zacieranie 45° - 20 min 68° - 30 min 72° – 15 min Chmielenie Hallertauer Hersbrucker 30 g – 60 minut Warzenie przebiegło bez nieprzyjemnych niespodzianek. Była za to jedna przyjemna, acz kłopotliwa Wydajność zamiast zakładanych 65% wyniosła 77 % przez co zamiast planowanych 22 L brzeczki o gęstości 12 BLG, wyszło 25 L o gęstości 13 BLG. Może zbije to trochę dodając więcej rzadszego roztworu cukru do refermentacji. Zobaczymy. 12-11-2014 – Gęstość zmierzona na poziomie 2 BLG. Znad wiadra unosi się już bardzo przyjemny goździkowy zapach 22-11-2014 - Zabutelkowano z użyciem 190g cukru. W sumie wyszło 25,5 L piwa. W zapachu dominują banany, ale goździki też są wyczuwalne. Nie mogę się doczekać jak za 2 tygodnie spróbuję tego piwa Edytowane 23 Listopada 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Jak dla mnie to Metallica się skończyła na Garage Inc. Pomijając oczywiście 3 pierwsze fenomenalne płyty, to absolutnym kosmosem jest dla mnie Reload, zwłaszcza brzmieniowo i aranżacyjnie. Jonas, fajne logo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) W związku z zebraniem zdrowej gęstwy z Weizena następnym piwem do uwarzenia będzie Weizenbock (nazwa robocza to Kocionder Mocarny ) Edytowane 29 Listopada 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Zakupiłem już zestaw do Weizenbocka 19°Blg w sklepie dori http://www.homebrewi...egom-p-832.html Użyje drożdże zebrane z weizena (SF-06) Po ostatniej degustacji Weizenbocka 16 z Kormorana, bardzo spodobała mi się nuta piernikowego aromatu w tym piwie. Na co zwrócić uwagę przy warzeniu/fermentacji, aby uzyskać taki efekt? Czy to jest może uwarunkowane jakimś konkretnym zasypem/drożdzami które są użyte przy tamtym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Zgodnie z planami, wczoraj warzyłem Weizenbocka 19°Blg Niestety Weizenbock chyba z tego nie będzie. Wydajność zacierania wyszła mi FATALNA - niecałe 40%... Do wiadra poszło 14L brzeczki gęstości ok 15 BLG (dzisiaj jeszcze dokładnie zmierzę, bo przez noc się chłodziło na balkonie. Czy jest możliwe, żeby taki wynik uzasadniony był złym zacieraniem? Przed tą warką kupiłem w sklepie labglass termometr szklany zwykły. Zacierałem używając go cały czas. Jakież było moje zdziwienie, gdy wkładając go do gotującej się już brzeczki, pokazywał 90°. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Czy jest możliwe, żeby taki wynik uzasadniony był złym zacieraniem? Możliwe. A próbę jodowę zrobiłeś ? Jeśli termometr Cię oszukał to w zacierze mogłeś mieć sporo nieprzerobionej skrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 No niestety nie zrobiłem. Jeżeli stało się tak jak piszesz, to rozumiem że oprócz kiepskiej wydajności, piwo będzie też nieprzyjemnie mętne. Jakie jeszcze będą konsekwencje skrobi w brzeczce? Czy mogę coś teraz z tym zrobić ? Nie zadałem jeszcze drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli masz jodowy wskaźnik, możesz jeszcze sprawdzić brzeczkę. Jeśli skrobia jest brzeczce to już po ptakach, nie ma co jej przerobić bo brak enzymów. Będzie zmętnienie, może odbić się na to smaku i trwałości piwa. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (dzisiaj jeszcze dokładnie zmierzę, bo przez noc się chłodziło na balkonie. Jak mierzyłeś gęstość ciepłej brzeczki to wynik możesz mieć zaniżony. Zmierz po schłodzeniu jeszcze raz i wtedy dopiero licz wydajność i będziemy szukali przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) W brzeczce nie ma skrobi. Chodziło o to o czym pisze Malinowy Pomiar BLG robiłem podczas wysładzania przy temperaturze ok 70 C. Wiedziałem że odczyt może być przekłamany, ale nie że aż o ponad 5 Blg, a tak wynika z podanej tutaj tabelki http://www.browar.bi...ostcount=37���� inne, które znalazem, s mniej więcej zbieżne. Tak więc, brzeczka w temperaturze 20 C miała 21 BLG. Po dolaniu 4 L wody wyszło mi 18 L o gęstości 16,5 BLG. Zadałem drożdże i dalej powinno być już dobrze. Dzięki za pomoc Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Zaniedbałem trochę opisy warzenia, więc wrzucę co tam mam opisane. Warkę #4 na razie pominę, może później nadrobię ten opis Tymczasem wrzucam opis produkcji podwójnej warki Pale Ale. Chcąc zwiększyć wybicie, korzystając dalej z podstawowego sprzętu zdecydowałem się na uwarzenie gęstej brzeczki, rozcieńczenie jej przy chłodzeniu i rozlanie do dwóch fermentorów, dodając na cichą różne chmiele. Jeżeli eksperyment się powiedzie i wyjdą dwa dobre piwa, w przyszłości będę często stosował takie rozwiązanie A więc: Warka #5 i #6 Data: 2014-12-29 Surowce: § 77,8% - Pale Ale, Strzegom – 7,5kg § 11,1% - Karmelowy 30, Strzegom – 1kg § 11,1% - Pszeniczny, Strzegom – 1kg § Chinook , granulat - 50g § Centennial, granulat – 15g § Citra, granulat - 50g § Mouteka (NZ), granulat – 50g § Safale US-05 Zacieranie: § Ilość wody: 9- 1:2 § 66°C - wrzucenie słodów § 65°C - 60' § 72°C – 20'- Do negatywnej próby jodowej § 77°C - mashout Wysładzanie na dwa razy: 27-28l Gotowanie: 60' § 60' - Chinook - 35g § 15' - Centennial - 15g § 0' – Chinook – 15g Brzeczka została rozcieńczona i podzielona na dwie części 18L i 15 L · Temperatura zadania drożdży: 18°C Burzliwa: 10 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 14 dni (50 g Citra) OG: 12°Blg FG: 4°Blg Objętość: 18L Rozlew: 2015-01-22 Refermentacja: 85g cukru (rozpuszczone w ok 1l wrzątku) · Temperatura zadania drożdży: 18°C Burzliwa: 10 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 17 dni (50 g Mouteka) OG: 12°Blg FG: 4°Blg Objętość: 15L Rozlew: 2015-01-25 Refermentacja: 75g cukru (rozpuszczone w 0,9l wrzątku) Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Warka #7 IMPERIAL IPAData: 2015-02-27Surowce: · 77,8% - Pale Ale, Strzegom – 7,5kg · 11,1% - Karmelowy 30, Strzegom – 1kg · 11,1% - Wiedeński, Strzegom – 1kg · Chinook , granulat - 66g + 20 g na cichą · Centennial, granulat – 17g · Cascade, granulat - 50g + 30 g na cichą · Amarillo, granulat – 20g + 30 g na cichą · Safale US-05 Zacieranie: · Ilość wody: 18- 1:2 · 69°C - wrzucenie słodów · 66°C - 60' · 72°C – 20'- Do negatywnej próby jodowej · 77°C - mashout Wysładzanie: 27-28lGotowanie: 60' · 60' - Chinook - 40g · 30' - Centennial - 17g, Chinook - 6g · 20' – Cascade – 20g · 15' – Cascade – 20g · 10' – Chinook - 10g · 5' – Cascade – 8g, Chinook – 10g · 1' – Amarillo – 20g Efektywność: 70%Temperatura zadania drożdży: 15°C Gęstość początkowa 20°Blg Gęstość końcowa: 5,5° BlgBurzliwa: 10 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 10 dni, temperatura 18-20 Chmielenie na zimno: Mieszanka Amarillo, Cascade i Chinooka. Niestety, nie pamiętam proporcji, ale w sumie wyszło ok 100 g Butelkowanie: 2015-03-21 z użyciem 110 g cukru Edytowane 22 Marca 2015 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Warka #8 Dry stoutData: 2015-03-19Surowce: · 76% - Pale Ale, Strzegom – 4,5 · 8% - Karmelowy 30, Strzegom – 0,5kg · 8% - Wiedeński, Strzegom – 0,5kg · 4% - Czekoladowy, Strzegom – 0,2kg · 4% - Wiedeński, Strzegom – 0,5kg · Magnum – 42g · FM 13 Irlandzkie ciemności (starter) Zacieranie: · Ilość wody: 18- 1:3 · ·69°C - wrzucenie słodów · ·66°C - 60' · ·77°C - mashout Wysładzanie: 25 lGotowanie: 60' ·60' - Magnum - 42g Efektywność: 75%Temperatura zadania drożdży: 18°C Gęstość początkowa 12°Blg Burzliwa: 7 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 10 dni, temperatura 18-20 Źle trochę powyliczałem i wyszło mi 22 L brzeczki o gęstości 15,5°Blg. Dlatego rozcieńczyłem do 28 l 12°Blg Piwo zlane 2015-04-04 edit 2015-05-08 Drugie podejście do Dry Stouta i drugie nieudane ;/ Piwo wyszło mętne jak woda po farbkach. do tego coś z nagazowaniem jest nie tak. Jest za małe, nawet jak na ten styl. Piana dość szybko opada, redukuje się nawet do zera. Edytowane 8 Maja 2015 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Trzeba nadrobić trochę zaległości w prowadzeniu mojego dziennika piwowara Warka #9 Smoked Rye IPAData: 2015-03-19Surowce: · 50% - Pale Ale, Strzegom – 4 · 25% - Żytni, Steinbach – 2kg · 25% - Wędzony 3-6 EBC Weyermann 2kg · Magnum – 25 g · Simcoe - 50g · Cascade – 20g · Chinook – 40 g · FM 13 Irlandzkie ciemności ( gęstwa po #8) Zacieranie: Na lenia w 67°C, wygrzew w 78 Gotowanie: 60'Nie pamiętam niestety schematu Efektywność: 75%Temperatura zadania drożdży: 18°C Gęstość początkowa 12°Blg Burzliwa: 7 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 10 dni, temperatura 18-20 Piwo wyszło bardzo żytnie. Oleiste, z piękną pianą. W smaku i w aromacie wyraźna ziemistość. Aromat chmielowy też ok, goryczka mogłaby być trochę wyższa. Natomiast wędzonośc jest jak dla mnie na poziomie autosugestywnym. Jakbym nie wiedział że dowaliłem tam 2 kg Wyermanna to nie powiedziałbym że to piwo wędzone. Podrzucę dzisiaj 2 butelki do depozytu, to może ktoś oceni czy to mi się tylko wydaje Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #10 ESBData: 2015-05-28 Surowce: 77% - Karmelowy 30 Strzegom – 1kg 15% - Caramunich I Wyermann – 0,5kg 8% - Pale Ale Strzegom 5kg · Magnum - 30g · Fuggles – 60g · FM 13 Irlandzkie ciemności (gęstwa po #9) Zacieranie: · 69°C – Wrzucenie słodów · 68°C -66°C - 1 h · 72°C - 15 min · 78°C – Wygrzew Gotowanie: 60' · 60 min – 30 g Magnum · 20 min - 30 g Fuggles · 1 min – 30g Fuggles Temperatura zadania drożdży: 24°C Gęstość początkowa 12°Blg Burzliwa: 14 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 10 dni, temperatura 18-20 Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 · 77% - Karmelowy 30 Strzegom – 1kg · 15% - Caramunich I Wyermann – 0,5kg · 8% - Pale Ale Strzegom 5kg chyba musisz troche popracować nad wklejaniem ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Warka #11 Witbier Skład: · Pilsneński, Strzegom – 3,2 kg · Pszenica niesłodowana – 2,7 kg · Owies – 0,4 kg · Wiedeński, Strzegom – 0,3 kg · Kolendra – 30g · Skórka z 4 pomarańczy – 50g · Saphir – 40g · Chinook 20g · Drożdże 3522 Belgian Arenns (starter) Zacieranie · 30’ – 54C · 40’ – 63-61C · 20’ – 73-71C · Mashout – 76C Gotowanie · 60’ Saphir – 25 · 15’ Saphir – 15g · 5’ Kolendra 20g + skórka pomarańczy 50g · 1’ Kolendra 10 g · 0’ przy 70C 20 g Chinook Wyszło ok 26 l piwa o gęstości 11 BLG Fermentacja · 16 C – 2 dni · 18 C – 2 dni · 20 C – 4 dni · Przelane na cichą (w celu zebrania gęstwy), Odstawione do pomieszczenia 23 C Przy przelewaniu na cichą pomiar Blg i degustacja próbki Blg wyszło 1,5, potrzymam piwo na cichej 4-5 dni, żeby drożdże dojadły co mają dojeść i zlewam w butelki. Młode piwo wyraźnie kolendrowo-cytrusowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonas Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 (edytowane) Warka #12 Belgian IPA Skład: · Pilzneński, Strzegom – 1 kg · Pszenica niesłodowana – 0,3 kg · Pale Ale, Strzegom – 4 kg · Wiedeński, Strzegom – 0,3 kg · Cukier biały – 200g · Cukier Kandyzowany – 250g ( sklepowy, do Dubbla zrobię już swój) · Galaxy – 22g · Citra 60 g · Drożdże 3522 Belgian Arenns (Gęstwa po witbierze) Zacieranie · 60’ – 63-61C · 20’ – 73-71C · Mashout – 76C Gotowanie · 60’ Galaxy – 15g · 30’ Galaxy – 7g · 15’ Cukier Kandyzowany 250g i biały 200g – rozpuszczone w litrze wrzątku, Citra – 17g · 5’ Citra 20 g · 0’ przy 70C 25g Citra Wyszło ok 26 l brzeczkio gęstości 14,5 BLG Fermentacja burzliwa · 18 C – 2 dni · 20 C – 2 dni · 22 C – 6 dni Fermentacja cicha · 22 C – 5 dni, dodane 50 g Citry Edytowane 7 Października 2015 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się