Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

W browarze przyszedł w końcu czas na planowane od dawna zmiany. W końcu się zmobilizowałem i zacząłem przebudowę browaru. Planowane wybicie 100l. Zobaczymy jak prace pójdą dalej. Na razie wykonałem stelaże i podłączyłem taborety, a tak że założyłem ekrany odbijające ciepło i może się nie będą tak ściany brudzić.

Planuję kadź zacierną i filtracyjną o pojemności 50l (obecny garnek jakiego używam), zbiornik na wodę do wysładzania - garnek 30l i na kadź warzelną planuję zakup 100l gara z nierdzewki. Nie robię systemu na kegach, ze względu na straty ciepła jakie są używając taboretów gazowych. Do tego jakaś pompa do przetaczania brzeczki z kadzi zaciernej do warzelnej. I mieszadło. Ale długa droga przede mną jeszcze. Najważniejsze, że rozplanowałem przebudowę w taki sposób, że będę mógł cały czas warzyć. I myślę, że najgorsze zrobione, bo zaczęte :)

 

246qely.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pogratulować.

A tak z ciekawości, podłogę zrobiłeś? Z tego co pamiętam, to się przymierzałeś.

Wpraszam się na otwarcie browarku. :)

Nie zrobiłem, dopiero jak się zrobi ciepło, żeby mogło dobrze wyschnąć, więc późna wiosna. Już dawno masz zaproszenie, w końcu trzeba coś razem uwarzyć :)

I tyczy się to również JKocurka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tyczy się to również JKocurka :)

No wiesz' date=' zawsze chętnie. Żeby tylko znów Ci się jakiś remont trafił :rolleyes:[/quote']

Spoko, na razie już na jakiś czas dość remontów, jedynie przebudowa browaru, ale myślę że się z tym uporam w miarę normalnym czasie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zastąpił kadź zacierną czymś na prąd (taniej niż LPG i można rozszerzyć o sterownik) a kadź warzelną dał niżej i zrezygnował z pompy. Ale pewnie masz swoje powody że tak to zaprojektowałeś. Powodzenia w rozbudowie :)

Herezje, :) ale od czego mamy hiszpańska inkwizycję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zastąpił kadź zacierną czymś na prąd (taniej niż LPG i można rozszerzyć o sterownik) a kadź warzelną dał niżej i zrezygnował z pompy. Ale pewnie masz swoje powody że tak to zaprojektowałeś. Powodzenia w rozbudowie :)

Herezje' date=' :) ale od czego mamy hiszpańska inkwizycję :)[/quote']

Co ja poradzę że smakuje mi piwo warzone przez potomków Husytów :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zastąpił kadź zacierną czymś na prąd (taniej niż LPG i można rozszerzyć o sterownik) a kadź warzelną dał niżej i zrezygnował z pompy. Ale pewnie masz swoje powody że tak to zaprojektowałeś. Powodzenia w rozbudowie :)

Musiałbym przerabiać instalację elektryczną, ciągnąć nowe kable od samego zegara, obwód miałbym na pewno przeciążony bez przerabiania i prąd teraz nie jest już taki tani. Wysokość pomieszczenia mnie nie puszcza, aby w pełni zainstalować system grawitacyjny. Kadź warzelną musiałbym mieć na samym dole i wtedy i tak musiałbym wypompowywać czymś brzeczkę do fermentatorów. Tak, więc zdecydowałem się dlatego na takie rozwiązanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj została uwarzona:

 

WARKA 94 Northern Brown Ale 12°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann ? 5,2 kg

Słód karmelowy Caraaroma Weyermann - 0,3 kg

Słód karmelowy Cara Crystal Weyermann - 0,1 kg

Słód żytni czekoladowy Weyermann - 0,05 kg

 

Chmiel:

35g Challenger

25g Fuggles

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa II

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 5g

 

Zacieranie;

25 l wody do zacierania

 

- 64°C ? 40 min

- 72°C ? 20 min

- 76°C ? 10 min

 

Wysładzanie:

20l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

60 min

 

Gotowanie:

60 min ? 35g Challenger

15 min ? 15g Fuggles

5 min ? 10g Fuggles

 

15 min ? 5g Mech Irlandzki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zamontowałem w garze, gdzie będzie grzana woda do wysładzania dwa zawory, oraz termometr. Będę się starał każdą kadź podpinać na szybko złączkach, aby można było szybko i bez problemu w razie czego zdemontować któryś gar i umyć.

 

244t8c2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 95 English Barleywine 21°Blg 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann ? 10 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Cara Gold Warminster ? 0,3 kg

Słód specjalny Abbey Malt Weyermann ? 0,2 kg

Słód karmelowy Caraamber Weyermann - 0,1 kg

Słód karmelowy SpecialB CastleMalting ? 0,05 kg

 

Chmiel:

70g Challenger

50g East Kent Goldings

30g Fuggles

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa I 0,5l

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 7g

 

Zacieranie;

35 l wody do zacierania

 

- 67°C ? 80 min

- 76°C ? 10 min

 

Wysładzanie:

18l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

120 min

 

Chmielenie:

80 min ? 70g Challenger

60 min ? 50g East Kent Goldings

10 min ? 30g Fuggles

 

15 min ? 7g Mech Irlandzki

 

2504788.jpg

 

73gfub.jpg

 

jpxa3p.jpg

 

6rocbo.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co to? dobrze widze? do chmielenia w worku zeby latwo mozna bylo dodawac w trakcie kolejne porcje chmielu?

http://i42.tinypic.com/jpxa3p.jpg

Tak, to torba do chmielenia, ale stosuje się ją aby ograniczyć ilość chmielni w brzeczce po gotowaniu, co z kolei ułatwia zlewanie piwa do fermentatora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powtórka poprzedniej warki z małymi korektami. Myślę, że teraz będzie ok.

 

WARKA 96 English Barleywine II 23°Blg 22l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann ? 10 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Cara Gold Warminster ? 0,4 kg

Słód specjalny Abbey Malt Weyermann ? 0,09 kg

Słód karmelowy Caraamber Weyermann - 0,25 kg

Słód karmelowy SpecialB CastleMalting ? 0,1 kg

 

Chmiel:

70g Challenger

50g East Kent Goldings

30g Fuggles

 

Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa II 0,5l

 

Inne:

Mech Irlandzki ? 7g

 

Zacieranie;

32 l wody do zacierania

 

- 67°C ? 80 min

- 76°C ? 10 min

 

Wysładzanie:

15l wody - 76°C

 

Czas gotowania:

120 min

 

Chmielenie:

80 min ? 70g Challenger

60 min ? 50g East Kent Goldings

10 min ? 30g Fuggles

 

15 min ? 7g Mech Irlandzki

 

Ps: Dzięki Tieroo ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKĘ 94 Northern Brown Ale 12°Blg po 10 dniach lagerowania w 2°C rozlałem do 20x0,5l 3g/1l i 1 kega 2g/1l

Jak na razie po ocenie przy rozlewie myślę, że to jeden z lepszych Brown Ale jakie udało mi się uwarzyć. Zobaczymy co będzie za parę miesięcy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 95 English Barleywine po 19 dniach burzliwej z 21°Blg odfermentowała do 5°Blg. Przelałem na cichą. Do końca tyg. posiedzi w 20°C, a potem pójdzie na około miesiąc do ~1°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jak tutaj coś nie uwarzyć dzisiaj, jak dostałem taki prezent na urodziny od Mojego Diabełka ;)

Dla piwowara, nie ma nic lepszego ;)

 

35jdvfo.jpg

 

Przy okazji przetestowałem mój nowy system odciągowy.

30aap3r.jpg

 

Spisał się dobrze.

 

Dzisiejsza warka urodzinowa:

 

 

WARKA 97 Düsseldorf Altbier 11,5 °Blg 25l

 

Skład:

 

Słody:

słód monachijski Weyermann ? 4,8 kg

słód pszeniczny Weyermann ? 0,1 kg

słód Caramunich III Weyermann ? 0,2 kg

palone ziarna jęczmienia Weyermann ? 0,05 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

- 55°C ? wsypane słody

- 62°C ? 40 min

- 72°C ? 20 min

- 76°C ? 5 min

 

Wysładzanie:

18 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 25g Magnum

20 min - 30g Hallertauer Hersbrucker

 

Drożdże:

Wyeast 1007 German Ale

 

105a3vt.jpg

29wvfog.jpg

30wuudk.jpg

34xryc9.jpg

v2qnmq.jpg

n5sks3.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.