Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Do Dortmundera zadałem żelatyny we wtorek 14.12 lagerował w 5-6 °C , jutro rozlew. 2124 Bohemiany dają średnio klarowne piwo. Dzisiaj przelałem na cichą Pilsnera WARKA 54 zeszło do 2°Blg i ześrutowałem słód na Marcowe ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dortmunder rozlany. Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1keg 2g/1l Odfermentowało do 2°Blg Żelatyna pomogła, wyszło bardzo klarowne.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 57 Marcowe 13 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann? - 3 kg

Słód monachijski Weyermann? - 2,5 kg

Słód wiedeński Weyermann? - 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell? - 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich? typ III - 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann? - 0,13 kg

 

Zacieranie:

22 wody zacierania

 

- 53°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 20g Magnum

20 min - 30g Saaz

 

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager ? gęstwa II 200 ml

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 7g ? 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 58 Koźlak 17°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg

Słód monachijski Weyermann? - 2,5 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,25 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,2 kg

Słód melanoidynowy Weyermann? - 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann? - 0,1 kg

 

Zacieranie:

20 wody zacierania

 

50°C ? wsypany słód

62°C ? 20 min

1/3 zacieru odebrana, gotowanie ? 20 min

72°C ? 30 min

76°C -

 

Wysładzanie:

26 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 25g Magnum

20 min - 20g Saaz

 

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager ? starter

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 7g ? 15 min

 

 

Nie mając gęstwy, zrobiłem szybki starter (24h) zlałem 200ml młodego jeszcze mętnego marcowego i do tego dolałem 1l brzeczki około 7°Blg Drożdże szybko ruszyły w starterze, więc myślę, że później nie powinno być problemu ze startem.

 

Fermentacja burzliwa - 9°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie jestem w trakcie chmielenia i zauważyłem że brzeczka dzisiaj się gotuje przy 91°C, a zastanawiałem się co znaczy ten znaczek baterii na wyświetlaczu termometru :) Ciekaw jestem efektów, jeśli chodzi o zacieranie w 9°C mniej niż w recepturze :( No to zobaczymy za jakiś czas :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

WARKA 59 Orange Beer 10 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann - 4 kg

Słód carapils Weyermann - 0.5 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,14 kg

 

Zacieranie:

20 wody zacierania

 

- 40°C ? wsypane słody

- 62°C - 10 min

- 72°C - 50 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 40g Saaz

15 min ? 25g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager ? gęstwa

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g ? 15 min

Curacao 20g ? 15 min

Suszona skórka z 5 pomarańczy ? 5 min

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strasznie dużo tego słodu zakwaszającego - masz tak zasadową wodę, czy celowo chciałeś dodać piwu kwaskowatości?

Z mojego eksperymentu ze świeżą skórką pomarańczową wynika, że sporo kwasku przechodzi z niej do piwa.

Edytowane przez TomX
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strasznie dużo tego słodu zakwaszającego - masz tak zasadową wodę, czy celowo chciałeś dodać piwu kwaskowatości?

Z mojego eksperymentu ze świeżą skórką pomarańczową wynika, że sporo kwasku przechodzi z niej do piwa.

Używam od 0,1kg-0,2kg słodu zakwaszającego dla swojej wody na około (~25-28l). Skórka pomarańczy była suszona. Brzeczka po gotowaniu bardzo przyjemnie smakowała, więc jestem pozytywnej myśli :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 60 Weissbier 28l 11°Blg

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny jasny (własny) ? 3kg

Słód pilzneński Weyermann - 2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell - 0.2 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg

 

Chmiel:

Lubelski ? 30g

 

Drożdże:

WB-06

 

Zacieranie:

20l wody do zacierania

 

44°C - 15 min

55°C - 15 min

62°C - 20 min

72°C - 60 min

 

Wysładzanie:

22l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 30g Lubelski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 61 Bohemian Dunkel 50l 12°Blg

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Strzegom - 5 kg

Słód monachijski Strzegom - 3 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Caraamber - 0,35 kg

Słód Czekoladowy Warminster ? 0,2 kg

Słód Carafa typ III Weyermann - 0,05 kg

 

 

Zacieranie:

35l wody zacierania

 

- 52°C - 10 min

- 64°C - 20 min

- 72°C - 60 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

25 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 70g Saaz

20 min ? 30g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa

 

Burzliwa - 9°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

teraz zobaczyłem ze zmieniłeś avatara, ten kuflek jest 0,33? może przypadkiem od pilsnera urquella?

Cześć,

 

Nie jest 0,5l z grawerowanym żywcem :) . Od Pilsnera też taki mam 0,5l :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 62 Vienna Lager 28l 13°Blg

 

Skład:

 

Słody:

Słód wiedeński Weyermann - 4 kg

Słód monachijski Weyermann - 2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell - 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich typ I ? 0,25 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg

 

 

Zacieranie:

22 wody zacierania

 

- 40°C ? wsypane słody

- 54°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 30g Hallertauer Tradition

20 min ? 20g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 2124 Bohemian Lager

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 7g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 63 Belgian Golden Ale 18°Blg 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Litovel - 7 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann - 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell - 0,4 kg

 

Zacieranie:

21 l wody zacierania

 

- 40°C ? wsypane słody

- 53°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

24 l wody 76°C

 

Gotowanie:

90 min

 

Chmielenie:

90 min - 20g Magnum

40 min - 20g Saaz

10 min - 20g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale - starter

 

Inne:

Cukier biały/ glukoza ? 0,75 kg ( w czasie gotowania)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.