Pawlos Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców Planuje 20 litrów piwa. Zasyp: Pale Ale 5 kg, Monachijski I 0,7 kg Carahell 0,7 kg Pszeniczny jasny 0,3kg Chmiele: Chinook 30g 60minut Centenial 10g 30 minut Simcoe 20g 10 minut Citra 20g 10 minut Chinook 20g 5 minut Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Pawlos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beo Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ten Centenial to lepiej dodaj na 60 min (na 30 nie wnosi to aromatów ani smaku). I z takim zasypem może wyjść ci więcej niż 20l (oczywiście zależy jakie blg zakładasz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nic nie zmieniaj. Będzie git. Zacieraj na wytrawnie. Drożdże pewnie us-05? Najważniejsza jest oczywiście fermentacja. Zrób starter bo blg pewnie przekroczy 16. Trzymaj się blisko dolnej granicy temperatury dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Daj mniej carahell oraz monacha (po 0,4 wystarczy) oraz daj więcej pszenicy (tak 0,5). Centenniala ściągnij na 10 minut. Wg mnie za mało chmielu na cichą. Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg 12-12,5 Blg na AIPA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlos Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zapomniałem napisać o drożdżach. Oczywiście chcę użyć US-05. Zastanawiałem się nad użyciem dwóch paczek drożdży. Ma to sens? A blg celuje mniej więcej na 16-17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ma to sens. Dla lepszej jakości fermentacji, warto użyć dwóch paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Ja bym dał Centeniala z 30 na 0' flame out i dał 80gram na zimno. Efekt będzie lepszy. Jedna paczka wg. mnie wystarczy, tylko napowietrz brzeczkę dobrze i fermentuj w niskich temp. dla tego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witam, Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców Planuje 20 litrów piwa. Zasyp: Pale Ale 5 kg, Monachijski I 0,7 kg Carahell 0,7 kg Pszeniczny jasny 0,3kg Chmiele: Chinook 30g 60minut Centenial 10g 30 minut Simcoe 20g 10 minut Citra 20g 10 minut Chinook 20g 5 minut Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra Trochę mało chmieli na cichą daj min. 60gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 - Zasyp przekombinowany. Monacha bym wywalił w ogóle, Carahell zmniejszył do 0.5kg max. - Chmielenie nieco przerobić: jak już coś sypać na 30-20 minut to Chinook, zwiększyć ilość chmielu na zimno, przesunąć część chmieli na whirpool - Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlos Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Co powiecie na takie chmielenie: Chinook 30g 60 minut Simcoe 20g 10minut Citra 30g 10minut Centenial 30g whirpool Na zimno: Simcoe: 30g Citra 70g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Simcoe z 10 minut przesunąłbym na 5 minut albo na whirpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlos Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Simcoe z 10 minut przesunąłbym na 5 minut albo na whirpool. Uważam, że dodając ten chmiel 10 minut przed końcemlepiej wpłynie na smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ile piwowarów, tyle receptur Myślę, że masz już swoją koncepcję i zrobisz jak uważasz. Pewnie w kolejnej wersji wprowadzisz pewne korekty, sam będziesz dążył do własnego ideału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Mam w planach uwarzyć AIPA używając na aromat (200g na 40l), wliczając cichą, opartą jedynie na chmielu TNT Blend. Jest sens użyć tylko jednego chmielu? Podkreślam, że to jest blend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Moim zdaniem tak. TnT jest fajnym blendem, byłem bardzo zadowolony z aromatu jaki dał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy. 60 min 0 min ewentualnie whirpool cicha bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę. Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami Edytowane 15 Stycznia 2015 przez bromaniack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 A gdzie tu kombinacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg To AIPA , zdecydowanie lepiej podwyższyć ekstrakt a zmniejszyć wielkość warki . Nawet zakładając , że masz 12,5 blg w 30 litrach to lepiej zjechać do 23 litrów , wyjdzie ok.16 blg . Będzie z czego odrzucić na filtracje chmieli i wyjdzie warka 20 - litrowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 A gdzie tu kombinacja? Dla mnie jest bo zawsze uważałem że dobrze jest sypnąć na smak czy aromat. Teraz zastanawiam się czy jest jakiś sens i prawie całość chmielu nie przenieść na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy. 60 min 0 min ewentualnie whirpool cicha bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę. Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami To dosyć modny schemat ostatnio, ale wg mnie brak chmielenia na smak jest błędem, szczególnie w AIPA. Chociaż chmielenie w 0 minucie i whirlpool też daje smak chmielowy. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Planuje 20 litrów piwa. Wyrzuć monachijski, daj dwa razy więcej wszystkich chmieli, zatrzyj w 66° przez 60-70 minut. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Chmielenie na smak w tym stylu jest bardzo ważne. Pomyśl o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) A jaki schemat chmielenia byście polecili dla około 25-28l AIPA Chcę kupić Amarillo, Cascade i Cirtę każdego po 100g. Ma być dużo goryczki tak powyżej 50 IBU i dużo aromatu i smaku. ---- Coś takiego wymyśliłem i proszę o ewentualne korekty Citra 15g 60 min Amarillo 40g 60min Citra 20g 25min Cascade 30g 15min Amarillo 20g 10min Citra 30g 5min Cascade 30g 5min Citra 10g 0min Cascade 10g 0min Na zimno Citra 25g tydzień Amarillo 40g 4 dni Edytowane 3 Lutego 2015 przez mk77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Kup magnum lub chinook na goryczke tak 40ibu reszte przesun na smak i atomat 15-10-5min plus troche do gara przy chlodzeniu. Chinook ma lepsz goryczke ale magnum tanszy. Przez co bedziesz mial wiecej chmielu na smak i aromat Edytowane 3 Lutego 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się