Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dwie wareczki uwarzone. Plan zrealizowany. Szkoda. żeby miejsce w lodówce się marnowało :)

 

WARKA 88 Pils Bohemski 12,5°Blg 26l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Litovel - 6 kg

Słód karmelowy Carahell Weyermann - 0,2 kg

Słód karmelowy Caramunich I Weyermann ? 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,07 kg

 

 

Zacieranie:

23 l wody do zacierania

 

- 54°C - 10 min

- 63°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

21 l wody 76°C

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min ? 20g Magnum

40 min ? 10g Magnum

20 min ? 20g Saaz

0 min ? 15g Saaz

 

Inne:

15 min ? 7g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

W34/70

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 89 Karmelowe Ale 12 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann ? 5,5 kg

słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,2 kg

słód karmelowy ciemny specialB ? 0,1 kg

słód melanoidynowy Weyermann ? 0,1 kg

słód pszeniczny karmelowy Carawheat ? 0,25 kg

słód barwiący Strzegom ? 0,05 kg

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

- 62°C ? 20 min

- 72°C ? 40 min

- 76°C ? 5 min

 

Wysładzanie:

20 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 30 Lubelski + 5g Tettnanger

30 min ? 20g Lubelski

5 min ? 15 Lubelski

 

Drożdże:

S-04

 

Piwo warzone z resztek słodu, trzeba było wyczyścić magazyn :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny łącznie z chłodzeniem. Dobry czas :cool:

A z myciem sprzętu też się w tym zmieściłeś?

 

A tak na poważnie to bardzo dobry czas :)

Myje sprzęt na bieżąco, żeby nie zostawiać sobie na koniec najgorszego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 89 Karmelowe Ale 12 °Blg rozlana do 2 kegów. Podłączyłem 2bar przy 2°C na 24-36h. Piwo bez cichej, klarowne. Jak to zawsze na S-04. Do szybkiego spożycia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 90 Special Bitter II 28l 11,5°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pale ale Weyermann ? 5 kg

słód pszeniczny Weyermann ? 0,2 kg

słód Caramunich I Weyermann ? 0,5 kg

Słód Carafa typ I Weyermann - 0,03 kg

 

 

Chmiel:

30g ? Challenger

55g - East Kent Goldings

 

Drożdże:

S-04

 

Inne:

Gips piwowarski ? 10g

Mech Irlandzki ? 7g

 

Zacieranie;

24 l wody do zacierania

 

- 55°C ? wsypane słody

- 64°C ? 40 min

- 72°C ? 20 min

- 76°C ? 10 min

 

Wysładzanie:

22l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

70 minut

 

Gotowanie:

70 min ? 30g Challenger

30 min ? 40g East Kent Goldings

15 min ? 15g East Kent Goldings

 

15 min ? 7g Mech Irlandzki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg 28l przelana na cichą 3°Blg uderzająco podobny i smakuje jak Heineken :) W sumie takie było założenie, lekki dobrze nachmielony. Jestem zadowolony.

WARKA 88 Pils Bohemski 12,5°Blg 26l przelana na cichą 3,5°Blg, wyszedł zbyt goryczkowy. Chmielenie było na 28l, a wyszło 26l. Będę musiał chyba dolać trochę wody :rolleyes:

 

WARKA 90 Bitter II temperatura fermentacji 17,5°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg 28l przelana na cichą 3°Blg uderzająco podobny i smakuje jak Heineken :) W sumie takie było założenie, lekki dobrze nachmielony. Jestem zadowolony.

....

ojj... dawno chyba nie piłeś tego piwa,

jakiś... miesiąc temu, wszedłem w posiadanie buteleczki 0,6l Heineken'a.... ech... cosz oni zrobili z tego piwa???

przy otwieraniu bardzo lubiłem ten aromat! a tu qiszka, zero, null..... w smaku.... jak żywiec.... tego nie da sie już pić!

Twoje piwo zapewne smakuje o niebo lepiej :):)

chyba zapożyczę recepturę do swojego browaru :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 87 American Pilsner 11' date='5°Blg 28l przelana na cichą 3°Blg uderzająco podobny i smakuje jak Heineken :) W sumie takie było założenie, lekki dobrze nachmielony. Jestem zadowolony.

....[/quote']

ojj... dawno chyba nie piłeś tego piwa,

jakiś... miesiąc temu, wszedłem w posiadanie buteleczki 0,6l Heineken'a.... ech... cosz oni zrobili z tego piwa???

przy otwieraniu bardzo lubiłem ten aromat! a tu qiszka, zero, null..... w smaku.... jak żywiec.... tego nie da sie już pić!

Twoje piwo zapewne smakuje o niebo lepiej :):)

chyba zapożyczę recepturę do swojego browaru :)

Proszę bardzo możesz oczywiście zapożyczyć :) Pomimo niegłębokiego odfermetowania 3°Blg piwo jest lekkie, już teraz mogę polecić. A piwo jeszcze czeka około 2-3 tyg. lagerowanie w 2°C, więc zobaczymy co wyjdzie w efekcie końcowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 91 Oatmeal Stout 14°Blg 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann ? 2 kg

Słód monachijski Weyermann ? 3 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom? 0,4 kg

Słód Carafa typ I Weyermann ? 0,22 kg

Słód czekoladowy Weyermann ? 0,25 kg

 

Płatki owsiane błyskawiczne ? 1 kg

 

Zacieranie:

 

Płatki skleikowane w 10l wody doprowadzone do wrzenia

W sumie 24l wody do zacierania w tym:

gips piwowarski ? 10g

 

67°C ? 70 min

72°C ? 10 min

76°C ?

 

Wysładzanie:

21 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? Challenger 35g

30 min ? East Kent Goldings 15g

 

Inne:

Gips piwowarski ? 10g

 

Drożdże:

S-04

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 92 American Lager 13°Blg 29l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann - 3 kg

Słód monachijski Weyermann - 2 kg

Słód karmelowy Carapils Weyermann - 0,5 kg

Słód zakwaszający Weyermann - 0,07 kg

 

Ryż biały ? 0,8 kg

 

Zacieranie:

23 l wody do zacierania

(w tym skleikowany ryż w 8 l wody gotowanie - 10 min)

 

- 54°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

- 76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 15g Magnum

30 min ? 15g Magnum

20 min ? 15g Hallertauer Tradition

10 min ? 10g Hallertauer Tradition

0 min ? 10g Hallertauer Tradition

 

Inne:

15 min ? 8g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

W34/70

 

 

5 fermentatorów pełnych, to lubię :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże lagerowe nie mają tendencji do wychodzenia z wiadra, fermentują na dole - drożdże dolnej fermentacji, szczególnie jeśli się fermetuje w dolnej granicy zakresu :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 87 American Pilsner 11,5°Blg rozlana. Wyszło 22x0,5l 5g/1l, resztę wlałem do kega z dodatkiem 3g/1l

WARKA 88 Pils Bohemski 12,5°Blg rozlana. Wyszło 22x0,5l 4g/1l, reszta poszła do kega 2bar/24h/2°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 90 Special Bitter II 28l 11,5°Blg rozlana do 22x0,5l 2g/1l i do 1 kega 1,5g/l

Przez tydzień cichej w około 0°C leżakowała z dodatkiem 30g chmielu Challenger. Jak by to powiedzieć, chciałem otrzymać piwo z odczuciem dobrze nachmielonego piwa, ale nie chciałem, aby było z mocną goryczką, ale również bez mocnego aromatu chmielu :smilies: no zobaczymy. Poza tym, chyba coś skopałem przy chmieleniu warki, bo wyszło nie za gorzkie i mi zostało chmielu, za dużo jak się ostatnio okazało. Przypuszczalnie ilość spożytego piwa podczas warzenia nie równała się z wagą, a zarazem odjęciem wagi pojemnika, w którym ważyłem chmiel przed dodaniem do brzeczki :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 93 Dry Stout 12°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann ? 4,6 kg

Słód Carafa typ I Weyermann ? 0,1 kg

Słód żytni czekoladowy Weyermann ? 0,2 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann ? 0,3 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne ? 0,8 kg

 

Zacieranie:

Płatki skleikowane w 10l wody doprowadzone do wrzenia

W sumie 24l wody zacierania.

 

65°C ? 40 min

72°C ? 20 min

76°C ? 10 min

 

Wysładzanie:

21 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 30g Marynka

30 min ? 30g Challenger

 

 

Drożdże:

Wyeast ACTIVATOR 1084 Irish Ale 125 ml

 

Coś na rozruszanie drożdży :ble:

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz używałem drożdży Wyeast ACTIVATOR tak jak pisało, drożdże były gotowe do użycia 3 godziny po aktywacji.

tarc6g.jpg

 

rlb686.jpg

 

O tym, że drożdże gotowe są do pracy informuje nas fajne zdanie pod spodem saszetki :ble:

 

5505ch.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.