joonecky Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Jutro planuje butelkować moje pierwsze piwko - stout z zacieraniem. Z myślą o butelkowaniu na fermentację cichą przelałem piwo do fermentora z kranikiem. Ale nie wiem, czy dobrze zrobiłem. Czy mogę dolać tam po prostu syropu do refermentacji i zamieszać? Chyba nie - z racji osadów na dnie fermentora. Czy jedynym wyjściem będzie przelanie piwa do fermentora bez kranika, wlanie do odkażonego fermentora z kranikiem syropu i ponowne przelanie piwa do fermentora z syropem? Chyba jest to jedyna rozsądną opcja. Jeśli nie, to mnie poprawcie. Zaznaczę jeszcze, że powiadam jedynie dwa fermentory. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Możesz dodawać syrop bezpośrednio strzykawka do butelek. Jak to zrobić opisywał coder w piwowarstwie w artykule o rezygnacji z przelewania na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zrob tak jak piszesz albo dozuj syrop bezpośrednio do butelek za pomocą strzykawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 OK. Ze strzykawką to świetny pomysł. Dzięki. Nasuwają mi się jednak jeszcze pytania. 1. Czy zlewając do butelek piwo nie dostanie mi się osad? Nie mam założonego reduktora osadów. 2. Czy dezynfekując butelki wystarczy przepłukać wszystkie butelki (ok. 40) jednym roztworem OXI, czy wymieniać co X butelek? 3. Jak zdezynfekować kranik? Przepłukać i spyskać roztworem OXI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 1. Spokojnie możesz zlewać, po cichej nie musisz bać się osadów. 2. Wystarczy Ci jedna porcja, o ile nie będzie to 50ml 3. Okręć go "do góry nogami" i zalej OXI jeśli nie masz nic innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dzięki za szybkie odpowiedzi. W takim razie zlewam jutro do butelek, a w obliczu zwolnionych fermentorów zamierzam warzyć jutro Pale Ale. Będzie się działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 jeśli masz miarkę może cukier sypać do butelek ,a nie syrop robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Słyszałem, że mogą się zrobić wtedy granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Słyszałem, że mogą się zrobić wtedy granaty. Bzdura! Przyczyną "granatów" najczęściej jest nie zakończona fermentacja, ewentualnie dużo za dużo środka do refermentacji, ale na pewno nie sypanie cukru miarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ale i tak nie mam miarki, więc ten sposób odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) mała łyżeczka też wystarczy. mieści ok 5g cukru. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ja też mam dwa jednak trzeba dokupić trzeci bo ten z kranikiem owinąłem karimatą i służy mi do wysładzania i do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Piwko już zabutelkowane. Używałem strzykawki i dozowałem bezpośrednio do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Nie rozumiem w czym problem. Miałeś przecież wolny fermentor, powinieneś przelać do niego to piwo z cichej (wlewając najpierw syrop z cukru). A przy okazji, robienie cichej dla stouta nie ma sensu. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 jeśli masz miarkę może cukier sypać do butelek ,a nie syrop robić Słyszałem, że mogą się zrobić wtedy granaty. rozlałem tak 10-12 pierwszych warek,mam z nich jeszcze piwa,z miesiąc temu otwierałem z pierwszej i drugiej warki ,zero oznak przegazowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się