Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 70 Stout 13°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński ? 4,5 kg

Słód monachijski ? 1 kg

Słód żytni ? 0,15 kg

Słód barwiący ? 0,1 kg

Słód czekoladowy ? 0,3 kg

Palone ziarna pszenicy ? 0,15 kg

 

Zacieranie:

68°C - 70 min

76°C ?

 

Wysładzanie:

20 l wody 76C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 40g East Kent Goldings

10 min ? 10g East Kent Goldings

 

Drożdże:

S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wzbogaciłem się o lodówkę. Już temperatury nie groźne, cały rok lagery ;) Dałem całe 30zł na pobliskim złomie. Chłodzi jak trzeba i co najważniejsze jest pojemna, nawet jest chyba taka sama w jaką się ostatnio Elroy zaopatrzył ;)

Na razie testuję temperatury jakie potrafi utrzymywać bez sterownika zewnętrznego. Ale myślę, że na pewno jakiś dokupię.

 

284fhx.jpg

 

4g5fzq.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 71 Belgian Ale II 27l 13°Blg

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński ? 5 kg

słód pszeniczny ? 0,5 kg

słód Carahell ? 0,2 kg

słód Carabelge ? 0,5 kg

słód Carared ? 0,3 kg

słód Caramunich III ? 0,1 kg

słód melanoidynowy ? 0,1 kg

 

Chmiel:

Saaz ? 70g

 

Drożdże:

Wyeast 1214 Belgian Abeby

 

Inne dodatki:

Kolendra - 15g

Curacao ? 15g

 

Zacieranie;

23 l wody do zacierania

 

- 55°C ? wsypane słody

- 64°C - 20min

- 72°C - 40min

- 76°C

 

Wysładzanie:

20l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Gotowanie:

60 min ? 40g Saaz

20 min ? 30g Saaz

 

15 min ? 5g Kolendra + 5g Curacao

5 min ? 10g kolendra + 10g Curacao

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozlałem dzisiaj WARKĘ 68 Witbier II 12°Blg Wyszło 25x0,5l 5g/1l i resztę do 1 kega 3g/1l

 

Czegoś mi brakuje w tych Witbier-ach, są za bardzo gładkie, brakuje im aromatów przyprawowych z drożdży. Jednak Wyeast 1214 - Belgian Abbey to nie to do Wita, co specjalnie dedykowane 3944 - Belgian Witbier

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKĘ 70 Stout 13°Blg chciałem przelać na cichą, ale zeszło tylko do 5°Blg. Fermentowało w 17°C, teraz temperatura spadła do 15,5°C. Przeniosłem fermentator do 22°C, może zejdzie do przynajmniej 3-4°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlałem WARKĘ 71 Belgian Ale II 13°Blg do 22 butelek 0,5l 5g/1l i 1 kega 4g/1l. Krótka cicha, bo krótka ale siedziało w 2°C Myślę że wystarczy, trzeba zwolnić lodówkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 72 Pils II 13 °Blg 45l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Litovel - 6 kg

Słód monachijski Weyermann - 3 kg

Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann ? 0,5 kg

Słód karmelowy Caramunich III ? 0,15 kg

Słód zakwaszający Brewferm - 0,15 kg

 

Zacieranie:

35l wody zacierania

 

- 45°C ? wsypane słody

- 53°C ? 10 min

- 63°C ? 30 min

- 72°C ? 30 min

- 76°C ?

 

Wysładzanie:

28l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 40g Magnum

20 min - 30g Saaz

10 min ? 15g Saaz

 

Drożdże:

S-23 ? starter 2l

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 73 IRA 13 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Litovel ? 3,5 kg

słód monachijski Weyermann ? 2 kg

słód karmelowy Caraamber ? 0,3 kg

słód karmelowy Caraaroma ? 0,3 kg

słód karmelowy Carabelge ? 0,2 kg

palone ziarna pszenicy Weyermann ? 0,08 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

- 55°C ? wsypane słody

- 63°C ? 20 min

- 72°C ? 40 min

- 76°C ?

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 20g Perle

30 min - 30g Lubelski

 

Drożdże:

S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 74 IRA II 13,5 °Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Litovel ? 5 kg

słód monachijski Weyermann ? 1 kg

słód karmelowy ciemny Specjal B ? 0,3 kg

słód karmelowy Caraaroma ? 0,2 kg

słód melanoidynowy ? 0,2 kg

palone ziarna pszenicy Weyermann ? 0,05 kg

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

- 55°C ? wsypane słody

- 63°C ? 30 min

- 72°C ? 30 min

- 76°C ?

 

Wysładzanie:

22 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 50g Lubelski

30 min - 30g Lubelski

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj przelałem 3 warki na cichą:

WARKA 72 Pils II 13 °Blg - zeszło do 2°Blg, lageruje teraz w 2°C

WARKA 73 IRA 13 °Blg - zeszło do 4°Blg

WARKA 74 IRA II 13,5 °Blg - zeszło do 3,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 75 Belgian Specialty Ale 28l 17 °Blg - 2 lata na piwo.org

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński ? 6,5 kg

słód pszeniczny ? 0,5 kg

słód Carahell ? 0,3 kg

słód Caramunich III ? 0,05 kg

 

Chmiel:

15g Marynka

30g Saaz

 

Drożdże:

Wyeast 1762 Belgian Abbey II

 

Inne dodatki:

Kolendra - 5g

Curacao ? 20g

Cukier ? 0,55 kg

 

Zacieranie;

22 l wody do zacierania

 

- 55°C ? 5 min / wsypane słody

- 64°C ? 40min

- 72°C ? 20min

- 76°C ? 5 min

 

Wysładzanie:

23l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Gotowanie:

60 min ? 15g Marynka

20 min ? 30g Saaz

15 min ? 0,55 kg Cukru

10 min ? 10g Curacao

5 min ? 10g Curacao + 5g Kolendra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 76 Special Bitter 28l 12 °Blg

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński ? 3,5 kg

słód monachijski ? 1,5 kg

słód Caramunich I ? 0,5 kg

 

Chmiel:

70g - East Kent Goldings

 

Drożdże:

S-04

 

Inne:

Gips piwowarski ? 10g

 

Zacieranie;

22 l wody do zacierania

 

- 55°C ? wsypane słody

- 68°C ? 70min

- 76°C ?

 

Wysładzanie:

22l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Gotowanie:

60 min ? 40g East Kent Goldings

20 min ? 30g East Kent Goldings

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 75 Belgian Specialty Ale 17 °Blg - 2 lata na piwo.org przelana na cichą, zeszło do 3°Blg

WARKA 76 Special Bitter 12 °Blg przelana na cichą, również zeszło do 3°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 77 Brown Ale 27l 12 °Blg

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann ? 5 kg

słód karmelowy jasny Strzegom ? 0,5 kg

słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,3 kg

słód barwiący Strzegom ? 0,05 kg

 

Chmiel:

30g East Kent Goldings

30g Lubelski

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa

 

Zacieranie;

23l wody do zacierania

 

- 55°C ? wsypane słody

- 67°C ? 60min

- 72°C ? 5min

- 76°C ?

 

Wysładzanie:

21l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 minut

 

Gotowanie:

60 min ? 30g East Kent Goldings

20 min ? 30g Lubelski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.