Usiu Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Szykując się do zrobienia stoutu ostrygowego zbieram informacje na ten temat. Poniżej 3 receptury które udało mi się znaleźć, jak spróbuję swojego i będę zadowolony to też tutaj wrzucę. Poniżej też linki do kilku artykułów na ten temat. http://www.homebrewe...ewing-mollusks/ https://byo.com/ligh...rl-oyster-stout - 3 receptura jest z tego linkku http://postimg.org/gallery/1bl4rv67y/ - dwie pierwsze receptury są z tego linku PEARL JUICE OYSTER STOUT - OATMEAL STOUT Receptura na 19L Słód Maris Otter - 3,62kg Płatki owsiane - 0,9kg Jęczmień prażony - 0,454kg Słód crystal 40° L - 0,454kg Słód crystal 80° L - 0,454kg Słód czekoladowy - 0,226kg Chmiel Magnum 13,4% a.a. 60' - 14g Chmiel East Kent Goldings 5,5% a.a. 30' - 28g Drożdże Wyeast 1028 London Ale 6 całych ostryg na ostatnie 20' gotowania 336g ostryg bez skorupki wraz z płynem na ostatnie 20' gotowania Wydajność 75% OG: 1.071 (17,3 BLG) FG: 1.018 (4,6 BLG) IBU: 32 SRM: 39 (78 EBC) WSKAZÓWKI: Zacierać w 68°C. Gotować przez 60 minut dodając chmiel Magnum od początku gotowania, chmiel EKG wrzucić po 30 minutach. Ostrygi wrzucić na ostatnie 20 minut gotowania. Fermentować w 21°C. GOOD UNCLE OYSTER STOUT - IRISH DRY STOUT Receptura na 19L Słód Maris Otter - 3,17kg Płatki jęczmienne - 0,68kg Jęczmień prażony - 0,454kg Słód crystal 80° L - 0,454kg Słód dekstrynujący - 0,226kg Słód czekoladowy - 0,113kg Chmiel Magnum 13,4% a.a. 60' - 14g Chmiel East Kent Goldings 5,5% a.a. 30' - 28g Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale 12 całych ostryg na ostatnie na 60 minut gotowania Wydajność 75% OG: 1.060 (14,7 BLG) FG: 1.013 (3,3 BLG) IBU: 35 SRM: 33 (66 EBC) WSKAZÓWKI: Zacierać w 68°C. Gotować przez 60 minut dodając chmiel Magnum od początku gotowania, chmiel EKG wrzucić po 30 minutach. Ostrygi wrzucić na początku gotowania. Fermentować w 21°C. BLACK PEARL OYSTER STOUT Receptura na 19L Ingredients: Słód Pilzneński - 4,1 kg Płatki owsiane - 0,22 kg Jęczmień prażony - 0,45 kg Słód czekoladowy - 0,22 kg Słód Black Patent - 0,11 kg (można zamienić Carafa II) Surowe ostrygi wraz z solanką - 0,283 g Mech irlandzki na ostatnie 15' - jedna łyżeczka Chmiel Fuggles 5,7% a.a. 60' - 43 g Chmiel Fuggles 5,7% a.a. 20' - 21 g Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale OG: 1.052 (12,9 BLG) FG: 1.013 (3,3 BLG) IBU: 37 SRM: 30 (60 EBC) WSKAZÓWKI: Zacierać 45' w 67 °C. Gotować 120 minut. Dodać chmiel jak powyżej. Dodać ostrygi i mech irlandzki na ostatnie 15 minut gotowania. Fermentować w 20 °C. EDIT: OYSTER KISS - PIWNE PODZIEMIE (receptura podana na facebooku browaru) Kilka osób zwróciło się z pytaniem o przepis na Oyster Kiss więc z duchem kraftu wrzucamy przepis tutaj. Mamy nadzieję że wyjdzie wam piwo pełne doznań smakowych. Dajcie znać jeśli uwarzycie to piwo bo jesteśmy ciekawi rezultatów:) Szczęśliwego Nowego Roku! Receptura 24L Pale Malt 3.65 kg Pilzneński 0.45 kg Płatki Owsiane 0,45 kg Jęczmień Prażony 0.45 kg Chocolate Wheat 0,25 kg Coffee light 0,11 Barwiący 0,11 Ostrygi – 6-8 szt (rozbitych za pomocą MC Hammera) od 25 minuty gotowania 2 gramy soli morskiej na 30 minut 60 min. - Warrior – 21.8 IBU 10 min. - Warrior – 1,9 IBU Drożdże Fermentis US-05 Wydajność 75% OG: 1.052 FG: 1.012 IBU: 23,7 SRM: 42.4 Zacieranie 66.5C. Czas gotowania 60 lub 75 minut (zależne od systemu i odparowania)Fermentacja początek 17C koniec 20C. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Usiu scooby_brew, cml i WiHuRa 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Wszystko fajnie. Tylko przydałyby się świeże ostrygi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Da radę kupić, już robiłem rozeznanie jak to w Trójmieście wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Czyli jak i kiedy podeślesz na podkarpacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Też chcę świeże ostrygi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Akcja Ostryga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 W Krakowie można w kilku miejscach dostać Ew. w każdym Makro i Selgrosie też są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/12887-mech-irlandzki-karagen-e407/#entry261475 Edytowane 28 Grudnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 U mnie w Makro nie ma. Przynajmniej już parę razy patrzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 a pił z Was ktoś może stouta ostrygowego ? Dużo wnoszą ostrygi do aromatu/smaku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Czyli jak i kiedy podeślesz na podkarpacie? Wojtek szukaj w Makro. Za każdym razem gdy tam jestem to mają świeże Edit: nie doczytałem poniżej że kolega goral już to zaproponował Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Małża-ostryga, zebrałem kiedyś kilka muszelek. Zbieracze smakosze zbierali całe-żywe, ciekawe czy do piwa używali? (wybrzeże UK od strony Irlandii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 a pił z Was ktoś może stouta ostrygowego ? Dużo wnoszą ostrygi do aromatu/smaku ? Ja piłem, ale ostrygi to tam były na granicy wyczuwalności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jest w ogole sens warzyc takie piwo? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 A jest sens warzyc piwo w domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jest w ogole sens warzyc takie piwo? :-) załóż oddzielny wątek i dostaniesz odpowiedzi (lub nie) - ten wątek jest o recepturze na stout ostrygowy nie o sensie jego warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jest w ogole sens warzyc takie piwo? :-) Co to za pytanie w ogóle? A jest sens warzyć piwo typu Voodoo Donaught? A tak bardziej poważnie Usiu co Cie skłoniło do uwarzenia takiego piwa? Ciekawość, piłem już oyster stouty, ale każdemu było bliżej do dry/oatmeal stoutu niż do oyster stoutu, więc trzeba uwarzyć takie piwo, żeby ta cząstka ostryg była wyczuwalna, tyle w temacie. ten wątek jest o recepturze na stout ostrygowy nie o sensie jego warzenia i tego się trzymajmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Chodzi m o to, ze jeszcze nie bylo takiego piwa, zeby te ostrygi bylo dobrze czuc. Trzeba ich pewnie rzucic tone, co kasowo moze wyjsc slabo. No i jakosc i swiezosc ostryg tez ma pewnie znaczenie. A nie jestem przekonany do tego co u nas sprzedaja. No nic, probuj. Zobaczymy co wyjdzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) a pił z Was ktoś może stouta ostrygowego ? Dużo wnoszą ostrygi do aromatu/smaku ? Ja piłem - dla mnie to był dry stout. Czytałem również kilka recenzji takich piw i wielu ma problem z doszukaniem się różnic pomiędzy stoutem ostrygowym a dry lub oatmeal stoutem. W takiej sytuacji kompletnie nie widzę sensu warzenia takiego piwa... Edytowane 29 Grudnia 2014 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Właśnie w tym sens, żeby uwarzyć swoje piwo w którym ostrygi będzie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Masz ode mnie (+) za przypomnienie mi o stylu, który zawsze chciałem uwarzyć ale jakoś jeszcze nie zrobiłem. Widziałem kilka sposobów uwarzenia oysrer stout: 1. dodajesz wodę z puszki "na zimno" 2. wrzucasz ok funta świerzych ostryg na ostatnie 5 min warzenia, potem je sobie jesz na lunch Ja bym chyba poszedł tą drugą drogą. PS. Wyobraź sobie jakie masz ciekawe możliwości parowania oyster stouta z jedzeniem: kimchi z ryżem, rybne tacos etc. Ostatnio miałem stauta ostrygowego w lokalnym Oyster Bar z surowymi ostrygami z chrzanem. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jadłem parę razy ostrygi i jak dla mnie to one smakują po prostu jak morska woda Pytanie czego doszukiwać się w aromacie/smaku takiego ostrygowego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 W Lidlu 1kg jest za 13zeta, żywe/mrożone. Nie wiem czy to jest to co z tematu ale są identyczne jak z morza te co widziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 W Lidlu 1kg jest za 13zeta, żywe/mrożone. Nie wiem czy to jest to co z tematu ale są identyczne jak z morza te co widziałem... To sa przegrzebki, czyli mule a nie ostrygi. Moze taki oyster stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 W lidu bendą małże a nie ostrygi. Piłem ostatnio stouta ostrygowego - browaru "Piwne podziemie" piwko bardzo dobre, spodziewałem się posmaków morskich tj. Ryba a tu zonk stout bardzo poprawny z delikatną słonowością która super pasuje do stouta. Właściciel browaru mówił że zamawiał otrygi w makro, przed dodamiem do brzeczki rozbijał je młotkiem aby max. wydobyć smak i aromat, dodatkowo dodawał odrobinę soli morskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się