dominiox Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 witam szanownych forumowiczów! właśnie rozpoczynam kolejny sezon i na pierwszy strzał poszły piwa w stylu brytyjskim kolejne piwo które chce uwarzyć to owsiany stout i mam pytanie co do waszego doświadczenia w dodawaniu płatków owsianych 1. W jaki sposób dodawać płatki (zacieram na lenia) czy w postaci suchej do słodu przed zacieraniem, czy też kleikować jeśli tak to jak wy to robicie (sposób kolejność) 2. Jaka najlepsza ilość na 20 litrową warkę? 3. Czy wydłuża się zacieranie z płatkami owsianymi? 4. na co szczególnie zwrócić uwagę by nie zepsuć tego piwa? pozdrawiam i z góry dziękuje za zaangażowanie dominiox Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted September 30, 2009 Share Posted September 30, 2009 Jeśli płatki są błyskawiczne to zmieszać ze słodem, jeśli zwykłe to ugotować z wodą w stosunku 1:4 (czas jak na opakowaniu) i dodać w przerwie białkowej. Zacieranie teoretycznie się wydłuża, praktycznie nieznacznie. Pilnuj temperatury fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Cześć .... jeśli zwykłe to ugotować z wodą w stosunku 1:4 (czas jak na opakowaniu) .... ostatnio oglądałem opakowania różnych zwykłych płatków (owsiane, pszeniczne) z różnych rorm (Kupiec, Halina) na żadnych nie było opisane jak przygotowywać Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 1, 2009 Share Posted October 1, 2009 Ja jak DARKO błyskawiczne wrzucam razem ze słodem. Czasu zacierania nie przedłużam. Dla pewności po zacieraniu zrób próbę jodową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominiox Posted October 1, 2009 Author Share Posted October 1, 2009 a ile proponujecie dodać płatków? czy 400g to wystarczająca ilość na 20l warkę? pozdrawiam dominiox Link to comment Share on other sites More sharing options...
boldo Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 A ja mam pytanie czy dodawanie owsa w postaci płatków błyskawicznych daje jakieś specjalny efekt w porównanie np. do owsa który został by zgnieciony na zwykłym gniotowniku do rozgniatanie zbóż dla zwierząt Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 Cześć. Moim zdaniem dodanie zwykłego owsa zamiast płatków owsianych ma rację bytu. Ja tak ostatnio robiłem i wyniki zdają się być zadowalające. Dodatkowo bardzo polepszyła mi się filtracja. Jednak owies posiada mniej skrobi od jęczmienia o 20% co musisz w przepisie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 Polecam przypieczenie płatków w piekarniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
muddy Posted December 10, 2010 Share Posted December 10, 2010 Polecam przypieczenie płatków w piekarniku Jeśli wolno mi zapytać: dlaczego? Bo przymierzam się do stouta owsianego i zbieram informacje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted December 11, 2010 Share Posted December 11, 2010 Polecam przypieczenie płatków w piekarniku Jeśli wolno mi zapytać: dlaczego? Bo przymierzam się do stouta owsianego i zbieram informacje:) Nadaje im to ładny, słodki aromat który potem czuć w piwie, bo sam owies nie ma aromatu. Ale to jest trochę zaszłość kulturowa, a USA owies kojarzy się głównie z ciasteczkami owsianymi, jak poczują taki aromat w piwie, to skojarzy się z owsem. U nas takie skojarzenie nie zachodzi, więc w zasadzie można sobie dac spokój z tym przypiekaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted December 11, 2010 Share Posted December 11, 2010 dość popularne płatki owsiane górskie ekstra z młynów w Stoisławiu (w torbie papierowej 0,5kg) podają informację obłuszczone ziarno owsa poddane jest obróbce hydrotermicznej w wyniku czego płatki zamiast gotowania wymagają tylko zalania wrzątkiem wody mleka lub bulionu. Dzięki specjalnej technologii odznaczają się wysoką przyswajalnością oraz charakterystycznym lekko orzechowym smakiem i aromatem Link to comment Share on other sites More sharing options...
muddy Posted December 11, 2010 Share Posted December 11, 2010 Kupiłem płatki błyskawiczne, czytając instrukcję tak właśnie pomyślałem, że coś je obrabiają skoro tylko zalać mlekiem i już można papu. Generalnie jestem tym bardziej załamany im więcej czytam - generalnie po raz drugi w życiu żałuję, że nie przykładałem jeszcze bardziej na lekcjach biologii. Łatwiej by mi było zrozumieć. Spróbuję te płatki lekko przypiec, zobaczymy co będzie. Chciałem dziś walczyć z oetmalt stoutem, ale poczekam na nowy gar (mój własny, ciężko zapracowany). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goglez Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Mógłby mi ktoś doradzić w jakiej temperaturze i przez jaki czas przypiekać te płatki? Nie wiem jak wzrasta/spada efekt w zależności od czasu i temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hast Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Z amerykańskiego forum: 350F (176C) - 20-30min. Im dłużej trzymasz i im ciemniejsze się robią to wychodzą nuty jak ze słodu czekoladowego. Niektórzy radzą, żeby po takim przypiekaniu wsypać płatki do papierowej torby i odczekać kilka dni, żeby jakieś niepotrzebne związki się ulotniły. Goglez 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now