Wysoki Niski Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Googluję już ponad godzinę. Przeczytałem mnóstwo informacji jak zbierać i przechowywać gęstwę drożdżową... ale nadal nie wiem dlaczego się to robi. Czy chodzi o to by oszczędzić na zakupie nowych drożdży dla każdej warki? Czy może chodzi o to, że pracujące kilkakrotnie drożdże zmieniają swoje parametry tak, że dają lepsze efekty od nowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Dla oszczędności. Zbiera się najczęściej po płynnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 I to i to. dodatkowo do mocnych piw potrzebujesz dużo drożdży, więc zamiast kupować kilka opakowań drożdży zbierasz gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Oszczędność to jedno, a możliwość zrobienia np, mocniejszego piwa to drugie. Pewnie jeszcze jakieś plusy się znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 zdarza się też że w kolejnych pokoleniach drożdże dają mocniejsze estry np w drodzach w pszenicznych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 No i jeszcze można wymienić się gęstwą z kimś z portalu i dzięki temu zawrzeć nowe znajomości :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 I przy okazji wymienić się piwami;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Generalnie same plusy - jak widać powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Można z odpowiedniej ilości gęstwy zrobić ciasto na pizzę i nie kupować w sklepie drożdży babuni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja częściej uzyskuje bardzo dobre efekty na gestwie niż na drożdżach prosto z paczki. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Święte słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Ja częściej uzyskuje bardzo dobre efekty na gestwie niż na drożdżach prosto z paczki. Chociaż dopiero 13 warka za mną muszę się pod tym podpisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 zdarza się też że w kolejnych pokoleniach drożdże dają mocniejsze estry np w drodzach w pszenicznych piwach. Hej a nie dalej jak tydzień temu czytałem że drożdże "pszeniczne" mutuje najszybciej i gęstwa bardzo szybko ulega niekorzystnym zmianom nie dając piwa o porządanym charakterze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Pszeniczne może i tak ale inne nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wysoki Niski Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Widzę, że faktycznie korzyści jest całe mnóstwo. Szczególnie podoba mi się pomysł przygotowania pizzy na karmionych piwem drożdżach Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Jak drożdże dobrze pracują, to zbieram gestwę z 1-nej warki na następne 2 warki (lepiej startują i odfermentowują niż na suchych). Staram się żeby gęstwa nie stała w lodówce dłużej niz tydzień, więc nastawiam od razu dwie. Używam na raz ilości: słoiczka po musztardzie na ok. 20 litrów. Potem, po drugiej fermentacji drożdże lądują w słoiku by ostatecznie skończyć w wypiekaczu do chleba. Ale wtedy trzeba dać ich sporo, bo ok. 100g + szczyptę piekarskich, bo inaczej grozi zakalec (raz spróbowałem na samych piwnych i tak się stało). I oczywiscie przeliczyć wodę, która już jest w drożdżach! Ciasta na pizzę jeszcze nie próbowałem, ale prawdopodobnie (mniemam z doświadczenia) bedzie to najlepszy sposób wykorzystania gestwy ze zdziczałymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Dla mnie pierwsza warka na suchych drożdżach jest tylko na ich "rozbujanie". Dopiero druga, trzecia warka na gęstwie daje zadowalające efekty. Płynnych jeszcze nie używam. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dla mnie pierwsza warka na suchych drożdżach jest tylko na ich "rozbujanie". Dopiero druga, trzecia warka na gęstwie daje zadowalające efekty. Płynnych jeszcze nie używam. Efekty koncowe sa indentyczne, bez wzgledu na zrodlo drozdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Głównie chodzi o oszczędność pieniędzy, ale także o większą ilość żywych drożdży do "większych" piw, zwłaszcza gdy używasz świeżych drożdży bez odkładania do lodówki. Wykorzystujesz wtedy pierwszą warkę jako "starter". Np. dzisiaj uwarzysz pszenicę na US-05. Za tydzień uwarzysz IPA i wlejesz go do tego samego fermentora, tydzień później Imperial Stout w tym samym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dla mnie pierwsza warka na suchych drożdżach jest tylko na ich "rozbujanie". Dopiero druga, trzecia warka na gęstwie daje zadowalające efekty. Płynnych jeszcze nie używam. Efekty koncowe sa indentyczne, bez wzgledu na zrodlo drozdzy. Nie wiem czemu pierwsza warka fermentuje jakoś wolniej, startuje dłużej, a w efekcie piwo robi się klarowne dopiero po dłuższym czasie w butelkach. Na gęstwie natomiast startuje w parę godzin fermentuje bardzo burzliwe i po fermentacji juz w wiadrze jest bardzo klarowne. Chodzi o ilość drożdży? Dodam, że na start robię ok. 12Blg i używam głównie US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dla mnie pierwsza warka na suchych drożdżach jest tylko na ich "rozbujanie". Dopiero druga, trzecia warka na gęstwie daje zadowalające efekty. Płynnych jeszcze nie używam. Efekty koncowe sa indentyczne, bez wzgledu na zrodlo drozdzy. W praktyce zwykle nie są identyczne. @ Wysoki Niski - Gęstwę stosuje się dla oszczędności, a w warunkach polskich potrafią to być znaczące sumy. Gęstwę stosuje się także dla lepszego piwa. Drożdże z gęstwy, zaadaptowane już trochę do naszych warunków i "odhibernowane" - faktycznie mogą dać czystszy i lepszy profil piwa, a fermentacja przebiega nieco szybciej. Warunek - muszą być możliwie świeże, w miarę czyste i w odpowiedniej ilości, a fermentacja nie może być prowadzona kiepsko. Bo jeżeli inne czynniki mające wpływ na profil piwa nie są "wyłączone", to w praktyce nie istotne jest czy drożdże są z saszetki, czy z gęstwy. Wysoki Niski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się