Jozzek Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Naszła mnie taka myśl co by skrócić sobie czas przygotowania warki. Czy jest wogole sens ? 1. Zacieram słody 2. Wysładzam (powiedzmy wysłodziłem 30 l) 3. odbieram z tych 30 litrów 10 litrów do garnka. 4. chmiele te 10 l. przez godzinę 5. Dodaje do pozostałych 20 litrów tą nachmieloną brzeczkę 6. Chłodzę i zadaje drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Nie, nie uda się. Chmielenie to nie tylko gotowanie w celu przeniknięcie alfa kwasów i walorów zapachowo-smakowych chmielu do brzeczki. Ważne jest to, żeby całe piwo gotowało się przez te minimum 60 minut. O co dokładnie chodzi w chmieleniu i po co to jest - przeczytasz na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 A co z wytrącaniem się białek ze słodu? Co z odparowaniem niechcianych substancji? Nie, bez sensu pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Nie, nie uda się. Chmielenie to nie tylko gotowanie w celu przeniknięcie alfa kwasów i walorów zapachowo-smakowych chmielu do brzeczki. Ważne jest to, żeby całe piwo gotowało się przez te minimum 60 minut. O co dokładnie chodzi w chmieleniu i po co to jest - przeczytasz na wiki. Wiem co to chmielenie, już kilka warek mam za sobą. Chodzi mi o to jak maksymalnie skrócić czas od zacierania do zadania drożdzy. Szczerze powiem że te 6 godz. to trochę zadużo i szukam sposobu jak ten czas skrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Cała warka MUSI się gotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 No właśnie słabo widać doczytałeś. Gotować ma się cała warka - dokładne informacje są na wiki. Chcesz skrócić czas? Postaraj się zoptymalizować proces, zmienić zacieranie itp. Ja rekordowo robię warkę w 3,5 godziny bez chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Chodzi mi o to jak maksymalnie skrócić czas od zacierania do zadania drożdzy. Szczerze powiem że te 6 godz. to trochę zadużo i szukam sposobu jak ten czas skrócić. Kompletnie nie rozumiem Twojej logiki, ale widać masz przed sobą trochę czytania: gotować ma się cała warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Chmiel ekstrahuje się do pewnej granicy. Np. jeżeli według twojej receptury uwarzysz IPA 60 IBU to te 10 litrów będzie musiało mieć 180 IBU tak aby po rozcięczeniu było 60. Chyba niewykonalne. Poza tym pewne zakażenie poprzez brak gotowania całości brzeczki. O tym co pisali koledzy już nie wspomnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Ok. To warze jak zawsze długo i mozolnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Nie musi być długo i mozolnie. Tak jak napisałem: można zejść do 3,5 godziny bez chłodzenia. Wszystko zależy od optymalizacji procesu. Oczywiście, tutaj zacieranie jest na lenia i bez mash outu. Ale też nie ma problemu żeby normalne zacieranie infuzyjne albo z mash outem zrobić w 4-4,5 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Kup sobie gar 30l i grzałkę zanurzeniową żeby szybciej doprowadzić całość do wrzenia, i masz po problemie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Kup sobie gar 30l i grzałkę zanurzeniową żeby szybciej doprowadzić całość do wrzenia, i masz po problemie... Gar mam 50l z którego odrazu filtruje(gar z kranikiem) , ale o tej grzałce pomyślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Ok. To warze jak zawsze długo i mozolnie Jesli zalezy ci na czasie a chcesz pozostac przy zacieraniu pomysl o BIAB lub o odbieraniu tylko brzeczki przedniej. Dzieki temu oszczedzasz czas potrzebny na wysladzanie. Dodatkowo zastanow sie nad no-chill. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Przecież stanie przy garach to sama frajda:-) Jesli juz to wysladzac tylko brzeczke przednią a po chmieleniu rozcieńczać. Ale moim zdaniem nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Mnie najbardziej denerwowało czekanie, aż cała brzeczka zacznie wrzeć. Teraz po odebraniu 2-3 litrów brzeczki na bierząco przelewam do gara i podgrzewam. W ten sposób po zakończeniu wysładzania brzeczka już zaczyna bulgotać Najbardziej nie lubię chłodzenia (brak chłodnicy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 To nie chłodź. Oddziel brzeczkę od chmielin, zamknij w wiadrze, dodaj drożdże po 24 h. Wielu piwowarów tak robi, m.in. ja. pero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Nie wiem jak wysładzasz, ale chyba najszybciej jest spuścić całą brzeczkę przednią (bez ograniczania szybkości przepływu), a następnie wlać całą wodę do wysładzania, zamieszać, odczekać kilka minut i znów wszystko spuścić (również bez ograniczania szybkości przepływu). Oczywiście po spuszczeniu brzeczki przedniej zaczynasz podgrzewać nie czekając na resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Jeszcze wrzucenie chmielu do brzeczki przedniej (FWH) skraca czas gotowania nawet do pół godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ja polecam zakup grzałki zanurzeniowej. 2000W to koszt ok 50 zł razem z wysyłka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Jeszcze wrzucenie chmielu do brzeczki przedniej (FWH) skraca czas gotowania nawet do pół godziny A w jaki sposób? Pomijam fakt, że półgodzinne gotowanie może być przyczyną DMS w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) Jeszcze wrzucenie chmielu do brzeczki przedniej (FWH) skraca czas gotowania nawet do pół godziny Chmielenie brzeczki przedniej podobno ma jakieś zalety, jednak jest to kwestia mocno dyskusyjna, a z pewnością nie skróci czasu gotowania. Jak wyżej wspomniał bart3q, po to między innymi gotujemy minimum 60 minut, żeby pozbyć się DMSu. Wsypanie więc chmielu wcześniej, jest bezcelowe. Edytowane 19 Listopada 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Jeszcze wrzucenie chmielu do brzeczki przedniej (FWH) skraca czas gotowania nawet do pół godziny Chmielenie brzeczki przedniej podobno ma jakieś zalety, jednak jest to kwestia mocno dyskusyjna, a z pewnością nie skróci czasu gotowania. Jak wyżej wspomniał bart3q, po to między innymi gotujemy minimum 60 minut, żeby pozbyć się DMSu. Wsypanie więc chmielu wcześniej, jest bezcelowe. Ja od jakiegoś czasu chmielę brzeczkę przednią i nie skracam wcale czasu gotowania. Efekt jaki zauważyłem to ułożona i nie zalegająca goryczka. Jestem z tej metody zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Akurat FWH ma całkiem wymierne skutki i jest szeroko stosowane. Ale absolutnie nie skraca to całości czasu gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 (edytowane) No a ja uważam, że skraca. Ostatnie dwie warki zrobiłem z FWH i skróciłem czas chmielenia z 60 min do 30. I w obydwu żadnych warzyw nie wyczuwam. Krótsze gotowanie podczas chmielenia zacząłem stosować po przeczytaniu zapisków kol. Portera http://www.piwo.org/topic/4073-agro-browar-zebrzydowskie/page__st__720#entry301938 Edytowane 19 Listopada 2014 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 No to super, a że trzeba dać dwa razy tyle chmielu na goryczkę to nie zauważyłeś? I bez dużej różnicy czy wsypiesz na 30 min czy na fwh, fwh jedynie o ok. 10% zwiększa ibu uzyskane z chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się