Bergie Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Fachowość porad nt. sterylności zrobiła mi dzień, dzięki za podzielenie się doświadczeniem! Ja rozważałam przelanie wrzątkiem herbaty na sicie przed wpuszczeniem w zimną wodę na cold brew, ale wyprażenie w piekarniku zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, zwłaszcza dla takiej odmiany jak lapsang Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krowa Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Witam. Napiszcie mi prosze jakias recepture na piwo z herbata, bo nigdzie nie moge znaleźć. Chętnie uwarzyłbym sobie (i mojej )takiego browarka, ale nie wiem jak sie za to zabrac. Chodzi mi o zasyp, i chmiele. Musi to być górniak, bo nie mam możliwości inaczej. Piłem takie coś na targach w Poznaniu. Kozak na maxa. Jestem niedoswiadczony wiec nie bądźcie głusi na me wołania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Witam Uwarzyłem pierwsze piwo z herbata earl grey (APA) i chciałem się podzielić efektem. Na warkę 13L dałem ok. 40g na zimno (earl grey lipton), 20h przed butelkowaniem. Po ok. 2 tyg. spróbowałem co z tego wyszło: w zapachu chmiel bardziej wyczuwalny niż herbata, dopiero po ogrzaniu zaczyna herbata więcej wychodzić. W smaku dobry balans z naciskiem na herbatę na finiszu. Jak na pierwszy raz myślę, że wyszło całkiem ok. Chmielenie: 15g Tomahawk na 60min, 10g Mosaic + 10g Simcoe na 15min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Herbatę przed wrzuceniem na zimno jakoś dezynfekowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Herbatę przed wrzuceniem na zimno jakoś dezynfekowałeś? Nic z nią nie robiłem. Prosto z paczki do wygotowanej skarpety z obciążeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 (edytowane) Kolejne piwo uwarzyłem z zieloną herbatą (Gun Powder). Ilość na zimno też 40g na 13L, czas 20h. Chmiele tym razem dodałem polskie, aby nie zakłócać smaku i zapachu herbaty - 20g marynka na 60' i 20g lubelski na 15'. Po nagazowaniu piwo o wyraźnym zapachu i smaku zielonej herbaty, całkiem przyjemne. Chyba ze względu że nie piję zielonej herbaty bardziej smakowało mi piwo z herbatą earl grey. Jak ktoś nie lubi wyraźnego zapachu i smaku herbaty w piwie (earl grey jak i zielonej), to można skrócić czas albo dodać mniej herbaty. W końcu jak piwo z herbatą, to ma być tą herbatę czuć, a nie jak czasem w piwach kraftowych trzeba się domyślać czy ona jest czy nie. Obydwa piwa najbardziej zmętnione jakie uwarzyłem - chyba przez herbatę. Edytowane 25 Października 2016 przez Przemo_666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się