HomoChemicus Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Chyba się nie przywitałem.A więc, nazywam się Wojtek, mam 21 lat, jestem z okolic warszawy. Robię wino i inne alkohole. Jakiś czas temu zainteresowałem się również piwowarstwem. Kupiłem kilka zestawów słodów i oplot, co pozwoliło mi robić warki max 10l. Takie były początki. Wybadanie, czy piwowarstwo to coś dla mnie. Właśnie przechodzę metamorfozę browaru. Mam już gar elektryczny 29l, mieszadło elektryczne w budowie.Mam nadzieję, zostawić mojego stouta do oceny w depozycie.Spis:# 1 - Super Stout (Stout)# 2 - Rozbójnik (Pale Ale)# 3 - Marry Christmas (Świąteczne Ale)# 4 - Rogacz (Roggenbier) Recenzja# 5 - Belgian Dubbel# 6 - Summer Ale# 7 - Grodziskie # 8 - Piwo czarno bezowe # 9 - Dunkel Weizen # 10 - Harcerskie # 11 - Piwo czarno bezowe v2 # 12 - American Bitter Edytowane 26 Października 2016 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Cześć, powodzenia w rozbudowie browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 powitać i powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) # 1 - Super Stout (Stout) - warzone 6.09.2014 Zasyp: - Strzegom słód pale ale 2,0 kg, - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg, - Strzegom słód jęczmień prażony 0,2 kg, - Strzegom słód czekoladowy ciemny 0,1 kg, Dodatki: brak Zacieranie: - 60 min. - 67 °C - w 50 minucie wrzucone słody ciemne. Mash out Gotowanie: 60min. 30 g - Magnum - 60' Drożdże: S-04 , fermentacja 19°C Po wysłodzeniu otrzymałem 12 l 11BLG Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 10 l 12 blg Ekstrakt końcowy: 3°Blg IBU: 40,5 27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru. Komentarz: Po dwóch tygodniach nie miało w ogóle gazu. Po miesiącu się nagazował, jednak piana jest słaba. Nie znam przyczyny. Przy ostatecznym pomiarze cukru spróbowałem i stwierdziłem, że goryczka będzie za wysoka (stąd nazwa piwa). Z czasem okazało się, że w sumie można by dać ciut więcej chmielu. Jednak coś z tym piwem nie daje mi spokoju, dlatego chcę dać je do oceny. Dalsze trzy warki wrzucę później. Edytowane 23 Listopada 2014 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) # 2 - Rozbójnik (Pale Ale) - warzone 8.09.2014 Zasyp: - Strzegom polski słód pale ale - 2 kg - Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg Dodatki: brak Zacieranie: - 60 min. - 67 °C Mash out Gotowanie: 70min. - 15g Marynka - 70' - 15g Lubelski - 20' Drożdże: S-04 , fermentacja 19°C Po wysłodzeniu otrzymałem 13 l 11BLG Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 11 l 12 blg Ekstrakt końcowy: 2°Blg Alkohol: 5,2% IBU: 31* *według BrewTarget 27.09,2014 Zabutelkowane z 60g cukru. Komentarz: Dobre piwko, można buło trochę bardziej chmielić. Edytowane 23 Listopada 2014 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 # 3 - Marry Christmas (Świąteczne Ale) - warzone 8.10.2014 Zasyp: - Strzegom słód pale ale - 2,2 kg, - Strzegom słód karmelowy 300 - 0,2 kg, - Słód czekoladowy ciemny 0,05 kg, - Słód jęczmień prażony 0,05 kg - 0,8 kg miodu gryczanego Dodatki: - 20g curacao - 20g imbiru - 3 goździki - 0,5 gwiazdki anyżu - 0,5 gałki muszkatołowej całej - 5 ziaren kardamonu - 3 kawałki cynamonu (8g) Zacieranie: - 60 min. - 68 °C Mash out Gotowanie: 60min. - 15g Challenger - 60' - 6g Marynka - 60' - 15g Fuggles - 10' - 4g Marynka - 10' - dodatki - 10' Drożdże: S-04 , fermentacja 19°C Objętość: 10L Ekstrakt początkowy: 18°Blg Ekstrakt końcowy: 4°Blg Alkohol: 7,2% IBU: 38 30.10.14r. Zabutelkowane 60g cukru+30 słodzików. Komentarz: Parę dni temu była pierwsza degustacja. Za dużo słodzika jak na mój gust. Jeszcze za młode. Finalnie przeznaczone dla Pań, to one ocenią w Święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 # 4 - Rogacz (Roggenbier) - warzone 9.10.2014 Zasyp: - Słód żytni Weyermann - 1kg, - Strzegom pilzneński - 0,8kg - Strzegom monachijski II - 0,4kg - Strzegom karmelowy 300 - 0,1kg - Strzegom karmelowy 600 - 0,05 - Strzegom słód pszeniczny - 0,2kg Dodatki: brak Zacieranie: 40min - 47°C 10 min - 52°C 30 min - 62°C 45 min - 72°C Mash out Gotowanie: 70min. 10g perle - 70' 10g perle - 30' 5g perle - 10' Drożdże: Fermentis Safbrew WB-06, fermentacja 19°C Objętość: 10L Ekstrakt początkowy: 13°Blg Ekstrakt końcowy: 2°Blg Alkohol: 5,7% IBU: n/n 30.10.14r. Zabutelkowane 17x0,5l+1x0,4l 50g cukru. Komentarz: Filtracja to koszmar, ale jakoś poszło. Bardzo dobre piwo. Pewnie kiedyś jeszcze zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) # 5 - Belgian Dubbel - warzone 29.11.2014 Zasyp: - Słód Pale Ale - 3,8kg, - Monachijski II - 0,7kg - Special B - 0,3kg - Crystal 400 - 0,25kg - Aroma - 0,2kg Dodatki: Cukier kandyzowany płynny 200ml Cukier kandyzowany brązowy 0,25kg Zacieranie: 20 min - 63°C 40 min - 73°C Mash out Gotowanie: 90min. 40g Saaz - 70' Dodatki - 15' Drożdże: Fermentis Abbaye 21°C Objętość: 20L Ekstrakt początkowy: 18°Blg Ekstrakt końcowy: 3°Blg Alkohol: 7,8% IBU: 19 Komentarz: Nowy garnek i mieszadło to bajka. Jedyne czego mi brakuje, to karimata na mój garnek elektryczny i termostat (jest w drodze). To jest zestaw surowców ze sklepu. W opisie miało wyjść 17°Blg, a wyszło 18. Zarówno spławik działa dobrze, jak i temperatura pomiaru była odpowiednia. Wydajności nie znam, bo nie mierzyłem gęstości przed dodaniem cukru kandyzowanego. Coś chyba za niskie IBU podaje BrewTarget. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 # 5 - Belgian Dubbel - wczoraj zabutelkowane z 160g cukru, ekstrakt końcowy 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) # 6 - Summer Ale - warzone 30.12.2014 Zasyp: - Pilzneński - 2kg, - Wiedeński - 1,6kg - Pszeniczny - 0,3kg - Karmelowy 30 - 0,4kg Dodatki: Zacieranie: 30 min - 63°C 40 min - 73°C Mash out Gotowanie: 60min. 8g Galaxy - 60' 20g Montueka - 15' 20g Amarillo - 10' 25g Galaxy - 5' Drożdże: Safale S-04 - 19°C Objętość: 21L Ekstrakt początkowy: 14°Blg Ekstrakt końcowy: 4°Blg Alkohol: 5,2% IBU: 33 Komentarz: To jest zestaw z TB. Miało wyjść 12Blg, a wyszło 14. Wydajność wyszła mi 72%. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Warka #6 w butelkach z 120g cukru. Zapowiada się ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) # 7 - Grodziskie - warzone 12.02.2015Zasyp:- Wędzony Bestmalz - 1,3kg,- Pszeniczny - 0,8kg- Pilzneński - 0,4kgDodatki:Zacieranie:35 min - 63°C30 min - 72°CMash outGotowanie:60min.30g Lomik - 60'20g Lomik - 20'Drożdże:Fermentis S-33 - 19°CObjętość: 21LEkstrakt początkowy: 8°BlgEkstrakt końcowy: 2°BlgAlkohol: 3,1%IBU: 22Komentarz: Edytowane 28 Lutego 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Warka #7 zabutelkowana w 40 x 0,5l z 130g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) # 8 – Piwo czarno bezowe - warzone 10.05.2015Zasyp:- Wiedeński Typ II – 1 kg,- Pale Ale – 1 kg- Pilzneński – 1 kgDodatki:Sok z czarnego bzu (z sokownika) 1,5L Zacieranie:1 min - 62°C60 min - 72°CMash outGotowanie:60min.15g Marynka - 60'Drożdże:Safale S-04- 19°CObjętość: 21LEkstrakt początkowy: 14°BlgEkstrakt końcowy: 2°BlgAlkohol: 6,2%IBU: 16Komentarz: Słabo czuć czarny bez. Zobaczymy jak będzie. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Warka #8 zabutelkowana z dodatkiem 120 słodzików i 90g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) # 9 - Dunkel Weizen - warzone 29.08.2015Zasyp: - Pszeniczny Strzegom - 2,6kg- Pilzneński Strzegom - 1,8kg - Monachijski II Strzegom - 600g - Karmelowy 300 Strzegom - 300g - Czekoladowy 400 Strzegom - 100g - Pszenica prażona Strzegom - 100g Dodatki:Zacieranie: 10 min - 46°C 15 min - 53°C 30 min - 63°C 10 min - 73°CMash outGotowanie:60min.40g Lubelski - 55'20g Lubelski - 15'Drożdże:Fermentis Safbrew WB-06 - 19°CObjętość: 24LEkstrakt początkowy: 14°BlgEkstrakt końcowy: 4°BlgAlkohol: 5,2%IBU: 15 Edytowane 28 Września 2015 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Warka #9 w butelkach z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 23l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) # 10 - Harcerskie - warzone 12.02.2016Zasyp:- Pilzneński Strzegom - 1kg - Karmelowy 30 Strzegom - 1g Dodatki:Zacieranie: 60 min - 72°C Mash outGotowanie:60min.10g Marynka - 60'15g Lubelski - 10'Drożdże:S-04 - 17°CObjętość: 16LEkstrakt początkowy: 6°BlgEkstrakt końcowy: 2°BlgAlkohol: 2,1%IBU: 18 Edytowane 28 Lutego 2016 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Warka #10 w butelkach z dodatkiem 80g cukru. Wyszło 16,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 16 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) # 11 – Piwo czarno bezowe v2 - warzone 15.09.2016Zasyp:- Wiedeński Typ II – 1 kg,- Pale Ale – 1 kg- Monachijski Typ II – 1 kgDodatki:Sok z czarnego bzu (z sokownika) 2,2L Zacieranie:60 min - 67°CMash outGotowanie:60min.20g Marynka - 60'Drożdże: Mauribrew Ale - 18°CObjętość: 21LEkstrakt początkowy: 11°BlgEkstrakt końcowy: 3°BlgAlkohol: 4,1%IBU: 23Komentarz: Edytowane 26 Października 2016 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Warka #11 w butelkach z dodatkiem 100g cukru i 100 słodzików. Wyszło 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) # 12 – American Bitter - warzone 23.10.2016Zasyp:- Pale Ale – 3,8 kg,- Crystal 200 – 0,2 kgDodatki: Zacieranie:70 min - 68°CMash outGotowanie:60min.15g Apollo - 60' 20g Cascade - 10' 20g Citra - 5' 25g Summit - 3'Drożdże: Danstar Nottingham - 18°CObjętość: 21LEkstrakt początkowy: 12°BlgEkstrakt końcowy:3°BlgAlkohol: 4,6%IBU: 44Komentarz: Edytowane 26 Listopada 2016 przez HomoChemicus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Warka #12 w butelkach z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 20l.Po otwarciu fermentatora spotkała mnie mała niespodzianka - trochę białych płatków pływających po powierzchni. Piwo było masakrycznie mętne (jak kawa z mlekiem). W zapachu ani w smaku nie wyczułem nic niepokojącego. Zobaczę co z tego wyjdzie, a tymczasem wymieniam fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się