vettis Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Do Dortmundera zadałem żelatyny we wtorek 14.12 lagerował w 5-6 °C , jutro rozlew. 2124 Bohemiany dają średnio klarowne piwo. Dzisiaj przelałem na cichą Pilsnera WARKA 54 zeszło do 2°Blg i ześrutowałem słód na Marcowe Edytowane 16 Grudnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 (edytowane) Dortmunder rozlany. Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1keg 2g/1l Odfermentowało do 2°Blg Żelatyna pomogła, wyszło bardzo klarowne. Edytowane 17 Grudnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 WARKA 57 Marcowe 13 °Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 3 kg Słód monachijski Weyermann? - 2,5 kg Słód wiedeński Weyermann? - 0,2 kg Słód karmelowy jasny Carahell? - 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ III - 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,13 kg Zacieranie: 22 wody zacierania - 53°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C - Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 20g Magnum 20 min - 30g Saaz Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager ? gęstwa II 200 ml Inne: Mech Irlandzki ? 7g ? 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 WARKA 55 Scottish Export 80 12°Blg rozlana. Wyszło 20x0,5l 3g/1l+1 keg 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) WARKA 58 Koźlak 17°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg Słód monachijski Weyermann? - 2,5 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,25 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,2 kg Słód melanoidynowy Weyermann? - 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,1 kg Zacieranie: 20 wody zacierania 50°C ? wsypany słód 62°C ? 20 min 1/3 zacieru odebrana, gotowanie ? 20 min 72°C ? 30 min 76°C - Wysładzanie: 26 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 25g Magnum 20 min - 20g Saaz Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager ? starter Inne: Mech Irlandzki ? 7g ? 15 min Nie mając gęstwy, zrobiłem szybki starter (24h) zlałem 200ml młodego jeszcze mętnego marcowego i do tego dolałem 1l brzeczki około 7°Blg Drożdże szybko ruszyły w starterze, więc myślę, że później nie powinno być problemu ze startem. Fermentacja burzliwa - 9°C Edytowane 27 Grudnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Właśnie jestem w trakcie chmielenia i zauważyłem że brzeczka dzisiaj się gotuje przy 91°C, a zastanawiałem się co znaczy ten znaczek baterii na wyświetlaczu termometru Ciekaw jestem efektów, jeśli chodzi o zacieranie w 9°C mniej niż w recepturze No to zobaczymy za jakiś czas Edytowane 25 Grudnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 WARKA 57 Marcowe 13 °Blg przelana na cichą zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 WARKA 56 Pilsner- Urodzinowy 12°Blg 28l rozlana. Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1 keg 2g/1l Zapowiada się bardzo ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 WARKA 58 Koźlak przelana na cichą. Z 17°Blg odfermentowało do 4°°Blg W smaku straszenie słodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) WARKA 59 Orange Beer 10 °Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann - 4 kg Słód carapils Weyermann - 0.5 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,14 kg Zacieranie: 20 wody zacierania - 40°C ? wsypane słody - 62°C - 10 min - 72°C - 50 min - 76°C - Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 40g Saaz 15 min ? 25g Saaz Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager ? gęstwa Inne: Mech Irlandzki 7g ? 15 min Curacao 20g ? 15 min Suszona skórka z 5 pomarańczy ? 5 min Edytowane 23 Stycznia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Strasznie dużo tego słodu zakwaszającego - masz tak zasadową wodę, czy celowo chciałeś dodać piwu kwaskowatości? Z mojego eksperymentu ze świeżą skórką pomarańczową wynika, że sporo kwasku przechodzi z niej do piwa. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Strasznie dużo tego słodu zakwaszającego - masz tak zasadową wodę, czy celowo chciałeś dodać piwu kwaskowatości?Z mojego eksperymentu ze świeżą skórką pomarańczową wynika, że sporo kwasku przechodzi z niej do piwa. Używam od 0,1kg-0,2kg słodu zakwaszającego dla swojej wody na około (~25-28l). Skórka pomarańczy była suszona. Brzeczka po gotowaniu bardzo przyjemnie smakowała, więc jestem pozytywnej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 WARKA 60 Weissbier 28l 11°Blg Skład: Słody: Słód pszeniczny jasny (własny) ? 3kg Słód pilzneński Weyermann - 2 kg Słód karmelowy jasny Carahell - 0.2 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg Chmiel: Lubelski ? 30g Drożdże: WB-06 Zacieranie: 20l wody do zacierania 44°C - 15 min 55°C - 15 min 62°C - 20 min 72°C - 60 min Wysładzanie: 22l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 30g Lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 (edytowane) WARKA 61 Bohemian Dunkel 50l 12°Blg Skład: Słody: Słód pilzneński Strzegom - 5 kg Słód monachijski Strzegom - 3 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,5 kg Słód karmelowy jasny Caraamber - 0,35 kg Słód Czekoladowy Warminster ? 0,2 kg Słód Carafa typ III Weyermann - 0,05 kg Zacieranie: 35l wody zacierania - 52°C - 10 min - 64°C - 20 min - 72°C - 60 min - 76°C - Wysładzanie: 25 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 70g Saaz 20 min ? 30g Saaz Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa Burzliwa - 9°C Edytowane 28 Stycznia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 WARKA 57 Marcowe 13 °Blg rozlana do butelek. Wyszło 20x0,5l 5g/1l i 1 keg 2 strzały po 3bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 WARKA 58 Koźlak 17°Blg rozlana zeszło do 3,5°Blg - 20x0,5l 4g/1l i 1 keg 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 WARKA 60 Weissbier 11°Blg przelana na cichą zeszło do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 teraz zobaczyłem ze zmieniłeś avatara, ten kuflek jest 0,33? może przypadkiem od pilsnera urquella? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) teraz zobaczyłem ze zmieniłeś avatara, ten kuflek jest 0,33? może przypadkiem od pilsnera urquella? Cześć, Nie jest 0,5l z grawerowanym żywcem . Od Pilsnera też taki mam 0,5l Edytowane 31 Stycznia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 WARKA 62 Vienna Lager 28l 13°Blg Skład: Słody: Słód wiedeński Weyermann - 4 kg Słód monachijski Weyermann - 2 kg Słód karmelowy jasny Carahell - 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich typ I ? 0,25 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg Zacieranie: 22 wody zacierania - 40°C ? wsypane słody - 54°C - 10 min - 63°C - 40 min - 72°C - 20 min - 76°C - Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 30g Hallertauer Tradition 20 min ? 20g Saaz Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager Inne: Mech Irlandzki ? 7g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 ja mam taki 0,33 z pilsnerem i bardzo go sobie chwalę, mam pewną formę gimnastyki bo częściej trzeba latać do kegeratora Po za tym jest wąski i wysoki dzięki czemu piwo się ładnie w nim prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 WARKA 60 Weissbier 11°Blg rozlana. Wyszło 20x0,5l 4g/1l i 1 keg 2g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Wczoraj przelałem na cichą WARKĘ 59 Orange Beer 10°Blg i dodałem do fermentatora 20g curacao. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) WARKA 63 Belgian Golden Ale 18°Blg 27l Skład: Słody: Słód pilzneński Litovel - 7 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann - 0,2 kg Słód karmelowy jasny Carahell - 0,4 kg Zacieranie: 21 l wody zacierania - 40°C ? wsypane słody - 53°C - 10 min - 63°C - 40 min - 72°C - 20 min - 76°C - Wysładzanie: 24 l wody 76°C Gotowanie: 90 min Chmielenie: 90 min - 20g Magnum 40 min - 20g Saaz 10 min - 20g Saaz Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale - starter Inne: Cukier biały/ glukoza ? 0,75 kg ( w czasie gotowania) Edytowane 25 Lutego 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 WARKA 61 Bohemian Dunkel 50l 12°Blg przelana na cichą, zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się