sabbr Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dysponuję garem 30 L, chciałbym jednak zrobić większą ilość słabego piwa - scotisch, może biter, tak 9-10 BLG, w dwóch fermentorach. Jeżeli uwarzę brzeczkę ok. 20 BLG (stosując podwójną ilość chmielu) to jak rozcieńczenie z wodą (w proporcji ok. 1:1) tejże brzeczki wpłynie na piwo? Oczywiście, rozcieńczanie przed fermentacją, żeby drożdże miały komfort. Wody można trochę dolać, aby obniżyć BLG, ale czy taka jej ilość nie zrobi czegoś złego z piwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Chyba będziesz musiał wziąć poprawkę że przy dużym ekstrakcie chmielenie jest mniej efektywne. Rozcieńczanie przed fermentacją to żaden błąd w sztuce. sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Poczytaj o hgb sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Tak - musisz zwiększyć ilość chmielu, ale nie powiem dokładnie o ile. Trzeba przeliczyć - gdzieś kiedyś na forum widziałem taki wykres ze stopniem ekstrakcji chmielu w zależności od Blg. Zawsze możesz zrobić dwa piwka, każde różnie chmielone. Po prostu po warzeniu całości 60' zlej sobie połowę gara do chłodzenia, a resztę pogotuj np. z dodatkiem innego chmielu przez kolejne 10-15'. Oba potem rozcieńcz wodą do zakładanej gęstości. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez ThoriN sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dzięki, IBU zawsze liczę w PPP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Poczytaj o hgb Tylko, że hgb łączy się z rozcieńczaniem po fermentacji, stąd lura, słaba piana i inne kłopoty. Natomiast oblicz sobie, ile bys potrzebowal chmielu na docelową objętośc cieńkusza, dodaj, jakiś tam procent. Zastosuj to, do zagęszczonej brzeczki Zawsze możesz skorygować gorycz, dodając pare ibu gotując herbatkę chmielową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 a może po prostu zrobić 20l 20blg podzielić na 2x10l dolać do każdego po 13-16l wody (3-6l na odparowanie) i zagotować to dwa razy po 10blg? Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość nachmielenia na dwa różne sposoby, dobre porównanie ponieważ piwa będą takie same pod względem zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Polecam Beersmitha - obliczy chmiel/goryczke i ilosc potrzebnej wody do dodania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Policz kalkulatorem, np tym: http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ IBU to po prostu ile miligramów izo-alfa kwasów jest w danej objętości piwa (chyba w litrze), więc jak rozcieńczysz x razy to IBU zmniejszy się również x razy. Jeśli chcesz rozcieńczyć dwukrotnie, to po prostu wylicz ilość chmielu która da Ci dwukrotnie wyższe IBU niż docelowe (będzie to więcej niż 2x więcej chmielu, z uwagi na gorszy uzysk w gęstszej brzeczce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się