vettis Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wczorajsza warka: WARKA 184 American Stout 15°Blg – 48,9IBU – 25l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg Słód monachijski (Strzegom)– 1,2 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,2 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,1 kg Słód Carafa® typ I Weyermann® – 0,1 kg Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,2 kg Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann ® – 0,3 kg Płatki jęczmienne – 0,4 kg Płatki owsiane – 0,2 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania 67°C – 80 min 76°C – Wysładzanie: 23l wody 76°C, do uzyskania 34l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 70 min – 10g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A 40 min – 15g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A 15 min – 15g Simcoe 2012 (USA) 11,9 % A-A 10 min – 15g Citra 2012 (USA) 12,1% A-A 5 min – 20g Ahtanum 2012 (USA) 4,6 % A-A Inne: 15 min – 5g Mech Irlandzki Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w temp. 19,5°C Obecnie temperatura fermentacji 16,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 WARKA 183 Russian Imperial Stout 24°Blg przelana na cichą, zeszło do 6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 WARKA 182 Munich Dunkel 12,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 WARKA 181 Saison 13,5°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i 1 kega 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 WARKA 184 American Stout 15°Blg przelana na cichą, zeszło do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 WARKA 180 Foreign Extra Stout 17°Blg rozlana do 44x0,5l 6g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 WARKA 182 Munich Dunkel 12,5°Blg rozlana 20.12 do 2 kegów 3x3Bar i 4x0,5l 5g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 WARKA 184 American Stout 15°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 1 kega 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) WARKA 185 Pils 12,8°Blg – 43,0 IBU – 42l Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 7 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg Zacieranie: 31l wody do zacierania 55°C - 10min 64°C - 30min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C, do uzyskania 53l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 30g Magnum 11,0% A-A (szyszka) 20 min - 20g Aramis 8,9% A-A (szyszka) 10 min - 55g Aramis 8,9% A-A (szyszka) 0 min - 100g Perle 5,0% A-A (szyszka) Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – starter 2,2l Edytowane 24 Grudnia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 zamawiam gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 WARKA 186 Pils II 11,8°Blg – 38,0 IBU – 45l Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 8 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg Zacieranie: 31l wody do zacierania 55°C - 10min 64°C - 30min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 25g Magnum 14,5% A-A 20 min - 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 10 min - 50g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 0 min - 100g Perle 5,0% A-A (szyszka) Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – starter 2,2l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 WARKA 183 Russian Imperial Stout 24°Blg rozlana do 44x0,5l 5g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 WARKA 185 Pils 12,8°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 6,8Brix, co daje 3,4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Wczorajsza warka, pierwsza w roku 2014 i kolejny pils. Zadana drożdżami dzisiaj w temp, 11,5°C WARKA 187 Pils III 12,2°Blg – 42,6 IBU – 45l Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 9 kg Słód karmelowy Carahell® Weyermann – 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 55°C - 10min 64°C - 30min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 32l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 20g Herkules 17% A-A (szyszka) 20 min - 50g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 10 min - 50g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 0 min - 140g Perle 5,0% A-A (szyszka) Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa Brzeczka zlewana przez pończochę do wiader, a ile po wystygnięciu uzbierało się po paru godzinach wytrąconych osadów przed zlaniem na fermentację. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 WARKA 186 Pils II 11,8°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 6,1Brix, co daje 3,04°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Warka z dnia 17.01.2014, zadana drożdżami 18.01 WARKA 188 Pils Bohemski 11,5°Blg – 38IBU – 42l Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg Słód monachijski (Strzegom) – 0,8 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,5 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania 54°C - 10min. 64°C - 20min. Odebrana 1/3 zacieru 72°C - 20 min. dekokt 100°C - 15 min. dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki Gotowanie: 100 min Chmielenie: 80 min - 20g Premiant 7,1% A-A 60 min - 20g Premiant 7,1% A-A 30 min - 25g Premiant 7,1% A-A 20 min - 20g Saaz 3,8% A-A 10 min - 50g Saaz 3,8% A-A 0 min - 100g Saaz 3,8% A-A Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) WARKA 185 Pils 12,8°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar i powiem, że szyszka na aromat to jednak szyszka. Zwłaszcza świeża. Na granulacie nie robiłem takich pilsów Edytowane 19 Stycznia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Chetnie bym przygarnoł gestwe po pisie bohemskim gdybys miał zamiar ja wylac chyba ze juz zamowiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 WARKA 187 Pils III 12,2°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 6,6Brix, co daje 3,35°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Brzeczka zlewana przez pończochę do wiader, a ile po wystygnięciu uzbierało się po paru godzinach wytrąconych osadów przed zlaniem na fermentację. jak to zrobiłeś, że wokół kranika nie masz osadzonych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Yyyy... Wydaje mi się eresz, że drożdże z kranika poleciały do beczki grawitacyjnie jeżeli ci o to chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Yyyy... Wydaje mi się eresz, że drożdże z kranika poleciały do beczki grawitacyjnie jeżeli ci o to chodzi... To nie drożdże, to osady zimne. Pod koniec założyłem jeszcze raz pończochę na kranik przy spuszczaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Dzisiejsza warka: WARKA 189 Pils Bohemski II 12,6°Blg – 40,5IBU – 46l Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 8 kg Słód monachijski (Strzegom) – 1 kg Słód karmelowy Carapils Weyermann® – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,2 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 54°C – 10min. 63°C – 20min. Odebrana 1/3 zacieru 100°C – 15 min. dekokt 72°C – 30 min 76°C – 5 min Wysładzanie: 33l wody 76°C, do uzyskania 56l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min - 20g Magnum 14,5% A-A 40 min - 20g Premiant 7,1% A-A 20 min - 35g Premiant 7,1% A-A 10 min - 50g Saaz 3,1% A-A 0 min - 150g Saaz 3,1% A-A Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa 1l Drożdże zadane w 8,5°C Edytowane 25 Stycznia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 WARKA 186 Pils II 11,8°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i 2 kegów 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 2 kegów 3x3Bar Dopiero zaczynam z kegami. To co powyżej oznacza? 3 bary na reduktorze i jak długo tak zostawiasz, 3 strzały, co jaki czas? Jakie to daje nasycenie i w jakiej to trzymasz temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się