Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 135 Sweet Stout 14,5°Blg – 27IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

słód pale ale Weyermann® –3,5kg

słód monachijski (Czechy) – 1,4 kg

słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,6 kg

Słód karmelowy ciemny Special B – 0,3 kg

 

Inne:

Laktoza – 0,5 kg

Cukier – 0,1 kg

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,1 kg

Gips piwowarski – 5g

 

Zacieranie:

 

68°C – 80 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 34l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 15g Nugget 11,8% A-A

30 min – 10g Nugget 11,8% A-A

 

Drożdże:

Saflale S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 136 Indian Pale Ale 16°Blg–56IBU–25l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann® – 6,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,35 kg

Słód karmelowy jasny Carared® Weyermann – 0,2 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

Gips piwowarski – 10g

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

52°C – wsypane słody

67°C – 80 min

76°C – 10 min

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 76°C do objętości 35l

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g Phoenix (UK) 10,3 % A-A

50 min – 20g East Kent Golding (UK) 4,8 % A-A

30 min – 20g Fuggles (UK) 4,6 % A-A

10 min – 30g East Kent Golding (UK) 4,8 % A-A

0 min – 40g Fuggles (UK) 4,6 % A-A

 

Drożdze:

Wyeast 1728 Scottish Ale ACTIVATOR – starter 1,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 133 Robust Porter 14°Blg rozlana po miesiącu lagerowania do 20x0,5l 4g/1l i 1 kega 2x2bar

 

Czy masz problemy z refermentacją po tak długim trzymaniu w niskiej temperaturze drożdży górnej fermentacji? Pytam, bo u mnie ostatnio Nottinghamy po 3 tygodniach cichej dosyć niemrawo nagazowują piwo w butelkach, a temperatura była raczej normalna (ok. 18 C).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy wcześniej nie miałem jakoś problemów z nagazowaniem, ale również nie trzymałem tak długo ALE w niskiej temperaturze jak ostatnie piwa. Poczekamy, zobaczymy. Nie śpieszy mi się ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 137 Pils 12°Blg – 42IBU - 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Bruntal - 4 kg

Słód monachijski (Czechy) - 1,4 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,21 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ III – 0,065 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

22l wody zacierania

 

54°C – 10 min

63°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37 l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

 

70 min – 10g Magnum 12,3% A-A

50 min – 15g Aurora Super Styrian 9,5% A-A

30 min – 20g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

15 min – 20g Aurora Super Styrian 9,5% A-A

0 min – 20g Saaz 3,5% A-A

 

Drożdże:

S-23

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie martw się u mnie to samo było, po prostu za ciepło o tej porze. Dodatkowo miałem problem bo nowe fermentatory do burzliwej nie są szczelne, muszki w środku na pewno urzędowały. Infekcji jeszcze nie stwierdziłem, jak tak dalej pójdzie to sezon trzeba będzie rozpoczynać w grudniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rok temu też mieliśmy długą i ciepłą jesień. Nic nowego. ;)

 

U mnie w zeszłym roku tyle tego nie było, choć z drugiej strony może tak nie zwracałem uwagi bo wszystko szczelnie pozamykane. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co z tego będzie. Mam nalot muszek owocówek w browarze, a parę dni tam nie zaglądałem. Nigdy tak nie miałem, może to wina słodkiego stouta :/

 

Sprawdź sobie czy nie włażą Ci przez nową wentylacje którą zrobiłeś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To wszystko przez ten ładny, owocowy, pomarańczowy kolor ;) . Dawniej chałupy malowano na niebiesko, m.in. po to żeby odstraszyć muchy. Przemaluj :)

 

Heh, a wiesz że się zastanawiałem czy to nie wina koloru? ;) No nic, będę musiał szczelnie zamykać dekiel na burzliwej i zakładać węża do dekla. Przynajmniej na ten czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 138 Special Bitter 12°Blg – 38IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 3,5 kg

Słód monachijski Soufflet – 1,8 kg

Słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,3 kg

 

Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,05 kg

 

Zacieranie:

 

55°C – słody

67°C – 70 min

76°C –

 

(po 50 min dodane do zacierania 10g Phoenix 10,3% A-A)

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 34l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Phoenix 10,3% A-A

30 min – 30g East Kent Golding (UK) 4,8 % A-A

15 min – 30g Fuggles (UK) 4,6 % A-A

 

Inne:

Gips piwowarski – 5g

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

S-04

 

Kolejny Bitter, ale sprawdzona i myślę że udana receptura z małą modyfikacją. Dodałem chmiel podczas zacierania, narazie mała ilość, stopniowo będę zwiększał dawkę. Zobaczę czy takie chmielenie wnosi jakieś dodatkowe efekty do piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pamiętam dokładnie ale chyba czytałem to w Twoim wątku. Zdaje się, że schładzasz dodatkowo brzeczkę do temperatury np. "lagerowej" w lodówkach i wtedy zadajesz drożdże ? Ile to mniej więcej godzin trwa (powiedzmy z 18-20°C do 10-12°C) ? Czy po prostu zostawiasz na noc w lodówce i zadajesz rano na drugi dzień ? Za 2-3 tygodnie będę po raz pierwszy stał przed takim zadaniem i wszelakie doświadczenie w tej materii będą pomocne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pamiętam dokładnie ale chyba czytałem to w Twoim wątku. Zdaje się, że schładzasz dodatkowo brzeczkę do temperatury np. "lagerowej" w lodówkach i wtedy zadajesz drożdże ? Ile to mniej więcej godzin trwa (powiedzmy z 18-20°C do 10-12°C) ? Czy po prostu zostawiasz na noc w lodówce i zadajesz rano na drugi dzień ? Za 2-3 tygodnie będę po raz pierwszy stał przed takim zadaniem i wszelakie doświadczenie w tej materii będą pomocne.

 

Schładzam brzeczkę chłodnicą do 40-35°C zostawiam na pół godziny, żeby wszystko opadło, potem przelewam i do lodówki wieczorem, a rano zadaję drożdże i ustawiam temperaturę na fermentację 9-11°C (przyklejam wtedy sondę już na fermentator) w zależności do ilu się chłodziło, potem podczas fermentacji steruję temp. już sterownikiem (przy schładzaniu ustawiam 1-2°C i daję luźno w lodówce) Czas to około 8 godzin, przy bezpiecznym ustawieniu lodówki (w sensie żeby się nie zajechała). Ostatnią warkę schłodziłem do 45°C i wystawiłem na zewnątrz przy temperaturze -1-0°C po 9h miałem schłodzone 27l do temperatury 9-8°C Teraz już taka pora, że można chłodzić ekonomiczniej ;)

 

Wiem, że nie powinno się wkładać ciepłych rzeczy do lodówki, ale to są lodówki nie dozdarcia. Ważne, żeby nie przyklejać sondy od sterownika przy schładzaniu do fermentatora, bo lodówka będzie chodziła cały czas i może się przegrzać, a jak termiczny nie zadziała to spalić. W lato jak chłodziłem i było gorąco włączałem wentylator na tył lodówki na radiator i kompresor, wtedy w ogóle się nie grzała i mogła chodzić cały czas, ale to przy temp 30°C na zewnątrz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro chłodzisz chłodnicą w okolice ~40°C domniemam, że napowietrzasz brzeczkę dopiero na drugi dzień ?

 

Nie, napowietrzam przy spuszczaniu brzeczki i tyle, do napowietrzania używam wiertarki i mieszadła. To wystarcza, a przy 40°C to raczej nie szkodzi brzeczce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 134 Pils Bohemski 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 2°Blg

I tak o to w ten sposób otrzymałem gęstwę z W34/70, jutro moje ulubione piwo, Marcowe :D

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, napowietrzam przy spuszczaniu brzeczki i tyle, do napowietrzania używam wiertarki i mieszadła. To wystarcza, a przy 40°C to raczej nie szkodzi brzeczce.

 

Nie pisz takich rzeczy na forum, bo siejesz zgorszenie. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, napowietrzam przy spuszczaniu brzeczki i tyle, do napowietrzania używam wiertarki i mieszadła. To wystarcza, a przy 40°C to raczej nie szkodzi brzeczce.

 

Nie pisz takich rzeczy na forum, bo siejesz zgorszenie. :smilies:

 

;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzona receptura, chyba ulubione piwo ;)

 

WARKA 139 Marcowe 13°Blg – 23IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) - 3 kg

Słód monachijski (Czechy) - 2,5 kg

Słód wiedeński Weyermann® - 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ III - 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 15g Magnum 12,3% A-A

20 min - 20g Saaz 3,5% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

W34/70 – gęstwa 250ml

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.