Tantal Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam, Na pierwsze piwo z zacieraniem wybrałem zestaw z Hombrewing.pl Pale ale. Piwo wyszło jak na początek bardzo dobre, na tyle dobre, że grono moich przyjaciół i rodzina+ mój największy wkład przyczynił się do tego, że wczoraj otwarłem ostatnią butelkę i to po 2 tygodniowej przerwie. Tu dochodzę do meritum, otóż przy butelkowaniu dodałem herbatkę chmielową z piguły Styrian Golding 14g. Wg. artykułu http://www.piwohejt....e-alternatywne/ Piwo było butelkowane 25 września i smakowało super ale zupełnie nie czułem tego dodatku Styriana, dopiero wczoraj po prawie 2 m-cach od butelkowania poczułem wspaniały ziołowy smak. Teraz pytanie - czy ktoś ma jakieś doświadczenie dlaczego tak późno wyszedł na wierzch ten smak? Czy tak jest zawsze w przypadku herbatek? Efekt był super i chciałbym osiągnąć go od razu , nie po 2 m-cach i o zgrozo przy ostatniej butelce. Pomóżcie jak to osiągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Może dlatego, że piwo dojrzewa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 wrzuć na cicha ta pigułę a nie jakieś herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tantal Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Chmielenie na cicha daje też smak? Zawsze czytam- chmielenie na cichej to chmielenie na aromat. W następnej warce zastosuje i się sam przekonam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Smak to jest gorzki,aromat jest ziołowy,przynajmniej ja to tak odbieram . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tantal Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Do dziś aromat kojarzył mi się nosowo, a smak językowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Jak chcesz więcej "na smaka", to: - daj więcej chmielu na 20' - 5' - poczytaj o chmieleniu zacieru (mash hopping) - poczytaj o chmieleniu brzeczki przedniej (FWH - First Wort Hopping) Bardziej doświadczeni koledzy z pewnością coś jeszcze polecą. Sam jestem w trakcie eksperymentu chmielenia zacieru i już nie mogę się doczekać efektów, bo piwo zapowiada się świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się