MaxMaxow Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam. Mam pytanie odnośnie drożdży lagerowych. Chce uzyskać czystą fermentację w mocnych piwach typu ale. Czy użycie lagerowych drożdży zamiast drożdzy górnej fermentacji znacząco wpłynie na smak piwa? Mam w zamyśle piwa typowo słodowe. Wiem, że mogę przeprowadzić fermentacje piwa ale w najniższych temperaturach polecanych przez producentów drożdży. Mi chodzi o aspekt użycia drożdzy dolnych w alach zwłaszcza tych mocnych z dobrym skutkiem (może nawet lepszym, ciekawszym, interesującym). Czy rzeczywiście jest się w stanie odróżnić risa na dolnych od górnych? Czy już na tym etapie można stwierdzić, że piwo jest nie w stylu? Ktoś stosował np. w risach, ira czy barleywine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 robienie piwa typu ale na drożdżach lagerowych to tak jakbyś przyrządzał stek wołowy z kurczaka o tym czy piwo jest ejlem czy nie jest ejlem decydują właśnie drożdże, tak samo jak o tym czy stek jest wołowy decyduje rodzaj użytego mięsa nie zmienia to faktu, że oczywiście możesz piwo o zasypie RISa czy IRA fermentować drożdżami lagerowymi i coś z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Czy użycie lagerowych drożdży zamiast drożdzy górnej fermentacji znacząco wpłynie na smak piwa? Tak, drożdże mają największy wpływ na piwo ze wszystkich surowców. Ktoś stosował np. w risach, ira czy barleywine? Wg mnie dało by się zrobić w miarę stylowego RISa czy IRA na drożdżach lagerowych, chociaż nigdy nie próbowałem i chyba też nie piłem Barleywine raczej nie. edit: Swego czasu chyba Browar Południe robił dry stouta na lagerowych i był w miarę stylowy. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zawsze możesz też wziąć drożdże ejlowe o niskiej temp minimalnej-powiedzmy Nottinghamy (u mnie dawały radę w 13) lub płynne Scottish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się