Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Zrobiłem kolejną warke APA i jest pod wielkim wrażeniem jakie znaczenie ma temperatura zacierania. Pierwsza warke zacierałem w 62 a nastepna o identycznej recepturze w 67 st C. Dwa zupełnie inne piwa. Juz teraz wiem, ze wole bardziej wytrawne piwa. Mimo dużej goryczki w drugiej warce i kontrze słodkości wolę jedank wytrawne APA. Chociaz Belgiski Tripple z dodtakiem Citry 15g na 30 min zacierany własnie w 47 wali mnie na kolana i juz zostało tylko 10 sztuk które zapakowałem na długi termin, jak żona urodzi:) Zacieranie to jest sztuka warzenia piwa, nie spodziewałem się jak duży wpływ ma ten proces na smak....a zaczynałem od puszek... i nawet nieraz zrobie coś na nich do tej pory. Szybka opcja na warki sesyjne. Czy macie tez takie doswiadczenia z zacieraniem ze to sama receptura daje az tak rożne efekty? Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Maciek Cieslak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) 42 a 47 C zacieranie Wesołych Świąt! I smacznego jajka Zacieranie to jest sztuka warzenia piwa No właśnie. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Mariusz...i wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Czy macie tez takie doswiadczenia z zacieraniem ze to sama receptura daje az tak rożne efekty? Bezedura, skąd takie coś przyszło Tobie do głowy ? wali mnie na kolana Z kolan na ziemię blisko, to uważaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Nie rozumiem o co chodzi. , ale zapomniałem dodać Wesołych Swiat. ! Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Maciek Cieslak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) jakie k...wa posty? na kolana mnie walą jak ten Belgian Tripel:) Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Maciek Cieslak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Nie rozumiem o co chodzi. Bo nieważne jak zacierasz, ważne czy jest chmielenie na zimno. Najlepiej sypane łopatą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 I dużo karmelu, bardzo dużo MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Nie rozumiem o co chodzi. Bo nieważne jak zacierasz, ważne czy jest chmielenie na zimno. Najlepiej sypane łopatą . chyba Cie pogieło gościu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Chodzi o to ze główne przerwy przy zacieraniu to 62 i 72 stopnie, 44-47 służy tylko do uzyskania goździka w weizenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 al dałem kwasa miałem napisać 62-67 sorry:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Z tekstami ostrożnie, Wielki Brat czuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 proszę o usuniecie tematu bo nie moge edytowac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Nie rozumiem o co chodzi. Bo nieważne jak zacierasz, ważne czy jest chmielenie na zimno. Najlepiej sypane łopatą . chyba Cie pogieło gościu. Piwna rewolucja tak każe. Inaczej przyjdzie duch kraftu i zakazi Ci piwo Jejski i Mariusz_CH 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Nie rozumiem o co chodzi. Bo nieważne jak zacierasz, ważne czy jest chmielenie na zimno. Najlepiej sypane łopatą . chyba Cie pogieło gościu. Piwna rewolucja tak każe. Inaczej przyjdzie duch kraftu i zakazi Ci piwo nie ma ch.a we wsi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 proszę o usuniecie tematu bo nie moge edytowac:) Temat akurat, dawno takiego LOL nie było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 62-67 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa uptown funk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 juz wystraczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 chyba Cie pogieło gościu. nie ma ch.a we wsi Maciek fajnie jakbyś trochę więcej kultury używał w swoich wypowiedziach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 (edytowane) chyba Cie pogieło gościu. nie ma ch.a we wsi Maciek fajnie jakbyś trochę więcej kultury używał w swoich wypowiedziach... dobrze. będę. za dużo chrzanu dzisiaj zjadłem:) Edytowane 23 Grudnia 2014 przez Maciek Cieslak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 za dużo chrzanu dzisiaj zjadłem a ten chrzan to jakiś przefermentowany był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 za dużo chrzanu dzisiaj zjadłem a ten chrzan to jakiś przefermentowany był? w 42 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Piłeś nie siadaj do komputera lub zmień forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Piłeś nie siadaj do komputera lub zmień forum No brawo. Super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi