vettis Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dzisiaj rozlałem WARKA 65 Pils 12°Blg Wyszło 48x0,5l 4g/1l i 1 keg 3x3,5 bar I po raz kolejny mówię żelatynie - TAK! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 WARKA 70 Stout 13°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński ? 4,5 kg Słód monachijski ? 1 kg Słód żytni ? 0,15 kg Słód barwiący ? 0,1 kg Słód czekoladowy ? 0,3 kg Palone ziarna pszenicy ? 0,15 kg Zacieranie: 68°C - 70 min 76°C ? Wysładzanie: 20 l wody 76C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 40g East Kent Goldings 10 min ? 10g East Kent Goldings Drożdże: S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 WARKA 68 Witbier II 12°Blg - przelana na cichą, zeszło do 3°Blg WARKA 69 Belgian Ale 15 Blg - przelana na cichą, zeszło do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Wczoraj wzbogaciłem się o lodówkę. Już temperatury nie groźne, cały rok lagery Dałem całe 30zł na pobliskim złomie. Chłodzi jak trzeba i co najważniejsze jest pojemna, nawet jest chyba taka sama w jaką się ostatnio Elroy zaopatrzył Na razie testuję temperatury jakie potrafi utrzymywać bez sterownika zewnętrznego. Ale myślę, że na pewno jakiś dokupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 WARKA 71 Belgian Ale II 27l 13°Blg Skład: Słody: słód pilzneński ? 5 kg słód pszeniczny ? 0,5 kg słód Carahell ? 0,2 kg słód Carabelge ? 0,5 kg słód Carared ? 0,3 kg słód Caramunich III ? 0,1 kg słód melanoidynowy ? 0,1 kg Chmiel: Saaz ? 70g Drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abeby Inne dodatki: Kolendra - 15g Curacao ? 15g Zacieranie; 23 l wody do zacierania - 55°C ? wsypane słody - 64°C - 20min - 72°C - 40min - 76°C Wysładzanie: 20l wody - 76°C Czas gotowania: 60 minut Gotowanie: 60 min ? 40g Saaz 20 min ? 30g Saaz 15 min ? 5g Kolendra + 5g Curacao 5 min ? 10g kolendra + 10g Curacao Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Rozlałem dzisiaj WARKĘ 68 Witbier II 12°Blg Wyszło 25x0,5l 5g/1l i resztę do 1 kega 3g/1l Czegoś mi brakuje w tych Witbier-ach, są za bardzo gładkie, brakuje im aromatów przyprawowych z drożdży. Jednak Wyeast 1214 - Belgian Abbey to nie to do Wita, co specjalnie dedykowane 3944 - Belgian Witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 WARKĘ 70 Stout 13°Blg chciałem przelać na cichą, ale zeszło tylko do 5°Blg. Fermentowało w 17°C, teraz temperatura spadła do 15,5°C. Przeniosłem fermentator do 22°C, może zejdzie do przynajmniej 3-4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 WARKA 69 Belgian Ale 15°Blg rozlana. Wyszło 43x0,5l + bobas 5l 4g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 WARKA 70 Stout 13°Blg przelana na cichą, zatrzymała się na 5°Blg i nie zeszła już niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 WARKA 71 Belgian Ale II 13°Blg przelana na cichą, 4,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Dzisiaj rozlałem WARKĘ 71 Belgian Ale II 13°Blg do 22 butelek 0,5l 5g/1l i 1 kega 4g/1l. Krótka cicha, bo krótka ale siedziało w 2°C Myślę że wystarczy, trzeba zwolnić lodówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 WARKA 70 Stout 13°Blg rozlana. Wyszło 51x0,5l 4g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) WARKA 72 Pils II 13 °Blg 45l Skład: Słody: Słód pilzneński Litovel - 6 kg Słód monachijski Weyermann - 3 kg Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann ? 0,5 kg Słód karmelowy Caramunich III ? 0,15 kg Słód zakwaszający Brewferm - 0,15 kg Zacieranie: 35l wody zacierania - 45°C ? wsypane słody - 53°C ? 10 min - 63°C ? 30 min - 72°C ? 30 min - 76°C ? Wysładzanie: 28l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 40g Magnum 20 min - 30g Saaz 10 min ? 15g Saaz Drożdże: S-23 ? starter 2l Edytowane 21 Maja 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 WARKA 73 IRA 13 °Blg 28l Skład: Słody: słód pilzneński Litovel ? 3,5 kg słód monachijski Weyermann ? 2 kg słód karmelowy Caraamber ? 0,3 kg słód karmelowy Caraaroma ? 0,3 kg słód karmelowy Carabelge ? 0,2 kg palone ziarna pszenicy Weyermann ? 0,08 kg Zacieranie: 22l wody zacierania - 55°C ? wsypane słody - 63°C ? 20 min - 72°C ? 40 min - 76°C ? Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 20g Perle 30 min - 30g Lubelski Drożdże: S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) WARKA 74 IRA II 13,5 °Blg 28l Skład: Słody: słód pilzneński Litovel ? 5 kg słód monachijski Weyermann ? 1 kg słód karmelowy ciemny Specjal B ? 0,3 kg słód karmelowy Caraaroma ? 0,2 kg słód melanoidynowy ? 0,2 kg palone ziarna pszenicy Weyermann ? 0,05 kg Zacieranie: 23l wody zacierania - 55°C ? wsypane słody - 63°C ? 30 min - 72°C ? 30 min - 76°C ? Wysładzanie: 22 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 50g Lubelski 30 min - 30g Lubelski Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale Edytowane 29 Maja 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Dzisiaj przelałem 3 warki na cichą: WARKA 72 Pils II 13 °Blg - zeszło do 2°Blg, lageruje teraz w 2°C WARKA 73 IRA 13 °Blg - zeszło do 4°Blg WARKA 74 IRA II 13,5 °Blg - zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 73 IRA 13 °Blg. Wyszło 22x0,5l 4g/1l i 1 keg 3x3,5 bar. Keg powędrował do 3°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 WARKA 75 Belgian Specialty Ale 28l 17 °Blg - 2 lata na piwo.org Skład: Słody: słód pilzneński ? 6,5 kg słód pszeniczny ? 0,5 kg słód Carahell ? 0,3 kg słód Caramunich III ? 0,05 kg Chmiel: 15g Marynka 30g Saaz Drożdże: Wyeast 1762 Belgian Abbey II Inne dodatki: Kolendra - 5g Curacao ? 20g Cukier ? 0,55 kg Zacieranie; 22 l wody do zacierania - 55°C ? 5 min / wsypane słody - 64°C ? 40min - 72°C ? 20min - 76°C ? 5 min Wysładzanie: 23l wody - 76°C Czas gotowania: 60 minut Gotowanie: 60 min ? 15g Marynka 20 min ? 30g Saaz 15 min ? 0,55 kg Cukru 10 min ? 10g Curacao 5 min ? 10g Curacao + 5g Kolendra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) WARKA 76 Special Bitter 28l 12 °Blg Skład: Słody: słód pilzneński ? 3,5 kg słód monachijski ? 1,5 kg słód Caramunich I ? 0,5 kg Chmiel: 70g - East Kent Goldings Drożdże: S-04 Inne: Gips piwowarski ? 10g Zacieranie; 22 l wody do zacierania - 55°C ? wsypane słody - 68°C ? 70min - 76°C ? Wysładzanie: 22l wody - 76°C Czas gotowania: 60 minut Gotowanie: 60 min ? 40g East Kent Goldings 20 min ? 30g East Kent Goldings Edytowane 14 Czerwca 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 WARKA 74 IRA II 13,5 °Blg rozlana. Rozlałem do 24x0,5l 4g/1l i 1 kega 3g/1l+1x3,5bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 WARKA 75 Belgian Specialty Ale 17 °Blg - 2 lata na piwo.org przelana na cichą, zeszło do 3°Blg WARKA 76 Special Bitter 12 °Blg przelana na cichą, również zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 A ja początkowo myślałem, że 2 lata fermentowałeś to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 A ja początkowo myślałem, że 2 lata fermentowałeś to piwo. Heh, warka z okazji 2 lat odkąd jestem na tym forum, własnie próbuję, zapowiada się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 72 Pils II 13 °Blg do 2 kegów 3g/1l i do całych aż 4 butelek 0,5l 4g/1l, resztę wypiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 WARKA 77 Brown Ale 27l 12 °Blg Skład: Słody: słód pilzneński Weyermann ? 5 kg słód karmelowy jasny Strzegom ? 0,5 kg słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,3 kg słód barwiący Strzegom ? 0,05 kg Chmiel: 30g East Kent Goldings 30g Lubelski Drożdże: S-04 - gęstwa Zacieranie; 23l wody do zacierania - 55°C ? wsypane słody - 67°C ? 60min - 72°C ? 5min - 76°C ? Wysładzanie: 21l wody - 76°C Czas gotowania: 60 minut Gotowanie: 60 min ? 30g East Kent Goldings 20 min ? 30g Lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się