twardoglowy Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Witam!Chcę uwarzyć piwo aromatyzowane dla żony.Znalazłem przepis na Słodką Curacao wg przepisu Wielkiego B.Drożdże użyte do fermentacji tego piwa to Wyeast 3787 Trappist Hight Gravity.Czy jest jakaś alternatywa dla tych drożdży?W sklepach internetowych ich nie znalazłem a z tego co czytałem to nadają one piwu ciekawe smaki.Warzył ktoś piwo wg tego przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) Coś słabo szukałeś Są aktualnie w: Piwodzieju za 24 zł Centrum Piwowarstwa 31,50 zł Twój Browar- 22 zł Z powodzeniem, moim zdaniem, możesz też użyć innych belgijskich szczepów takich jak Belgian Strong Ale czy też Belgian Ale na przykład... Edytowane 18 Września 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twardoglowy Opublikowano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Dzięki kolomar, faktycznie słabo szukałem.nie znam za bardzo sklepów poza browamatorem szukałeą jeszcze w Centrum Piwowarstwa na razie ich nie mają.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 czy też Belgian Ale na przykład... Tych to nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Cześć. czy też Belgian Ale na przykład... Tych to nie polecam. Konkrety, konkrety Jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Pyliste, drobne, dające typowe smaki drożdży pszenicznych. Nadają się bardzo dobrze na pszenicznaki, robiłem Saisona a wyszedł super pszeniczniak. Szybko tracą swoje pszeniczne właściwości po zabutelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 (edytowane) Witam!Chcę uwarzyć piwo aromatyzowane dla żony.Znalazłem przepis na Słodką Curacao wg przepisu Wielkiego B.Drożdże użyte do fermentacji tego piwa to Wyeast 3787 Trappist Hight Gravity.Czy jest jakaś alternatywa dla tych drożdży?W sklepach internetowych ich nie znalazłem a z tego co czytałem to nadają one piwu ciekawe smaki.Warzył ktoś piwo wg tego przepisu? Witaj twardogłowy . Po drugiej stronie Chełmca jest dwóch kolesi którzy też warzą piwo tzn. ja i rubezahl jak dodrze się uśmiechniesz to poratujemy cię gęstwą THG do tego piwka. Pozdro:) I przy okazji poznamy sie. Wszystkiego naj z okazji urodzin! Edytowane 19 Września 2009 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Po drugiej stronie Chełmca jest dwóch kolesi którzy też ważą piwo tzn. ja i rubezahl jak dodrze się uśmiechniesz to poratujemy cię gęstwą THG do tego piwka. Chyba wagą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Po drugiej stronie Chełmca jest dwóch kolesi którzy też ważą piwo tzn. ja i rubezahl jak dodrze się uśmiechniesz to poratujemy cię gęstwą THG do tego piwka. Chyba wagą ;) ale o o co kaman? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Po drugiej stronie Chełmca jest dwóch kolesi którzy też ważą piwo tzn. ja i rubezahl jak dodrze się uśmiechniesz to poratujemy cię gęstwą THG do tego piwka. Chyba wagą ;) ale o o co kaman? Pamiętasz wierszyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Chyba wagą ;) ale o o co kaman? Pamiętasz wierszyk? oki Jestem dyslektykiem od plemika sory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Pyliste, drobne, dające typowe smaki drożdży pszenicznych. Nadają się bardzo dobrze na pszenicznaki, robiłem Saisona a wyszedł super pszeniczniak. Szybko tracą swoje pszeniczne właściwości po zabutelkowaniu. Ktoś jeszcze mógłby to potwierdzić? Bo zastanawiałem się, czy za jakiś czas ich nie kupić. I bynajmniej nie po to, żeby warzyć piwa pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Pyliste' date=' drobne, dające typowe smaki drożdży pszenicznych. Nadają się bardzo dobrze na pszenicznaki, robiłem Saisona a wyszedł super pszeniczniak. Szybko tracą swoje pszeniczne właściwości po zabutelkowaniu.[/quote'] Ktoś jeszcze mógłby to potwierdzić? Bo zastanawiałem się, czy za jakiś czas ich nie kupić. I bynajmniej nie po to, żeby warzyć piwa pszeniczne. Dla uściślenia, mowa o drożdżach 1214, które kiedyś nazywały się Belgian Abbaye. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 19 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Dla uściślenia, mowa o drożdżach 1214, które kiedyś nazywały się Belgian Abbaye. Tak. Chodzi mi o Wyest 1214 Belgian Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Ktoś jeszcze mógłby to potwierdzić? Bo zastanawiałem się, czy za jakiś czas ich nie kupić. I bynajmniej nie po to, żeby warzyć piwa pszeniczne. kopyr pił mojego Saisona na nich, niech zaświadczy. Robiłem na nich jeszcze Dubbla. Napewno nia daja takich posmaków jak THG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Ktoś jeszcze mógłby to potwierdzić? Bo zastanawiałem się' date=' czy za jakiś czas ich nie kupić. I bynajmniej nie po to, żeby warzyć piwa pszeniczne.[/quote']kopyr pił mojego Saisona na nich, niech zaświadczy. Robiłem na nich jeszcze Dubbla. Napewno nia daja takich posmaków jak THG. No jak później spróbowałem Saison Dupont, to podobieństwo było, ale rzeczywiście nie byłem oczarowany efektem pracy tego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 @twardogłowy: robiłem to piwo, i moim zdaniem, nie jest to piwo kobiece, jest niezbyt gładkie; ma za mocne posmaki belgijskie. Mnie zreszta też nie smakowało. Spróbuj witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 @twardogłowy: robiłem to piwo, i moim zdaniem, nie jest to piwo kobiece, jest niezbyt gładkie; ma za mocne posmaki belgijskie. Mnie zreszta też nie smakowało. Spróbuj witbier. W jakim sensie posmaki belgijskie? Chodzi o owoce? Moim znajomym paniom właśnie Dubbel smakował dlatego, że miał dużo owocowych posmaków. Miały radoche w nazywaniu ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 @twardogłowy: robiłem to piwo' date=' i moim zdaniem, nie jest to piwo kobiece, jest niezbyt gładkie; ma za mocne posmaki belgijskie. Mnie zreszta też nie smakowało. Spróbuj witbier.[/quote'] W jakim sensie posmaki belgijskie? Chodzi o owoce? Moim znajomym paniom właśnie Dubbel smakował dlatego, że miał dużo owocowych posmaków. Miały radoche w nazywaniu ich. Myślałem o fuzlach i fenolach. Dobbel to lepsze piwo moim zdaniem, jest bardziej złożone, w Curacao czuć głownie alkohol i pomarańczę, jest zbyt jednowymiarowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 robiłem to piwo, i moim zdaniem, nie jest to piwo kobiece, jest niezbyt gładkie; ma za mocne posmaki belgijskie. Mnie zreszta też nie smakowało. Mam pytanie: Jakie piwo było by najlepsze jako baza do doświadczeń z dodatkami typu imbir, rodzynki, maliny itp. Uwarzyłbym sobie i porozlewał do 5l butelek po wodzie z zadanym dodatkiem na cichą? Ciekawe co by wyszło Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Mam pytanie: Jakie piwo było by najlepsze jako baza do doświadczeń z dodatkami typu imbir Imbir do pilsa Zrobiłem imbirowego lagera i był smaczny, tylko zbyt imbirowy :rolleyes:. Trzeba uważać z ilością, bo za dużo daje nieciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Mam pytanie: Jakie piwo było by najlepsze jako baza do doświadczeń z dodatkami typu imbir, rodzynki, maliny itp. Uwarzyłbym sobie i porozlewał do 5l butelek po wodzie z zadanym dodatkiem na cichą? Ciekawe co by wyszło Bart Doświadczenie mam tylko z piwem imbirowym - warzyłam jasnego lagera oraz saisona z dodatkiem imbiru. Oba piwa wyszły według mnie bardzo smaczne. Gusta są jednak różne, nie każdemu odpowiada złożony smak piw belgijskich. Gdy poczęstowałam na Profesjonaliach pewną panią imbirowym saisonem ta miała prawie odruch wymiotny . Bezpieczniej więc będzie jak na początek, jako bazę, zastosujesz delikatnie chmielonego jasnego lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się