Kuczmen Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Cześć. Jestem nowy na forum. Od jakiegoś czasu zastanawiam się na uwarzeniem własnego piwa. Będzie to moje pierwsze podejście do tego tematu, dlatego chciałbym na samym początku uwarzyć piwo z ekstraktów. Wybór padł na American Amber Ale. Planuję uwarzyć piwo o ekstrakcie 14* oraz IBU 40. Surowce: 2x ekstrakt słodowy bursztynowy WES 1,7kg Niestety mimo szczerych chęci i prób nie potrafię wyliczyć ile brzeczki o ekstrakcie 14* otrzymam z tego surowca. Proszę o pomoc w obliczeniach, ew. o link gdzie mogłbym się nauczć tych obliczeń. Kolejnym znakiem zapytania są chmiele. Z tego co wyczytałem w tym stylu piwa dominują chmiele amerykańskie. Dodam, iż maksymalnie chciałbym użyć 2-óch rodzajów, aby nie zwiększać zbytnio kosztów (nie wiem czy piwowarstwo domowe mi się spodoba). Proszę o pomoc w wyborze konkretych chmieli jak i ich ilości i czasu gotowania. Ostatnią kwestią są drożdże. Uważam, że mogłbyby to być Safale US-05. Ale również tutaj proszę o fachową pomoc. Mam nadzieję, że dość jasno wszystko opisałem. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Bursztynowy kolor piwa daje już WES jasny. Użyłbym tylko jego, ewentualnie 1 puszkę jasnego i 1 bursztynowego. 14°Blg uzyskasz przy 18,5l wybicia. Z chmieleniem to każdy poradzi inaczej. Ja by, polecił na początek "single hop" np. chmielem mosaic (12%akw.). Chmielenie 10g na 60', 15g na 30', 20g po wyłączeniu palnika. Drożdże są OK. Edit. Ostatnią porcję chmielu możesz dodać na fermentacji cichej Edytowane 8 Grudnia 2014 przez JacekKocurek Kuczmen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Dzięki za zainteresowanie. Zgodnie z sugestią użyję 3,4kg ekstraktu jasnego WES. 4°Blg uzyskasz przy 18,5l wybicia Tzn, że po rozpuszczeniu ekstraktów w wodzie mam uzyskać 18,5l brzeczki? Ja by, polecił na początek "single hop" np. chmielem mosaic (12%akw.). Chmielenie 10g na 60', 15g na 30', 20g po wyłączeniu palnika. Myślałem właśnie o użyciu 1 gatunku chmielu. Dzięki temu będę mógł poznać profile poszczególnych chmieli. Czy mógłbyś mnie jakoś pokierować jeśli chodzi o obliczanie ilości brzeczki w zależności od ilości ekstraktów słodowych i ilości BLG? Jakieś wzory, czy prosty kalkulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) aby nie zwiększać zbytnio kosztów (nie wiem czy piwowarstwo domowe mi się spodoba). Wszystkie Twoje dylematy nie będą istotne gdy kupisz po prostu Brewkita. Dostaniesz wszystko czego potrzebujesz łącznie z instrukcją, a wydasz dużo mniej kasy (już za 36zł można kupić gotowy, kompletny zestaw) Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 aby nie zwiększać zbytnio kosztów (nie wiem czy piwowarstwo domowe mi się spodoba). Wszystkie Twoje dylematy nie będą istotne gdy kupisz po prostu Brewkita. Dostaniesz wszystko czego potrzebujesz łącznie z instrukcją, a wydasz dużo mniej kasy (już za 40zł można kupić gotowy, kompletny zestaw) Pewnie masz rację, ale nie lubię iść na łatwiznę. Chciałbym troszkę jednak dać od siebie temu piwku, a zacierania bałbym się w 1 piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Pewnie masz rację, ale nie lubię iść na łatwiznę. Chciałbym troszkę jednak dać od siebie temu piwku, a zacierania bałbym się w 1 piwie. Brewkit to gotowanie puszki, tu nie ma zacierania. Piszesz o kosztach (wydasz o połowę mniej) i wątpliwościach (będziesz miał czas na dokształcenie się, a piwo już będzie Co dojrzewać), więc radzę od tego zacząć. Nic zepsuć się nie da, piwo wyjdzie czasem bardzo dobre, a zapewne dużo lepsze niż sklepowe koncerniaki. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Brewkity zwykle maja wyższą cenę niż ekstrakty+chmiel+drożdże. Jeżeli kolega ma gdzie, a przede wszystkim w czym gotować to nie zniechęcałbym go do tego bo efekty są jednak znacząco lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Pozostanę jednak przy ekstraktach i samodzielnym chmieleniu. Czy moglibyście mi pomóc w nauce tych wszystkich wyliczeń ekstraktu, blg, ibu? Może jest tu na forum jakiś fajny artykuł na ten temat, do którego jeszcze nie dotarłem? Sam trochę szukałem ale nic sensownego niestety nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Brewkity zwykle maja wyższą cenę niż ekstrakty+chmiel+drożdże. Jasny WES 1,7 kg min 30,06x2= min 60,12 Drożdże min 5,00 Chmiel min 8,00 Razem min 73 zl (+ masa wątpliwości dla początkującego) To wszystko razem w Brewkicie 36 zł (+ święty spokój) Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Brewkity zwykle maja wyższą cenę niż ekstrakty+chmiel+drożdże. Jasny WES 1,7 kg min 30,06x2= min 60,12 Drożdże min 5,00 Chmiel min 8,00 Razem min 73 zl (+ masa wątpliwości dla początkującego) To wszystko razem w Brewkicie 36 zł (+ święty spokój) Ale do tego brewkita trzeba dokupić 1,7kg ekstraktu bo z cukrem to wyjdzie kiszka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ale do tego brewkita trzeba dokupić 1,7kg ekstraktu bo z cukrem to wyjdzie kiszka. Tylko w przypadku gdy jesteś zaawansowanym piwowarem i wyczuwasz subtelne różnice. Początkujący będzie zachwycony nawet wtedy, gdy cukru użyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zrobił się OffTop o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkiej Nocy. Zostawmy decyzję nowemu piwowarowi. Ja tylko na koniec dodam, że moim zdaniem różnice nie są subtelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Decyzja nie do nas należy. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Decyzja o warzeniu z ekstraktów była już podjęta podczas zakładania tego tematu. Chciałem tylko dowiedzieć się nieco więcej na ten temat. Dziękuję wszystkim za pomoc. Warzył będę prawdopodobnie 19 grudnia br. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Czytałem na forum o chmielu Mosaic, że nie jest zbyt dobry jako jedyny gatunek chmielu w piwie ("single hop"?). Czy w takim razie powinienem jakoś bardziej zróżnicować chmielenie wprowadzając dodatkową odmianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Ja jestem bardzo zadowolony z mosaica poszukaj na forum opinię o moim piwie na mosaicu jak i koledzy pewnie też potwierdzą, że ten chmiel się nadaje do single hopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Czytałem na forum o chmielu Mosaic, że nie jest zbyt dobry jako jedyny gatunek chmielu w piwie ("single hop"?). 2 tyg temu zabutelkowałem właśnie single hop ap'e na mosaicu receptury: http://www.piwo.org/topic/10159-single-hop-mosaic-ipa-andrzeja-milera/ . Jestem zadowolony, aromat, goryczka, smak wszystko ok. Jak trafisz na dobrą partie Birbanda mosaic apa to możesz sprawdzić czego się spodziewać. Właśnie po tym piwie naszła mnie ochota na własnego single hop'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Za niecały tydzień zaczynam produkcję mojego piwka. Jaka jest optymalna temperatura powietrza w pomieszczeniu, gdzie będzie stał fermentor podczas przeprowadzania fermentacji cichej i burzliwej? W swoich domowych warunkach mam raczej tylko 3 opcje 14, 19 i 21 stopni. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) zaczynam produkcję mojego piwka. Jaka jest optymalna temperatura powietrza w pomieszczeniu, gdzie będzie stał fermentor podczas przeprowadzania fermentacji cichej i burzliwej? 1. jakbym zaczynał produkcję to bym już dawno szczegóły technologii miał opanowane 2. więc w Twoim przypadku możemy mówić o "domowym warzeniu piwa" 3. a jakie to piwa chcesz warzyć bo od tego zależy w jakich temperaturach ma fermentować? 4. poczytaj EDIT ten wątek jest chyba o czy innym niż fermentacja Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 zaczynam produkcję mojego piwka. Jaka jest optymalna temperatura powietrza w pomieszczeniu, gdzie będzie stał fermentor podczas przeprowadzania fermentacji cichej i burzliwej? 1. jakbym zaczynał produkcję to bym już dawno szczegóły technologii miał opanowane 2. więc w Twoim przypadku możemy mówić o "domowym warzeniu piwa" 3. a jakie to piwa chcesz warzyć bo od tego zależy w jakich temperaturach ma fermentować? 4. poczytaj EDIT ten wątek jest chyba o czy innym niż fermentacja Dzięki za odpowiedź. Doczytałem to i owo Mam jeszcze 1 pytanie, nie wiem czy to właściwe miejsce, żeby je zadać, ale to jest wątek o moim pierwszym piwie, zatem spróbuje tutaj. A mianowicie ile wody użyć do rozpuszczenia ekstraktów słodowych i późniejszego (godzinnego) gotowania, aby otrzymać finalnie 18,5l brzeczki? Serdecznie dziękuję za pomoc jutro zaczynam swoją przygodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 ile wody użyć do rozpuszczenia ekstraktów słodowych aby otrzymać finalnie 18,5l brzeczki? to nie takie proste ilość wody=ilość brzeczki finalna + straty na odparowanie + straty w chmielinach i osad W moim przypadku użył bym ok. 22,5l No, ale każdy ma trochę inne warunki gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Po 8 dniach fermentacji burzliwej BLG zeszło z 14 do 5. Piwo przelałem więc na cichą fermentację. W przyszłą sobotę zamierzam butelkować, tylko nie wiem ile cukru dać do refermentacji w butelkach i w jakiej formie (cukier do butelek czy syrop cukrowy do całości). Dodam, że po zlaniu na cichą mam 18 litrów cieczy. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Niestety nikt nie odpowiedział na moje pytanie... Doczytałem troszkę i sam dokonałem wyboru co do ilości cukru. Finalnie po ściągnięciu piwa z nad osadu otrzymałem 17l. Dodałem 3,5g cukru na 0,5l piwa, czyli 119g cukru na całość. Cukier dodałem w postaci syropu cukrowego (minimalna ilość wody, tylko tyle żeby cukier się rozpuścił). Butelki zakapslowałem i odstawiłem do pomieszczenia o temp. 12 stopni. Czy moje postępowanie było prawidłowe? Po jakim czasie można spróbować pierwszą butelkę? Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Kuczmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Wszystko w miarę OK, z tym że przez kilka dni jednak powinieneś potrzymać piwo w temperaturze pokojowej. Szybciej się nagazuje. Pierwszy test możesz zrobić już po tygodniu (w temp. pokojowej nagazuje się w 3-5 dni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_aul Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Po tygodniu, nawet jeśli się nagazuje, będzie bardzo młode. Ja tam bym poczekał cierpliwie dwa-trzy... eh, kogo ja oszukuję, sam otwieram po 7 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się