Skocz do zawartości

AIPA


Pawlos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców ;) Planuje 20 litrów piwa.

 

Zasyp:

 

Pale Ale 5 kg,

Monachijski I 0,7 kg

Carahell 0,7 kg

Pszeniczny jasny 0,3kg

 

Chmiele:

 

Chinook 30g 60minut

Centenial 10g 30 minut

Simcoe 20g 10 minut

Citra 20g 10 minut

Chinook 20g 5 minut

 

Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra

Edytowane przez Pawlos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic nie zmieniaj. Będzie git. Zacieraj na wytrawnie. Drożdże pewnie us-05? Najważniejsza jest oczywiście fermentacja. Zrób starter bo blg pewnie przekroczy 16. Trzymaj się blisko dolnej granicy temperatury dla drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daj mniej carahell oraz monacha (po 0,4 wystarczy) oraz daj więcej pszenicy (tak 0,5). Centenniala ściągnij na 10 minut.

 

Wg mnie za mało chmielu na cichą.

 

Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg

 

12-12,5 Blg na AIPA ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Zamierzam uwarzyć American IPA, z tym że zawsze warzyłem z zestawów surowców. Tym razem postanowiłem sam wymyślić recepturę i wolę to skonsultować przed zakupem surowców ;) Planuje 20 litrów piwa.

 

Zasyp:

 

Pale Ale 5 kg,

Monachijski I 0,7 kg

Carahell 0,7 kg

Pszeniczny jasny 0,3kg

 

Chmiele:

 

Chinook 30g 60minut

Centenial 10g 30 minut

Simcoe 20g 10 minut

Citra 20g 10 minut

Chinook 20g 5 minut

 

Ponadto zamierzam dodać na zimno 30g Simcoe, 10g Citra

 

Trochę mało chmieli na cichą daj min. 60gr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Zasyp przekombinowany. Monacha bym wywalił w ogóle, Carahell zmniejszył do 0.5kg max.

- Chmielenie nieco przerobić: jak już coś sypać na 30-20 minut to Chinook, zwiększyć ilość chmielu na zimno, przesunąć część chmieli na whirpool

- Jedna paczka drożdży spokojnie wystarczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile piwowarów, tyle receptur ;) Myślę, że masz już swoją koncepcję i zrobisz jak uważasz. Pewnie w kolejnej wersji wprowadzisz pewne korekty, sam będziesz dążył do własnego ideału.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy.

 

60 min

0 min

ewentualnie whirpool

cicha

bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę.

Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami :)

Edytowane przez bromaniack
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że z takiej ilości słodu lekko da się wycisnąć 30litrów 12-12,5 Blg

 

To AIPA , zdecydowanie lepiej podwyższyć ekstrakt a zmniejszyć wielkość warki . Nawet zakładając , że masz 12,5 blg w 30 litrach to lepiej zjechać do 23 litrów , wyjdzie ok.16 blg . Będzie z czego odrzucić na filtracje chmieli i wyjdzie warka 20 - litrowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat AIPA. Czy kombinował ktoś kiedyś z takim chmieleniem? Chodzi o czasy.

 

60 min

0 min

ewentualnie whirpool

cicha

bez chmielenia pod czas gotowania, tylko na goryczkę.

Jeśli ktoś eksperymentował proszę o podzielenie się uwagami :)

 

To dosyć modny schemat ostatnio, ale wg mnie brak chmielenia na smak jest błędem, szczególnie w AIPA. Chociaż chmielenie w 0 minucie i whirlpool też daje smak chmielowy.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A jaki schemat chmielenia byście polecili dla około 25-28l AIPA

Chcę kupić Amarillo, Cascade i Cirtę każdego po 100g.

Ma być dużo goryczki tak powyżej 50 IBU i dużo aromatu i smaku.

 

----

 

Coś takiego wymyśliłem i proszę o ewentualne korekty

Citra 15g 60 min

Amarillo 40g 60min

Citra 20g 25min

Cascade 30g 15min

Amarillo 20g 10min

Citra 30g 5min

Cascade 30g 5min

Citra 10g 0min

Cascade 10g 0min

Na zimno

Citra 25g tydzień

Amarillo 40g 4 dni

Edytowane przez mk77
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup magnum lub chinook na goryczke tak 40ibu reszte przesun na smak i atomat 15-10-5min plus troche do gara przy chlodzeniu. :)

 

Chinook ma lepsz goryczke ale magnum tanszy. Przez co bedziesz mial wiecej chmielu na smak i aromat

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.