Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

A Ty co, nockę miałeś, czy bezsenność Cię męczyła?

Jak wypadł witek przy przelewaniu?

 

Nie, wstałem na I zmianę ;)

Witek, sam nie wiem jak go ocenić jeszcze. Strasznie drożdżowy aromat. Lepszy był jak wcześniej go próbowałem. Zobaczymy jak posiedzi na cichej.

Gdzieś się schowały te aromaty z wita, pod zapachem siarki.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 124 Special Bitter 12°Blg – 35,5IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann® – 3,2 kg

słód monachijski (Czechy) – 2 kg

słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg

słód karmelowy Crystal 120 EBC CastleMaltingBelgia – 0,4 kg

 

palone ziarna jęczmienia Weyermann® - 0,03 kg

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

- 55°C – wsypane słody

- 63°C – 40 min

- 72°C – 20 min

- 76°C – 10 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 30g Willamette 5,8% A-A

30 min – 30g Willamette 5,8% A-A

15 min – 30g Willamette 5,8% A-A

 

Drożdże:

S-04

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

Gips piwowarski 10g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 125 Altbier II 13°Blg – 41IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód monachijski (Czechy) – 3 kg

słód pilzneński Weyermann® – 1,8 kg

słód wiedeński Weyermann® – 0,8 kg

słód pszeniczny Weyermann® – 0,1 kg

słód Caramunich I Weyermann® – 0,4 kg

 

palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,06 kg

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

55°C - 10min

63°C - 40min

72°C - 20min

76°C - 10min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 12,3% A-A

30 min – 30g Hallertauer Tradition 5,3% A-A

20 min – 20g Hallertauer Tradition 5,3% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1007 German Ale – gęstwa

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zmontowałem do reszty mój mobilny zestaw do wyszynku piwa w terenie :) Muszę tylko zmienić śruby na motylki, żeby można było zdemontować kran z kega bez śrubokręta.

 

2lxv22c.jpg

242g70o.jpg

2qa8snc.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 126 Kolsch 12°Blg – 25IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Weyermann® – 5 kg

słód pszeniczny Weyermann® – 0,4 kg

słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,2 kg

 

Zacieranie:

23l wody zacierania

 

55°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 38l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 10g Magnum 12,3% A-A

40 min – 20g Hallertauer Tradition 5,3% A-A

15 min – 10g Perle 6,0% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1007 German Ale – gęstwa

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda mój Kriek po tygodniu od zadania wiśni. Gdy na powierzchni coś się pojawia... "...wiedź, że coś się dzieje..." :lol:

28s3k9l.jpg

16irsbk.jpg

1zbfi3a.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warki przelane do lagerowania:

WARKA 125 Altbier II 13°Blg, zeszło do 3°Blg

WARKA 126 Kolsch 12°Blg zeszło do 2°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 127 Weissbier 12,5°Blg – 10,2IBU - 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pszeniczny Weyermann® – 3 kg

Słód pilzneński Weyermann® – 1,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,05 kg

 

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

45°C - 60min

65°C - 30min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36 l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 15g Lubelski 4,5% A-A

20 min - 15g Lubelski 4,5% A-A

 

Drożdże:

WB-06

 

Właśnie się schładza w lodówce do temperatury 15°C, rano zadam drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

 

WARKA 128 Kolsch II 11,5°Blg – 24IBU – 55l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Bruntal – 9 kg

słód pszeniczny Weyermann® – 0,8 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,08 kg

 

Zacieranie:

40l wody zacierania

 

55°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 64l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 15g Magnum 12,3% A-A

40 min – 20g Magnum 12,3% A-A

20 min – 20g Perle 6,0% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 1007 German Ale – przemyta gęstwa + zrobiony 1l starter

 

Inne:

Mech Irlandzki 15g – 15 min

 

Warka schłodzona do 13°C i zadana starterem, teraz już fermentacja w pełni.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwie warki temu zrobiłem nowy filtrator z rurki miedzianej fi18. Mam mieszadło i w końcu mogłem go "zagęścić" na środku. Przedtem nie chciałem, aby środek był zabudowany ze względu na mieszanie ręcznie łychą. Poza tym od czyszczenia i rozciągania go, prawie mi się już złamał na pół.

Muszę powiedzieć, że różnica w filtrowaniu przy zagęszczonym na środku filtratorze, a tylko na około kadzi jest spora.

 

Tak miałem przedtem:

2ed6xr6.jpg

 

A, tak mam teraz, filtr można rozłożyć na części w celu wymycia:

 

skxcug.jpg

2a67fbd.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.