Werner Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Dzień dobry wszystkim! Zakupiłem zestaw Super Start z BA wraz z pierwszymi surowcami. W zestawie dostałem brewkit Finlandia Premium Lager, co jak się okazuje wysoko zawiesza poprzeczkę przy pierwszej warce. Mam pytanie odnośnie temperatury fermentacji: 1. Czy temp. fermentacji jest różna dla brewkitów, warzenia z zacieranim lub z ekstraktów? (Wydaje mi się, że nie, ale zapytam) 2. Wyczytałem, że Lager to piwo dolnej fermentacji i zaleca się przeprowadzić ją w tem. ok 10*. Aktualnie na fermentorze mam 14*, obawiam się, że nie dam rady zejść niżej, bo nie mam ku temu warunków. Dobrze, że mamy zimę, ale zmniejszanie temperatury w pokoju do 10* i siedzeniu w nim pod kocem nie należy do najprzyjemniejszych sposobów na spędzanie wieczorów 3. W instrukcji dołączonej do puszki, jak i na stronie BA http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=21091723 jest napisane "Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C." s Mam się tym nie sugerować i fermentować w 10*-15* ? Szczerze, to jestem trochę zaskoczony, że dorzucają taki brewkit na początek przygody z warzeniem własnego piwa. Jak się nie rozchoruje to będę warzył dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 te 14 stopni to pewnie będzie najlepsza temperatura, bo producenci puszek piszą "lager" a dają drożdże górnej fermentacji. trzymając się blisko dolnej granicy pracy górniaków otrzymasz dość czyste piwo, na pewno bardziej zbliżone do lagera niż gdyby dżordże przegonić w 20+. Werner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 te 14 stopni to pewnie będzie najlepsza temperatura, bo producenci puszek piszą "lager" a dają drożdże górnej fermentacji. trzymając się blisko dolnej granicy pracy górniaków otrzymasz dość czyste piwo, na pewno bardziej zbliżone do lagera niż gdyby dżordże przegonić w 20+. Dziękuje bardzo za odpowiedz. Jeśli możesz to powiedz mi proszę, czy mam powody do niepokoju, że po okło 30h fermentacji na brzeczce mam niewielką ilość piany? Nie zaglądałem do środka, ale przez fermentor widzę, że ma ona około 0,3 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 W dolnych temperaturach zalecanych dla drożdży zwykle miałem małą pianę. Odfermentowanie było normalne więc nie ma się co przejmować. Ogranicz zaglądanie do fermentora do minimum. Obserwuj przez scianki a otwieraj tylko jak będziesz przelewał. Werner 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 czy mam powody do niepokoju, że po okło 30h fermentacji na brzeczce mam niewielką ilość piany? A opisz dokładnie jak napowietrzałeś brzeczkę przed fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 czy mam powody do niepokoju, że po okło 30h fermentacji na brzeczce mam niewielką ilość piany? A opisz dokładnie jak napowietrzałeś brzeczkę przed fermentacją? Zagotowałem 2-3L gorącej wody w której rozpuściłem zawartość puszki, doprowadziłem do wrzenia i przelałem do fermentora. Lałem z odległości 1m-1.20m. Zagotowałem kolejne 2L i rozpuściłem w tym ekstrakt słodowy, nie botowałem. Wlałem do fermentora podobnie jak wcześniej. Dolałem ok 15L zimnej wody, też rozchlapując ją w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Wg mnie najlepszym z bezproblemowych sposobów napowietrzania jest lanie z jednego wiadra do drugiego z wysokości około metra. Przelewam tak dwa razy a często między przelaniami wlewam drożdże na dno pustego fermentora żeby się dobrze rozmieszały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Obawiam się, że problemem może być słaba jakość wody miejskiej... Następnym razem naleje mineralnej z butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Z wodą mineralną uważaj żeby nie była zbyt wysoko mineralizowana bo taka się nie nadaje do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Z wodą mineralną uważaj żeby nie była zbyt wysoko mineralizowana bo taka się nie nadaje do piwa. źródlana lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Obawiam się, że problemem może być słaba jakość wody miejskiej... Następnym razem naleje mineralnej z butli. obawiam się że problemem może być słabo napowietrzona brzeczka. nie szukaj na siłę problemów gdzie ich nie ma. odesłałbym Cię do wiki ale niestety temat o napowietrzaniu brzeczki jest tylko w dziale "Warka z procesem zacierania słodu" o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) woda w warszawie jest bardzo dobra,przy zacieraniu może mieć znaczenie (u mnie jest różnica jak się przeprowadziłem ) przy puchach nie ma,ja lałem prysznicem prosto do wiadra drożdże te z zestawów to zagadka ,nie wiadomo też jaki i ile są przechowywane ,może gdzieś w magazynie gdzie w zimę było -25C a latem 45,przy drożdżach z brewkitów też czasami piany nie miałem wyluzuj ,czekaj ,nie mieszaj,nie zaglądaj ja napowietrzam tym mieszadłem plastikowym ,ułamaną mam końcówkę i wkręcam do wkrętarki Edytowane 29 Grudnia 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Finalnie wstawiłem fermentor do lodówki, a jedzenie trzymam na parapecie. Piwo przez ostatnie 4 dni fermentacji miało 4*. Wczoraj przelałem na cichą, zmierzyłem blg wyszło około 4,5. Piwo w smaku dość płytkie, wydaje się mocno rozwodnione. Ale na balingomierzu mam też skale alko. Wyszło około 1,5%... To normalne? Czy Piwo nie powinno już nabrać procentów? Czy stanie się to dopiero w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Balingometr nie mierzy ilości alkoholu. Ilość alkoholu obliczasz na podstawie blg początkowego i końcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Piwo w smaku dość płytkie, wydaje się mocno rozwodnione. Młode piwo i bez gazu może być inaczej odbierane niż finalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ale na balingomierzu mam też skale alko. Wyszło około 1,5%... To normalne? Producent tego sprzętu Cię okłamał! A co do temperatur to przestaw na 2-3 dni piwo do temperatury 14-15st żeby dofermentowało bo możesz wystrzałowe piwa (dosłownie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Ale na balingomierzu mam też skale alko. Wyszło około 1,5%... To normalne? Producent tego sprzętu Cię okłamał! A co do temperatur to przestaw na 2-3 dni piwo do temperatury 14-15st żeby dofermentowało bo możesz wystrzałowe piwa (dosłownie) 10 dni burzliwej, i 10-14 dni cichej. Wydaje mi się, że nie powinno być granatów, ale przestawie w inne miejsce, na wszelki wypadek. To jak z tym alkoholem? Kiedy on się wytwarza? ooo taki taki ! http://www.browamato...9&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F165992%2F183141&sortuj=kod pkt. 4 "4. Przy użyciu areometru można także obliczać potencjalną zawartośc alkoholu w gotowym piwie." Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Werner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Ale na balingomierzu mam też skale alko. Wyszło około 1,5%... To normalne? Kolega ma pewnie biowinowy multimierz - 3 skale, blg, cośtam i magiczna "zawartość alkoholu". Ostatnia mówi, ile będzie alkoholu jeśli badany roztwór cukru odfermentuje do 0. Jeśli dobrze pamiętam okolice 21blg to jakieś 10% - zakładając, dla przykładu, że Twoje piwo miało na starcie 21blg a zatrzymało się na wskazaniu 1,5% no to będzie ok. 8,5%. Oczywiście, w zależności od gęstości brzeczki nastawnej, końcowe 2blg dla desitki i morderczego RISa to dwa różne wyniki, bo wyprodukowany alkohol zmniejsza gęstość roztworu, nie wiem jednak jak duże są to wartości, w związku z czym czy pomijalne. Pamiętajmy - alkoholomierz mierzy gęstość roztworu alkoholu etylowego, my posługujemy się cukromierzem, który mierzy co innego. Chcesz znać zawartość alkoholu musisz wiedzieć ile cukru drożdże zjadły, czyli niezbędne będą pomiary przed i po procesie fermentacji. pkt. 4 "4. Przy użyciu areometru można także obliczać potencjalną zawartośc alkoholu w gotowym piwie." To może kontrcytat z opisu tegoż: W komplecie ze szczegółową instrukcją uzytkowania i wygodnym etui z tworzywa sztucznego. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 No dobrze, zabutelkowałem. Próbowałem, smakowo szału nie ma. Wodniste, płytkie w smaku, może po 2 miesiącach w butelkach będzie lepsze? Bardzo mocno zmienia się smak podczas leżakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_aul Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Będzie na pewno lepsze, ale nie nastawiaj się na jakiś szał. Piwa z brewkitów plasują się gdzieś po środku między "pełnymi" z lidla, a robionymi (przede wszystkim chmielonymi) własnoręcznie. Szczególnie te "lagery" są robione bez sensu - nazwa nijak się ma do drożdży, które dają w zestawie, smak jest obliczony na "żeby każdemu przyzywczajonemu do sklepowych smakowało". Czyli w sumie dobre piwo, żeby początkującego nie zniechęcić. Jeśli chcesz kontynuować przygodę z brewkitami, to lepsze efekty osiąga się z tych, które były robione jako "Ale", czyli bitterów, porterów, stoutów, ipa... itp. itd. Do tego warto powiększać warsztat i poczytać jak takie piwa dochmielić do rozsądnego poziomu, może nawet przerzucić się na samodzielnie chmielone ekstrakty... albo od razu dokupić sprzęt do zacierania i robić takie piwa jak się chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Będzie na pewno lepsze, ale nie nastawiaj się na jakiś szał. Piwa z brewkitów plasują się gdzieś po środku między "pełnymi" z lidla, a robionymi (przede wszystkim chmielonymi) własnoręcznie. Szczególnie te "lagery" są robione bez sensu - nazwa nijak się ma do drożdży, które dają w zestawie, smak jest obliczony na "żeby każdemu przyzywczajonemu do sklepowych smakowało". Czyli w sumie dobre piwo, żeby początkującego nie zniechęcić. Jeśli chcesz kontynuować przygodę z brewkitami, to lepsze efekty osiąga się z tych, które były robione jako "Ale", czyli bitterów, porterów, stoutów, ipa... itp. itd. Do tego warto powiększać warsztat i poczytać jak takie piwa dochmielić do rozsądnego poziomu, może nawet przerzucić się na samodzielnie chmielone ekstrakty... albo od razu dokupić sprzęt do zacierania i robić takie piwa jak się chce Dziękuje Chciałem teraz zrobić pszeniczne z ekstraktów. Ale podliczając wyszło mi około 100zł, więc może poczekam, odłożę trochę grosza na gar i zrobie z zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Polecam takie podejście i tak prędzej czy później zaczniesz zacierać, a uwierz mi, że lepiej prędzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 No niestety, nie mam byt dobrych wieści Otworzyłem butelkę po 3 tygodniach leżakowania w lodówce. I niestety, zero piany, zero gazu. Wydaj mi się, że w zbyt ekstremalnie niskiej temp. trzymałem to piwo. Normalny Lager powinno się tak trzymać, ale tu dostałem pewnie drożdże górnej fermentacji i nie zadziałały. W sumie to jestem o krok o wylaniu tego w kanał, czy coś jeszcze da się zrobić? Mogę leżakować w temp. pokojowej, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Otworzyłem butelkę po 3 tygodniach leżakowania w lodówce. A wrzuciłeś je do lodówki bo? Trzymaj teraz w ciepłym to pewnie dojedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werner Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Otworzyłem butelkę po 3 tygodniach leżakowania w lodówce. A wrzuciłeś je do lodówki bo? Trzymaj teraz w ciepłym to pewnie dojedzą. Bo przeczytałem, że lagery powinno się leżakować w temp. bliskiej zera. A w lodówce mam 4* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się