Patryk.B Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) A to niby czemu? Możesz podać jakieś źródła? Wczoraj ok. 1 w nocy, będąc już nieźle porobionym, nie chciałem ryzykować dalszej zabawy z gazem, zalałem wiadro do wysładzania do pełna końcówką wody i poszedłem spać. Dzisiaj rano dokończyłem, żadnych efektów ubocznych nie stwierdzając. Ja też przy gotowaniu i przy zlewaniu na burzliwą nic złego nie widziałem. Dopiero mętny osad wytrącił się podczas fermentacji burzliwej. Bardziej mi się wydaje że mój błąd polegał na wyciskaniu tego słodu i z tąd problem. Wężyk już zakupiłem dzisiaj go przygotuję, a na razie będę ratował to co nawarzyłem. A w sobotę kolejne starcie z zacieraniem. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Każdy robi po swojemu, jak kto chce to może za tydzień zacząć gotowanie po filtracji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Co do tego filtratora kupiłem gotowy na BA i w sumie zrobienie takiego czegoś to banał i mogłem od razu zrobić. Weź wiertarkę i dowierć wiertłem 1,5 lub 2 milimetry dodatkowe otwory. W mojej kadzi jest trzykrotnie więcej otworów niż fabrycznie i filtracja brzeczki trwa do 45 minut (oczywiście poza waizenami, żytnimi i piwami do których było użyte ponad 7-8kg słodu na warkę 20-25 litrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Każdy robi po swojemu, jak kto chce to może za tydzień zacząć gotowanie po filtracji ... Ależ oczywiście że każdy może - ja się pytam, czemu wg. Ciebie każdy powinien? Możesz podać jakieś źródła tych informacji? donicjusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Każdy robi po swojemu, jak kto chce to może za tydzień zacząć gotowanie po filtracji ... Ależ oczywiście że każdy może - ja się pytam, czemu wg. Ciebie każdy powinien? Możesz podać jakieś źródła tych informacji? Sam sobie wymyśliłem, ze względów ekologiczno - ekonomicznych. Po prostu zagotowanie zimnego pełnego ~33l gara gęstej cieczy pochłonęło by mnóstwo energii. Po filtracji brzeczka u mnie ma ok 60stopni i zagotowanie to chwila. Kiedyś używałem butli 2kg i 3kg i dlatego tak robię. Tym zakończę tłumaczenie. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Na razie dziękuję za wszystkie sugestie i porady, widzę na tym forum chęć pomocy i udzielania rad innym a nie tylko "opier....l" na wstępię bo ty taki i nie taki..... to spie....ś weź to zostaw i zajmij się szydełkowaniem. A to się ceni i zachęca do zaglądania na takie forum. Pierwsze starcie z zacieraniem można uznać za przegrane ale ja się nie zniechęcam. Jak tylko uratuję swoje mętne IPA dam znać i nie omieszkam podzielić się efektami drugiego zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 jaras poddałeś mi po prostu zajebi...zajefajny pomysł żeby przełożyć gotowanie na drugi dzień od dziś już nie będę chodził spać po 3 w nocy...dzięki stary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 jaras poddałeś mi po prostu zajebi...zajefajny pomysł żeby przełożyć gotowanie na drugi dzień od dziś już nie będę chodził spać po 3 w nocy...dzięki stary Jak zaczniesz zaliczać kwasy to szerokiej drogi. Istotą jest logistyczne przeprowadznie zacierania od a do z! GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Andrzeju - w 12 h nie powinno skisnac- chyba ze akurat jest burza. pepek84, Konus, frodulec i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jejski + Albo się warzy piwo i zamyka temat włączając umycie prawie wszystkich sprzętów albo się nie warzy i kupuje piwo w sklepie Krugerius, Mariusz_CH i Shooter 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Albo się warzy piwo i zamyka temat włączając umycie prawie wszystkich sprzętów albo się nie warzy i kupuje piwo w sklepie Ale co to za frajda iść i kupić. Takie swoje zrobione własnoręcznie to co innego. Roboty jest sporo, począwszy od przygotowania sprzętu, po zacieranie a na myciu wszystkiego kończąc, ale kupienie piwa w sklepie nie daje takiej frajdy i żadne tyskie czy inne warki nie równają się z tym co się zrobi samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 jaras poddałeś mi po prostu zajebi...zajefajny pomysł żeby przełożyć gotowanie na drugi dzień od dziś już nie będę chodził spać po 3 w nocy...dzięki stary o której zaczynasz, że o 3 kończysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Mateusz o 21-22 kiedy dzieciaki pójdą spać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Papiernik Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Ah, no tak... mnie to dopiero czeka, jeszcze mogę sobie pozwolić na wcześniejszy start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candle Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 ...żadne tyskie czy inne warki nie równają się z tym co się zrobi samemu. A ktoś tu w ogóle kupuje te piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 W Lidlu 0.66 litrowa butelka Tyskie kosztuje 2.79zł, kupiłem sobie wczoraj . W tamtym tygodniu kupiłem grand championa z nalewaka 0.5 litra za 11zł. Candle, nie widzę problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ja przygotowuje sobie wszystko dzień wcześniej. 6 rano już odpalam grzanie wody, kawa, śniadanie i zaczynam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Ja w sobotę z rana rozpoczynam moje drugie starcie z zacieraniem, uzbrojony w wiedzę z wiki i od Kopyra, spróbuję tym razem poprawnie zacierać słód i go filtrować. Co do mojego męta, żelatyna zdziałała cuda, może idealnie klarowne nie jest ale z efektu jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 potrzymaj dłużej a będzie wszystko bardzo klarowne, dodam że jak wsadzisz do lodówki to jeszzcze lepszy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Stoi na tarasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się