dominiox Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 witam szanownych forumowiczów! właśnie rozpoczynam kolejny sezon i na pierwszy strzał poszły piwa w stylu brytyjskim kolejne piwo które chce uwarzyć to owsiany stout i mam pytanie co do waszego doświadczenia w dodawaniu płatków owsianych 1. W jaki sposób dodawać płatki (zacieram na lenia) czy w postaci suchej do słodu przed zacieraniem, czy też kleikować jeśli tak to jak wy to robicie (sposób kolejność) 2. Jaka najlepsza ilość na 20 litrową warkę? 3. Czy wydłuża się zacieranie z płatkami owsianymi? 4. na co szczególnie zwrócić uwagę by nie zepsuć tego piwa? pozdrawiam i z góry dziękuje za zaangażowanie dominiox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Jeśli płatki są błyskawiczne to zmieszać ze słodem, jeśli zwykłe to ugotować z wodą w stosunku 1:4 (czas jak na opakowaniu) i dodać w przerwie białkowej. Zacieranie teoretycznie się wydłuża, praktycznie nieznacznie. Pilnuj temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Cześć .... jeśli zwykłe to ugotować z wodą w stosunku 1:4 (czas jak na opakowaniu) .... ostatnio oglądałem opakowania różnych zwykłych płatków (owsiane, pszeniczne) z różnych rorm (Kupiec, Halina) na żadnych nie było opisane jak przygotowywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Ja jak DARKO błyskawiczne wrzucam razem ze słodem. Czasu zacierania nie przedłużam. Dla pewności po zacieraniu zrób próbę jodową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominiox Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 a ile proponujecie dodać płatków? czy 400g to wystarczająca ilość na 20l warkę? pozdrawiam dominiox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boldo Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 A ja mam pytanie czy dodawanie owsa w postaci płatków błyskawicznych daje jakieś specjalny efekt w porównanie np. do owsa który został by zgnieciony na zwykłym gniotowniku do rozgniatanie zbóż dla zwierząt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Cześć. Moim zdaniem dodanie zwykłego owsa zamiast płatków owsianych ma rację bytu. Ja tak ostatnio robiłem i wyniki zdają się być zadowalające. Dodatkowo bardzo polepszyła mi się filtracja. Jednak owies posiada mniej skrobi od jęczmienia o 20% co musisz w przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Polecam przypieczenie płatków w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddy Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Polecam przypieczenie płatków w piekarniku Jeśli wolno mi zapytać: dlaczego? Bo przymierzam się do stouta owsianego i zbieram informacje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Polecam przypieczenie płatków w piekarniku Jeśli wolno mi zapytać: dlaczego? Bo przymierzam się do stouta owsianego i zbieram informacje:) Nadaje im to ładny, słodki aromat który potem czuć w piwie, bo sam owies nie ma aromatu. Ale to jest trochę zaszłość kulturowa, a USA owies kojarzy się głównie z ciasteczkami owsianymi, jak poczują taki aromat w piwie, to skojarzy się z owsem. U nas takie skojarzenie nie zachodzi, więc w zasadzie można sobie dac spokój z tym przypiekaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 dość popularne płatki owsiane górskie ekstra z młynów w Stoisławiu (w torbie papierowej 0,5kg) podają informację obłuszczone ziarno owsa poddane jest obróbce hydrotermicznej w wyniku czego płatki zamiast gotowania wymagają tylko zalania wrzątkiem wody mleka lub bulionu. Dzięki specjalnej technologii odznaczają się wysoką przyswajalnością oraz charakterystycznym lekko orzechowym smakiem i aromatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddy Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Kupiłem płatki błyskawiczne, czytając instrukcję tak właśnie pomyślałem, że coś je obrabiają skoro tylko zalać mlekiem i już można papu. Generalnie jestem tym bardziej załamany im więcej czytam - generalnie po raz drugi w życiu żałuję, że nie przykładałem jeszcze bardziej na lekcjach biologii. Łatwiej by mi było zrozumieć. Spróbuję te płatki lekko przypiec, zobaczymy co będzie. Chciałem dziś walczyć z oetmalt stoutem, ale poczekam na nowy gar (mój własny, ciężko zapracowany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglez Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Mógłby mi ktoś doradzić w jakiej temperaturze i przez jaki czas przypiekać te płatki? Nie wiem jak wzrasta/spada efekt w zależności od czasu i temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Z amerykańskiego forum: 350F (176C) - 20-30min. Im dłużej trzymasz i im ciemniejsze się robią to wychodzą nuty jak ze słodu czekoladowego. Niektórzy radzą, żeby po takim przypiekaniu wsypać płatki do papierowej torby i odczekać kilka dni, żeby jakieś niepotrzebne związki się ulotniły. Goglez 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się