PawelH Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Warka #65 i pierwszy raz w historii Browaru przekraczam ekstrakt 20°Blg Czy początkujący, którzy na drugą warkę planują RIS 22°Blg, to czytają? Tak na poważnie to cała ta seria piw na drożdżach THG to tak jakby nie w moim klimacie. Nie przepadam za mocnymi piwami. Chciałem jednak jakiejś odmiany w browarze to mam kolejna warka w planach to Tripel. #65 Quadrupel - 22°Blg Data: 2017-01-24 Surowce: 55% Pilzneński, Strzegom - 5,5 kg 15% Pale Ale, Strzegom - 1,5 kg 5% pszeniczny jasny, Strzegom - 0,5 kg 4% Aroma - 0,4 kg 3% Caramunich III, Weyermann - 0,3 kg 3% Special B - 0,3 kg 10% cukier kandyzowany płynny ciemny, Brewferm - 2 x 250 ml = 2 x 325 g = 650 g //w obliczeniach zasypu przyjąłem więcej (ok. 990 g) 5% cukier kandyzowany kryształ ciemny - 500 g chmiel Willamette 6%AA granulat - 50 g drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - gęstwa po #62 Dubbel; ok. 200 ml; dwudniowa Zacieranie: 25,5 litrów 63°C - 20' 67°C - 30' 72°C - 15' 78' - 5' filtracja Wysładzanie:wysładzanie ciągłe - ok. 12 litrów Gotowanie: 90' 60' - Willamette - 50 g 15' - cukier kandyzowany płynny 2 x 250 ml 15' - cukier kandyzowany kryształ 500 g 15' - płaska łyżeczka odżywki dla drożdży Temperatura zadania drożdży: 13°C; fermentor zniosłem do piwnicy i postawiłem na podłodze - temperatura otoczenia 14°C Burzliwa: temperatura otoczenia 14-15°C (przez pierwsze dwa dni); później podnoszenie aż do 22-24°C Cicha: od 2017-02-26 OG: 22°Blg FG: ?°Blg Objętość: ok. 24 litrów Rozlew: Refermentacja: Uwagi: Czas pracy - 6:00 h wpadka z chmielem - w planach był EKG, ale ten chmiel co miałem był jakiś podejrzany i postanowiłem go wyrzucić; postawiłem na chmiel Willamette EDIT [2017-01-25):po 24 godzinach od zadania drożdży coś tam powoli startuje... Wieko wydęte i spora warstwa drożdży na dnie EDIT [2017-02-17):wyłączyłem grzanie w komorze - teraz kilka dni na sklarowanie i przeleje na cichą EDIT [2017-02-26):przelałem na cichą... EDIT [2017-06-05):w końcu butelkowanie - dodałem 145 g glukozy; wszystko poszło w butelki 0,33l (nie liczyłem ile ich było) Edytowane 6 Czerwca 2017 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Końcówka belgijskiej serii. Jak będzie czas i ochota to zrobię jeszcze wędzonego potrójniaka - zasyp będzie stanowił w 100% słód wędzony od Kaziorowych Maszketów. Postaram się również wrzucić tutaj kilka zdjęć na których będzie można podejrzeć jak sobie radzę z "podgrzewaniem" podczas fermentacji. Być może patent z suszarką do włosów jest już znany, ale na pewno nie jest jeszcze zbyt popularny. Jak dla mnie to lepsze rozwiązanie niż kable grzewcze. Może ktoś skorzysta... #66 Tripel - 19,5°Blg Data: 2017-01-27 Surowce: 91,46% Pilzneński, Strzegom - 7,5 kg 2,44% Aromatic - 0,2 kg 6,1% cukier kandyzowany kryształ jasny - 500 g chmiel Willamette 6%AA granulat - 60 g drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity - gęstwa po #62 Dubbel; ok. 200 ml; sześciodniowa Zacieranie: 23 litrów 64°C - 60' 72°C - 15' 78' - 5' filtracja Wysładzanie:wysładzanie ciągłe - ok. 15 litrów Gotowanie: 75' 60' - Willamette - 45 g 15' - cukier kandyzowany kryształ 500 g 15' - płaska łyżeczka odżywki dla drożdży 10' - Willamette - 15 g Temperatura zadania drożdży: 13°C; fermentor zniosłem do piwnicy i postawiłem na podłodze - temperatura otoczenia 14°C Burzliwa: temperatura otoczenia 14-15°C (przez pierwsze dwa dni); później podnoszenie aż do 22-24°C Cicha: od 2017-02-26 OG: 19,5°Blg FG: ?°Blg Objętość: ok. 25 litrów Rozlew: z 150 g (uzupełnić ilość butelek!) Refermentacja: Uwagi: Czas pracy - 5:30 h EDIT [2017-02-04]:fermentor od kilku dni w komorze gdzie grzeje; aktualnie nastawa +18,5°C EDIT [2017-02-17]:wyłączyłem grzanie w komorze - teraz kilka dni na sklarowanie i przeleje na cichą EDIT [2017-02-26]:przelane na cichą... EDIT [2017-05-18]:po blisko trzech miesiącach na cichej w końcu rozlew... ech ten brak czasu... EDIT [2017-08-07]:jeden granat... kontrolnie sprawdziłem kilka innych butelek - mega gushing! Cała warka w kanał! Żal... Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 gęstwa po #62 Dubbel; ok. 200 ml; dwudniowa myślę, patrząc na Twoje zapiski, że jednak się mylisz z tym wiekiem gęstwy bo wg mnie i Twoich zapisków to ona ma tak z 3 tygodnie Co skutkuje dla tego piwa, koniecznością zadania ok 300ml gęstwy a nie 200ml, a tu już chyba dość znaczna różnica? Nie twierdzę, że piwo nie wyjdzie, ale może mogło by wyjść lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 gęstwa po #62 Dubbel; ok. 200 ml; dwudniowamyślę, patrząc na Twoje zapiski, że jednak się mylisz z tym wiekiem gęstwy bo wg mnie i Twoich zapisków to ona ma tak z 3 tygodnie Co skutkuje dla tego piwa, koniecznością zadania ok 300ml gęstwy a nie 200ml, a tu już chyba dość znaczna różnica? Nie twierdzę, że piwo nie wyjdzie, ale może mogło by wyjść lepsze? Ta gęstwa to ani dwudniowa ani trzytygodniowa Warkę #62 Dubbla przelałem na cichą 21.01., a Tripla warzyłem 27.01. Czyli gęstwa miała sześć dni w momencie zadania jej do Tripla. No chyba, że źle liczę wiek gęstwy Dzięki za czujność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 No chyba, że źle liczę wiek gęstwy no Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 No chyba, że źle liczę wiek gęstwyno No to zaskoczenie sądziłem, że wiek gęstwy liczymy od jej ostatniego zebrania do zadania do kolejnego piwa... Człowiek uczy się... No nic muszę szukać informacji jak jest prawidłowo. Dzięki raz jeszcze za czujność! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Nie szukaj - gęstwę liczy się od końca fermentacji a nie od Twojego jej zebrania Chyba, że te 2 daty się akurat zbiegają Edytowane 6 Lutego 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Prawie dwa miesiące przerwy w warzeniu! Można by pomyśleć, że znudziło mi się piwowarzenie Nic z tego! Otóż przeprowadzam się na początku lipca i stąd wyhamowałem trochę, bo nie byłem pewny przyszłości browaru. Teraz już wiem, że w nowym miejscu będę miał miejsce na kontynuowanie swojej pasji. A tym czasem by w nowym miejscu nie zabrakło piwa, postanowiłem uwarzyć od razu podwójną warkę. Odgrzebałem 50 litrowy gar i przygotowałem dwa fermentory. Plan był taki by uzyskać ok. 38-39 litrów piwa o esktrakcie 12°Blg. Do jednego wiadra zadałem moje ulubione drożdże Wyeast 2565 Kolsch, a do drugiego świężą gęstwę US05 (dzięki Hołda Chmielu!). #67 Korsarz v. 5 - Kolsch 12,5°Blg Data: 2017-03-25 Surowce: słód Pilzneński Strzegom 90% - 7,2 kg słód pszeniczny Strzegom 10% - 0,8 kg chmiel Magnum 15% AA granulat - 18 g chmiel Saaz 3,5% AA granulat - 20 g chmiel Spalt Select 2,5% AA granulat - 70 g chmiel Sybilla 7,5% AA granulat - 50 g drożdże - Wyeast 2565 Kolsch - starter 1000 ml (100 g ekstraktu suchego jasnego); paczka puchła ok. 10 godzin; starter kręcony ok. 30 godzin drożdże - gęstwa I pokolenie US-05 - ok. 120 ml; fundatorem gęstwy Hołda Chmielu Zacieranie: 24 litrów 52°C - wrzucenie słodów - 10' 64°C - 45' 72°C - 15' 78' - 1' i filtracja Wysładzanie:wysładzanie ciągłe - ok. 31 litrów Gotowanie: 70' (bardzo słabo wrzało i z tego powodu postanowiłem przedłużyć gotowanie) FWH - Magnum - 18 g 15' - Saaz - 20 g 10' - płaska łyżeczka odżywki dla drożdży Wyeast Nutrient Blend 10' - Spalt Select - 70 g 5' - Sybilla - 50 g Temperatura zadania drożdży: 15°C Burzliwa: 21 dni, temperatura 16°C Cicha: brak IBU: 32 (liczone w PPPP) OG: 13 brix = 12,5°Blg FG: ? brix = ?°Blg Objętość: ok. 45 litrów Rozlew: 2017-04-15 wersja na US05; 2017-04-21 wersja na Wyeast Kolsch Uwagi: Czas pracy - 6:00 h pierwszy raz warzyłem powiększoną warkę w mieszkaniu; sprzęt jednak przetestowany to i problemów nie było... bardzo słabe wrzenie... przedłużyłem gotowanie o 10 minut całość rozlana na dwa fermentory - do tego z drożdżami Kolsch dolałem 1 litr wody mineralnej by obniżyć trochę ekstrakt fermentory wstawione do lodówki - nastawa +12°C EDIT (2017-03-26): fermentacja ruszyła w obu fermentorach... nastawa temperatury w lodówce +15°C EDIT (2017-04-15): butelkowanie wersji na US05; wyszło 40 x 0,5l; dodałem 140 g glukozy wyszło całkiem fajne piwko fermentor z drożdżami WY zabutelkuje w kolejnym tygodniu... EDIT (2017-04-21):butelkowanie wersji na Wyeast Kolsch; wyszło 43 x 0,5l; dodałem 135 g glukozy EDIT (2017-05-10):pierwsza degustacja - super lekkie piwko do spijania w ogrodzie póki co nie mam ogrodu i pogoda nie zachęca jeszcze do tego typu orzeźwienia Co by nie było to ta warka, to moja najlepsza interpretacja Kolscha. Edytowane 10 Maja 2017 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Wczoraj pykło 3 lata jak uwarzyłem swoją pierwszą warkę... #68 Dymiony Szkot - Smoked Scottish Export 80/- 11,5°Blg Data: 2017-03-29 Surowce: słód Pilzneński Strzegom (wędzenie Kaziorowe Maszkety) 96% - 4 kg słód Carared Weyermann 3% - 0,2 kg palony Strzegom 1% - 0,05 kg chmiel Challenger 8,3% AA granulat - 24 g Wyeast 1098 British Ale; starter 1000ml kręcony 36 godzin Zacieranie: 13 litrów 53°C - wrzucenie słodów i grzanie do kolejnej przerwy... 68°C - 90' 78' - 1' i filtracja Wysładzanie:wysładzanie ciągłe - ok. 17 litrów Gotowanie: 60'FWH - Challenger - 24 g Temperatura zadania drożdży: 15°C Burzliwa: ?? dni, temperatura 17°C Cicha: brak IBU: 20 (liczone w PPPP) OG: 12 brix = 11,5°Blg FG: ?? brix = ?°Blg (ostatecznie nie zrobiłem pomiaru) Objętość: ok. 22 litrów Rozlew: 2017-04-22; 44 x 0,5l z 125 g glukozy Refermentacja: Uwagi: Czas pracy - 4:30 h (z myciem, sprzątaniem i zniesieniem sprzętu do piwnicy) zalega mi jeszcze trochę wędzonego słodu i stąd decyzja, że warzę Wędzone Szkockie fermentor postawiłem na podłodze w piwnicy - tempertatura 16-17°C EDIT [2017-04-21] butelkowanie - wyszło 44 x 0,5l; dodałem 125 g glukozy wędzonka wyczuwalna, co mnie cieszy... EDIT [2017-05-10]pierwsza degustacja - puste w smaku, wodniste... Lepsze chyba nie będzie. Edytowane 10 Maja 2017 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Z czasem kiepsko i z tego powodu z opóźnieniem uzupełniam zapiski. Kolejna warka by mieć co pić po przeprowadzce. #69 Korsarz v. 6 - Kolsch 12°Blg Data: 2017-04-23 Surowce: słód Pilzneński Strzegom 93,3% - 7 kg słód Monachijski I Strzegom 6,7% - 0,5 kg chmiel Tomahawk 14% AA granulat - 12 g chmiel Tettnager 4% AA granulat - 100 g drożdże - Wyeast 2565 Kolsch - gęstwa ok. 400 ml Zacieranie: 22,5 litrów 52°C - wrzucenie słodów - 10' 64°C - 45' 72°C - 15' 78' - 1' i filtracja Wysładzanie: wysładzanie ciągłe - ok. 30 litrów Gotowanie: 60' (tym razem wrzenie było już OK) FWH - Tomahawk - 12 g 15' - Tettnager - 33 g 10' - płaska łyżeczka odżywki dla drożdży Wyeast Nutrient Blend 10' - Tettnager - 33 g 5' - Tettnager - 34 g Temperatura zadania drożdży: 13°C Burzliwa: 25 dni, temperatura 13°C (pierwsze 4 dni); 15°C (kolejne 2 dni); 16°C już do zakończenia fermentacji... Cicha: brak IBU: 32 (liczone w PPPP) OG: 13 brix = 12°Blg FG: ? brix = ?°Blg Objętość: ok. 45 litrów Rozlew: 2017-05-18; napełnione dwa kegi Cornelius + 10 x 0,5l z 35 g glukozy Uwagi: całość rozlana na dwa fermentory - fermentor A ok. 20 litrów, fermentor B ok. 25 litrów fermentory wstawione do lodówki - nastawa +13°C EDIT (2017-05-01): wyłączyłem chłodzenie - obecnie w piwnicy temperatura 17-18°C EDIT (2017-05-18): rozlew... tak sobie myślę, że dwie ostatnie warki Kolscha to takie wersje Hoppy. Klasyczne Kolońskie to połowa mniej chmielu na końcówkę gotowania. EDIT (2018-03-27): jeden z keg opróżniony Edytowane 28 Marca 2018 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Przeprowadzka rozpoczęta. Browar częściowo spakowany. Przyznam, że różnych gratów przez te trzy lata warzenia uzbierałem całkiem sporo W najbliższą sobotę przewożę cały swój dobytek - domowy i browarowy. Tym samym działalność Browaru Na Grubie zostaje zawieszona. Na jak długo? Ciężko teraz coś planować... W nowym miejscu na pewno jest miejsce pod browar, ale za nim wszystko ogarnę minie trochę czasu. Z drugiej strony wiem, że bez domowego piwa ciężko będzie Może nawet jakieś plenerowo-ogrodowe warzenie zorganizuje... Co by nie było warzyć będę nadal! To tylko przerwa! Aha i Browar nie zmienia nazwy, bo tam gdzie się przenoszę też była gruba Do uwarzenia! BitterEater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się