vettis Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 WARKA 25 Alt 14°Blg (Alt Ale Jorg) (28 l) Warka warzona z udziałem Śląskiego piwosza, mojego wujka Skład: Słód pilzneński - 2,1 kg Słód monachijski ? 4,3 kg Słód karmelowy ciemny - 0.15kg Chmiel goryczkowy Magnum - 35g Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie : 64 st. C - 45 min 74 st. C - 15 min 76 st. C ? filtracja Gotowanie: 75 minut Chmielenie: Po 15 minutach - 35g Magnum (granulat) Drożdże zadane w temp. 21 C Rozsypane 1/2 paczki na powierzchni brzeczki, lenistwo moje... Zobaczymy co będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Drożdże ładnie się zabrały do pracy już rano na powierzchni była ładna piana. Temp 19,5 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Dzisiaj przelaliśmy na cichą Hefeweizena z 13°Blg od fermentował do 3,5 °Blg. Alt ciągle pracuje ostro, choć faza wysokich krążków już za nim minęła nas, gdy byliśmy na śląsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Dzisiaj, a raczej wczoraj został zabutelkowany Pils i Monachijskie Ciemne z 4g cukru na 0,5l. Wyszło tylko w sumie 94 butelki. Bo 4 się rozbiły lub wylały... Spadł mi kontener z krzesła z nie zakapslowanymi piwami... Nie wiem jak to się stało. Z 20 uratowałem w sumie 16. Z tego 4 będą pewnie bobami, bo sypałem prosto do butelek cukier, a po przechadzce kontenera na ziemie musiałem pozlewać co się dało do reszty nie pełnych butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Dzisiaj, a raczej wczoraj został zabutelkowany Pils i Monachijskie Ciemne z 4g cukru na 0,5l. Wyszło tylko w sumie 94 butelki. Bo 4 się rozbiły lub wylały... Spadł mi kontener z krzesła z nie zakapslowanymi piwami... Nie wiem jak to się stało. Z 20 uratowałem w sumie 16. Z tego 4 będą pewnie bobami, bo sypałem prosto do butelek cukier, a po przechadzce kontenera na ziemie musiałem pozlewać co się dało do reszty nie pełnych butelek Niestety, wypadki się zdarzają.. Kiedyś butelkowałem Weizena, przelałem go do wiadra z kranikiem, ustawiłem wysoko do rozlewu.. i się okazało, ze cieknie spod kranika /zapomniałem przykręcić nakrętkę wewnątrz/. Lało się tak, że nie miałem czasu na zabawę z wężykiem i musiałem przelać o tak o - z wiadra do wiadra (dobrze że miałem drugie zdezynfekowane pod ręką.) Niestety to wpłynęło negatywnie na smak piwo było mdłe i smakowało tak, że nie potrafię określić.. czuć było podobne nuty jak w Trappist Blonde, tyle że bardziej intensywne. Następny Weizen wg tej samej receptury na tych samych drożdżach było o niebo lepszy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Warka 25 Alt po 10 dniach burzliwej zszedł z 14°Blg tylko do 5,5 °Blg . Właśnie jestem w trakcie przelewania na cichą i powędruję sobie na około 2 tyg do 10 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Hefeweizen zabutelkowany z dodatkiem 4 g cukru na 0,5l Wyszło 100 butelek i jeden pet 2,5 l Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) Warka warzona wczoraj 06.03.2010r, zadana drożdżami dzisiaj. WARKA 26 Pilsner 60l 13°Blg Słód: Słód bohemian pilsner Weyermann? (Niemcy) - 10 kg Słód pilzneński Weyermann? (Niemcy) - 1 kg Słód karmelowy jasny Karapils Litovel - 0.7kg Słód zakwaszający Weyermann? (Niemcy) ? 0,2 kg Chmiel: Chmiel goryczkowy Premiant - 80g Chmiel aromatyczny Saaz (Zatecky) - 100g Drożdże: Urquell Lager ? gęstwa ? 300ml Inne: mech irlandzki - 15g Woda do zacierania - 30l Zacieranie: 52°C 10 min 64°C 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74°C 20 min, gotowanie 15 min. dekokt zwrócony do zacieru głównego, temp ustalona na 70 °C podniesiona do 72 °C i tak przez 30 min w 72°C 76°C 10 min Wysładzanie wodą 76°C, pod koniec 78 °C Filtrowanie na 2 gary. Główny 50l z chmieleniem, drugi 30 l do uzupełnienia. Gotowanie: 60min Chmielenie: 60' - 80g Premiant 20' - 40g Saaz 10' - 35g Saaz 0' - 25g Sazz Po gotowaniu wyszło w pierwszym około 40l 19 °Blg, w drugim około 20l 4 °Blg Zlane do fermentatora znad osadów i uzupełnione wodą do objętości 60l W sumie wyszło 60l 13 °Blg Zadane dzisiaj drożdżami, aktualna temperatura 14 °C Edytowane 8 Marca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Fermentacja Pilsnera ładnie ruszyła, temperatura 11,5 °C troszkę za wysoka. Temperatura w pomieszczeniu 5 °C, więc może uda się trochę zbić do 9,5 - 10 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Dzisiaj Warka 25 Alt, trafiła do butelek. Wyszło 43 butelki + 1 bobas 5l. Zabutelkowane z dodatkiem 4 g cukru/0,5l Zeszło do 4,5 °Blg Ładnie się wyklarowało przez 2 tyg w 8~10 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 W styczniu butelkowałem Koelscha, który odfermentowal z 12,5°Blg do3,5°Blg (czyli około 72%) i na 25l dałem 130g glukozy i niestety wyszło przegazowane, ale nie chciałbym byc złym prorokiem. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) Dzisiaj Warka 25 Alt, trafiła do butelek. Wyszło 43 butelki + 1 bobas 5l. Zabutelkowane z dodatkiem 4 g cukru/0,5l Zeszło do 4,5 °Blg Ładnie się wyklarowało przez 2 tyg w 8~10 °C 8g/l myślę że dużo , co to jest bobas 5l ? Edytowane 12 Marca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Poprzedni Alt zszedł z 16 °Blg do 5 °Blg był zabutelkowany z takim samym dodatkiem do refermentacji. Mój był dobrze nagazowany, bo był przechowywany w 10°C , natomiast kolega przechowywał to piwo w temp. pokojowej i faktycznie miał trochę za dużo gazu. Zobaczymy, nie miałem jeszcze problemu z przegazowaniem. Moje lagery jak narazie są nie dogazowane A co do bobasa to jest przydatny na jakąś imprezę. Leżakuje w ciemnym bo szkło jest przeźroczyste. Widoczny na zdjęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 jak w tym bajzelku utrzymujesz ciśnienie ? ja je używam do wina ale do piwa ? dajesz jakąś uszczelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 jak w tym bajzelku utrzymujesz ciśnienie ? ja je używam do wina ale do piwa ? dajesz jakąś uszczelkę? Nie daję żadnej. Zakręcam mocno, tylko tak żeby nie przekręcić i jest ok. Zakrętka ma standardową uszczelkę. Nie odkształca się i nie uchodzi gaz. Nie mam pierwszy raz piwa w bobasie, więc jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 WARKA 27 Weizenbock 18 °Blg Skład: Słód: 4 kg - monachijski Weyermann? 6 kg - pszeniczny Weyermann? 0,3 kg - karmelowy jasny Litovel 0,2 kg - karmelowy ciemny Strzegom 0,05 kg - karmelowy ciemny Caraaroma 0,03 kg - karmelowy Caramunich? typ I 0,3 kg - melanoidynowy Weyermann (Niemcy) Chmiel: 45g - chmiel aromatyczny Tettnanger Drożdże: Gęstwa Bavarian Wheat Zacieranie: 32l wody zacierania - 20 minut w 44°C - 10 minut w 54°C - podgrzane do 63°C - 1/3 zacieru odebrana (15l) - podgrzana do 72°C przerwa 20 minut - doprowadzone do wrzenia - gotowanie 20 minut - zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 70°C - podgrzane do 72°C - 20 minut w 72°C Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 minut - 45 g chmiel Tettnanger (granulat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Właśnie zadałem drożdże. Temperatura 20°C W sumie wyszło 27,5 l 18°Blg + około 15l 9°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 WARKA 28 Dunkelweizen 13°Blg Skład: To co zostało z Weizenbocka+zatarłem trochę słodu pilzneńskiego i monachijskiego Słody: 1 kg - monachijski typ I Weyermann? 1,6 kg - pilzneński Weyermann? Zacieranie: 64°C - 40 min 72°C - 20 min 78°C - filtracja Gotowanie: 60 min Chmielenie: 25g - Perle (granulat) Dosypałem trochę cukru (0,2kg), żeby wyszło równe 13 °Blg. W sumie wyszło 24,5 l 13°Blg. Zadane Bavarian Wheat. Temperatura 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Pilsner po tygodniu fermentacji zszedł poniżej 3 Blg, zastanawiam się czy przelewać już na cichą ? Drożdże jeszcze nie opadły na dno, ma za to dużo gazu. Może w tym tkwi problem z niedogazowaniem moich lagerów, że trzymam je za długo na burzliwej. Wszystkie trzymałem 2 tyg. Przez co na cichej jest mała ilość drożdży i młode piwo jest kompletnie pozbawione gazu i ciężko potem nagazować przy refermentacji. Już sam nie wiem, w czym może tkwić problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Pilsner po tygodniu fermentacji zszedł poniżej 3 Blg, zastanawiam się czy przelewać już na cichą ? Drożdże jeszcze nie opadły na dno, ma za to dużo gazu. Może w tym tkwi problem z niedogazowaniem moich lagerów, że trzymam je za długo na burzliwej. Wszystkie trzymałem 2 tyg. Przez co na cichej jest mała ilość drożdży i młode piwo jest kompletnie pozbawione gazu i ciężko potem nagazować przy refermentacji. Już sam nie wiem, w czym może tkwić problem... Przyczyna to temperatura. Przenieś butelki na tydzień do temperatury pokojowej. Mam ten sam problem. Zbyt dobrze wyklarowałem piwo na cichej i teraz po 4 tygodniach prawie wcale nie ma gazu. Piwo przeniosłem do piwnicy (7-8°C) zaraz po butelkowaniu. Chyba przynajmniej część wróci do domu. Oznacza to, że muszę je wnieść 4 piętra do góry :rolleyes: Edytowane 15 Marca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Pilsner po tygodniu fermentacji zszedł poniżej 3 Blg' date=' zastanawiam się czy przelewać już na cichą ? Drożdże jeszcze nie opadły na dno, ma za to dużo gazu. Może w tym tkwi problem z niedogazowaniem moich lagerów, że trzymam je za długo na burzliwej. Wszystkie trzymałem 2 tyg. Przez co na cichej jest mała ilość drożdży i młode piwo jest kompletnie pozbawione gazu i ciężko potem nagazować przy refermentacji. Już sam nie wiem, w czym może tkwić problem...[/quote']Przyczyna to temperatura. Przenieś butelki na tydzień do temperatury pokojowej. Siedziały już po butelkowaniu ponad tydzień w temp. pokojowej i 3 tyg w 10 °C gaz jest, tylko słaby (piszę o Marcowym) reszta siedzi krócej, ale widzę że będzie podobnie z nimi (też siedziały w temp. pokojowej) Przyniosłem jedną butelkę Marcowego na górę do barku. Wstrząsnąłem nią trochę i zostawię ją na tydzień, po tygodniu zobaczymy czy się coś zmieniło. Edytowane 15 Marca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Weizenbock ładnie już pracuje. Dunkelweizen się powoli zbiera. Temperatura 19 °C Edytowane 15 Marca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Dzisiaj przed południem przelałem Pilsnera na cichą, w smaku ciekawe Byle tylko był potem nagazowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Cześć Nagazuje się, nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Właśnie otworzyłem pierwszą butelkę Monachijskiego Ciemnego po 3 tygodniach od butelkowania i jest nagazowane! Więc jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się