Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza warka:

 

WARKA 184 American Stout 15°Blg – 48,9IBU – 25l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg

Słód monachijski (Strzegom)– 1,2 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,2 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

 

Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,1 kg

Słód Carafa® typ I Weyermann® – 0,1 kg

Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,2 kg

Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann ® – 0,3 kg

 

Płatki jęczmienne – 0,4 kg

Płatki owsiane – 0,2 kg

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

67°C – 80 min

76°C –

 

Wysładzanie:

23l wody 76°C, do uzyskania 34l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A

40 min – 15g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A

15 min – 15g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A

10 min – 15g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A

5 min – 20g Ahtanum 2012 (USA) 4,6 % A-A

 

Inne:

15 min – 5g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Drożdże zadane w temp. 19,5°C Obecnie temperatura fermentacji 16,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 185 Pils 12,8°Blg – 43,0 IBU – 42l

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 7 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,5 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg

 

Zacieranie:

31l wody do zacierania

55°C - 10min

64°C - 30min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C, do uzyskania 53l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 30g Magnum 11,0% A-A (szyszka)

20 min - 20g Aramis 8,9% A-A (szyszka)

10 min - 55g Aramis 8,9% A-A (szyszka)

0 min - 100g Perle 5,0% A-A (szyszka)

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – starter 2,2l

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 186 Pils II 11,8°Blg – 38,0 IBU – 45l

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 8 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,5 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg

 

Zacieranie:

31l wody do zacierania

55°C - 10min

64°C - 30min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 25g Magnum 14,5% A-A

20 min - 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

10 min - 50g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

0 min - 100g Perle 5,0% A-A (szyszka)

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – starter 2,2l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, pierwsza w roku 2014 i kolejny pils. Zadana drożdżami dzisiaj w temp, 11,5°C

 

WARKA 187 Pils III 12,2°Blg – 42,6 IBU – 45l

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 9 kg

Słód karmelowy Carahell® Weyermann – 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg

 

Zacieranie:

33l wody do zacierania

55°C - 10min

64°C - 30min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

32l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 20g Herkules 17% A-A (szyszka)

20 min - 50g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

10 min - 50g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

0 min - 140g Perle 5,0% A-A (szyszka)

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa

 

Brzeczka zlewana przez pończochę do wiader, a ile po wystygnięciu uzbierało się po paru godzinach wytrąconych osadów przed zlaniem na fermentację.

6ezmsk.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka z dnia 17.01.2014, zadana drożdżami 18.01

 

WARKA 188 Pils Bohemski 11,5°Blg – 38IBU – 42l

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg

Słód monachijski (Strzegom) – 0,8 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,5 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

54°C - 10min.

64°C - 20min.

Odebrana 1/3 zacieru

72°C - 20 min. dekokt

100°C - 15 min. dekokt

72°C - 30 min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki

 

Gotowanie:

100 min

 

Chmielenie:

80 min - 20g Premiant 7,1% A-A

60 min - 20g Premiant 7,1% A-A

30 min - 25g Premiant 7,1% A-A

20 min - 20g Saaz 3,8% A-A

10 min - 50g Saaz 3,8% A-A

0 min - 100g Saaz 3,8% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 185 Pils 12,8°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar i powiem, że szyszka na aromat to jednak szyszka. Zwłaszcza świeża. Na granulacie nie robiłem takich pilsów ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Brzeczka zlewana przez pończochę do wiader, a ile po wystygnięciu uzbierało się po paru godzinach wytrąconych osadów przed zlaniem na fermentację.

6ezmsk.jpg

 

jak to zrobiłeś, że wokół kranika nie masz osadzonych drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Yyyy... Wydaje mi się eresz, że drożdże z kranika poleciały do beczki grawitacyjnie jeżeli ci o to chodzi... ;)

 

To nie drożdże, to osady zimne. Pod koniec założyłem jeszcze raz pończochę na kranik przy spuszczaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza warka:

 

WARKA 189 Pils Bohemski II 12,6°Blg – 40,5IBU – 46l

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 8 kg

Słód monachijski (Strzegom) – 1 kg

Słód karmelowy Carapils Weyermann® – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg

 

Zacieranie:

33l wody do zacierania

54°C – 10min.

63°C – 20min.

Odebrana 1/3 zacieru

100°C – 15 min. dekokt

72°C – 30 min

76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C, do uzyskania 56l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min - 20g Magnum 14,5% A-A

40 min - 20g Premiant 7,1% A-A

20 min - 35g Premiant 7,1% A-A

10 min - 50g Saaz 3,1% A-A

0 min - 150g Saaz 3,1% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa 1l

 

Drożdże zadane w 8,5°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.