QQRQ Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Witam Czy dałoby się spateryzować piwo w butelkach w lodówce turystycznej? Skoro dobrze zaizolowana lodóweczka nadaje się do godzinnego zacierania to może i do pasteryzacji by się nadała? Np. wkładam 10 butelek 0,5 o temp. 20 stp. i zalewam 15l wody o temp. 90 stp. Trzymam wszystko przez godzinkę zamknięte i pod grubym przykryciem. Temp nie powinna spaść więcej niż o 2-3 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Po co pasteryzować piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Powody mogą być różne. Lekka infekcja, chęć dosłodzenia piwa miodowego itp itd. Zdaje się że nie o to pytał założyciel wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie wiem do końca, ale Twoja szklana,albo jest bardzo precyzyjna, albo nie przeszła noworocznego przeglądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 O panie 1h w 90st to nic ci nie zostanie z tego piwa, efekty akustyczne gwarantowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Nie wiem do końca, ale Twoja szklana,albo jest bardzo precyzyjna, albo nie przeszła noworocznego przeglądu Tego nie załapałem..... O panie 1h w 90st to nic ci nie zostanie z tego piwa, efekty akustyczne gwarantowane Po zalaniu 10 butelek 15 litrami wody 90stp, całość ustabilizuje się na poziomie ok 70 stp. Tak więc jak na pasteryzację chyba nie tak źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Piwo pasteryzuje się w temp. 60stC. Jedna jednostka pasteryzacji to 1min w 60stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Piwo pasteryzuje się przed, czy po nagazowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 A jak się komu podoba, chcesz nienagazowane butelki to pasteryzujesz nienagazowane, chcesz nagazowane to pasteryzujesz nagazowane, chcesz w kegu nienagazowane to takie pasteryzujesz a jak chcesz je nagazować to sztucznie gazujesz, chcesz nagazowane w kegu to nagazowane pasteryzujesz... Coś pominąłem ? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Fido, pominąłeś jeden istotny szczegół . Domowe piwo to jest tzw żywe piwo a pasteryzowane to najłatwiej kupić a zatem dodaj edit: 'idź do sklepu po piwo profesjonalnie pasteryzowane' (sprawdzę czy dodałeś, jeśli nie to otrzymasz minusa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 GB co Ty gadasz, zawsze można kupić kasztelana, on jest niepasteryzowany :-p Każde piwo najłatwiej kupić, ale samemu zrobić to dopiero sztuka. Tym bardziej jasnego, mocnoodfermentowanego lagera.a jeszcze pasteryzowanego to w ogole, nawet na forum pewnie nieliczni to robią ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Myślę, że dało by się to zrobić, ale niestety nie wiem jak dokładnie obliczyć do tego tzw. strike temperature, tzn. temperaturę początkową wody. Kalkulatory do zacierania chyba nie będą tu się sprawdzać bo szkło i piwo ma pewnie inną wymianę temperatury z wodą niż słód z wodą. Do tego dochodzą rzeczy jak utraty ciepła w zależności od sprzętu, np. w moim wypadku muszę dodać od 2F latem do 4F zimą. A może po prostu do tego zastosować wannę? Dolewać ciepłej wody gdy temp spadnie? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Wielu piwowarów posiada w domu pasteryzatory i z nich bardzo często korzysta. Sam też takowy posiadam Nie wiem do końca, ale Twoja szklana,albo jest bardzo precyzyjna, albo nie przeszła noworocznego przeglądu Tego nie załapałem..... A to takie proste Edytowane 5 Stycznia 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Mam pasteryzator z Lidla, służy w odp celu, np ogórki i oczywiście woda do wysładzania. Wg mnie nie ma sensu pasteryzować piwa domowego. Później lub jutro sprawdzę z pecołka czy na forum był temat 'jak długo domowe piwo jest jadalne, trwałość itp' ... Wyklepane z N78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 jest sens, np piwo które jakiś czas stało w kegu do refermentacji się nie nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się