Fifol Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Jak oceniacie konieczność sterylizacji pokrywy garnka z gotowaną brzeczką? Oczywiście miałoby to sens w przypadku chłodzenia brzeczki w sposób inny niż chłodnicą (wanna, na balkon itd). Nie znalazłem nigdzie żadnej informacji na ten temat, a wydaje mi się to dosyć istotne- brzeczka podczas przenoszenia może mieć kontakt z pokrywą, poza tym na pokrywie skrapla się para wodna która potem do niej ścieka. Ja dla przykładu gotuje bez pokrywy, więc nie ma sterylizacji parą wodną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 To jak się boisz psiknij sobie ją czymś przed użyciem do chłodzenia czy przenoszenia i będzie problem z głowy. P.S. nie wiem po co zakładać takie banalne i mało istotne tematy, których rozwiązanie jest chyba prostsze niż budowa cepa - robi się większy bałagan na forum i gorzej coś znaleźć pośród takiego natłoku beznadziejnych wątków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Jeśli chłodzenie nie miałoby odbywać się za pomocą chłodnicy to wydłuż gotowanie o 5 minut i na ten dodatkowy czas zakryj gar to się samo zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 P.S. nie wiem po co zakładać takie banalne i mało istotne tematy, których rozwiązanie jest chyba prostsze niż budowa cepa - robi się większy bałagan na forum i gorzej coś znaleźć pośród takiego natłoku beznadziejnych wątków. Po to chyba jest dział piaskownica piwowarska Co do tematu to ja zazwyczaj nie dezynfekuje dodatkowo (chłodzę w wannie), założyłem że gorąca para wodna robi swoje, jak się obawiasz to potraktuj jakimś nadwęglanem lub czym tam dezynfekujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Nie jestem jakiś brudas czy jakoś tak, ale do momentu zlewu na fermentacje, gary owszem myje ale niczym nie psikam bo temperatura i tak zrobi swoje. Ale jak już w fermentatorze to piro ostro do akcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się