rabbek Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 dobre będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 dobre będzie Zobaczymy, kurde wiadro z chmielem Mosaic poszło do kega i jest git. Natomiast Single Hop Iunga miałem wrażenie, że zalatywało czosnkiem. Będę próbował jak posiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 mój single hop iunga pięknie truskawkami dawał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 mój single hop iunga pięknie truskawkami dawał Jak próbowałem, to piwo było mocno schłodzone 3-4°C, po leżakowaniu i w wyższej temp. na pewno aromat się zmieni. Z tego co czytałem po forum z dostępnością tego chmielu, to Iunga Iundze nie równa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 WARKA 248 Pils 11,8°Blg – 42,0 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Warka z dnia 15.06.2016, aktualnie fermentuje w 10,0°C WARKA 249 Pils 11,8°Blg – 42,6 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 1 kg Słód Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,3 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 65°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 15g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 40 min – 15g Magnum 2015 (GER) 11,5% A-A 20 min – 30g Northern Brewer 2013 10,2% A-A 10 min – 50g Northern Brewer 2013 10,2% A-A 0 min – 100g Opal 2014 8,5% A-A (75°C) 0 min – 100g Saphir 2014 3,8% A-A (75°C) 0 min – 95g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A (75°C) Inne: 20 min – 18g Mech Irlandzki Drożdże: W34/70 - gęstwa II 1l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara? Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy Hm... z kegami mam małe doświadczenie, ale robiłem dokładnie tak jak piszesz. I za każdym razem piwo było mocno niedogazowane (Pszenica). Keg schłodzony do 9-10°C. Ciśnienie 2,5 bar (drugim razem dałem 3 bar). Mieszane po kilka minut. Co w takim razie robię źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Co oznacza u ciebie 3x 2,5bara? Dobijam do kega 2,5 Bar odpinam, mieszam kegiem i znowu dobijam 2,5 Bar. I tak 3 razy Hm... z kegami mam małe doświadczenie, ale robiłem dokładnie tak jak piszesz. I za każdym razem piwo było mocno niedogazowane (Pszenica). Keg schłodzony do 9-10°C. Ciśnienie 2,5 bar (drugim razem dałem 3 bar). Mieszane po kilka minut. Co w takim razie robię źle? Nie wiem co możesz robić źle. Ja gazuję cały czas piwo w taki sposób i jest ok. Jeśli lejesz piwo do kega pod dekiel, to może być mało co2. Kolega bolsport przegazował piwo w ten sposób, więc tym bardziej dziwne http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/page-68?do=findComment&comment=401187 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolsport Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Sprobuj sie odniesc do tej tabeli i przeliczyc sobie nagazowanie https://goo.gl/images/IQzC8M Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Piwo zawsze było lane poniżej rurki gazowej.ps. Lookne na ta tabelę i przy nastepnej okazji przetestuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Witam! Świetny wątek Pozwolę sobie zgapić kilka rozwiązań u siebie Zastanawiam się tylko nad kilkoma rzeczami. Czy drewniane konstrukcje pod palnikami są bezpieczne? Nie obawiasz się, że ci się zahajcują? I jeszcze jedno: jak masz podłączony gaz do palników - osobne butle na każdy palnik, czy wszystko idzie z jednej? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Witam! Świetny wątek Pozwolę sobie zgapić kilka rozwiązań u siebie Zastanawiam się tylko nad kilkoma rzeczami. Czy drewniane konstrukcje pod palnikami są bezpieczne? Nie obawiasz się, że ci się zahajcują? I jeszcze jedno: jak masz podłączony gaz do palników - osobne butle na każdy palnik, czy wszystko idzie z jednej? Pozdrawiam Hej, dzięki. Miło że ktoś czyta i skorzysta Nic się nie pali, przynajmniej nie zapaliło się przez 6 lat Nie nagrzewa się tak konstrukcja. Taborety mam podłączone pod jedną butlę przez trójniki do gazu. Coś takiego, tylko średnice trzeba dobrać odpowiednią pod wąż. http://allegro.pl/gaz-ogrod-trojnik-zlaczka-do-weza-mosiezny-8-mocn-i6097352269.html Edytowane 30 Czerwca 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 WARKA 249 Pils 11,8°Blg – 42,6 IBU – 60l przelana do lagerwowania. Zeszło do 3,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 WARKA 248 Pils 11,8°Blg – 42,0 IBU – 60l rozlana do 2 petainerów/2Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Warka warzona 15.08.2016 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 7,5 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód karmelowy 150EBC (Strzegom) – 1 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 66°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 40g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) 30 min – 40g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL) 10 min – 40g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 0 min – 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) (75°C) 0 min – 100g Sybilla 2015 6,0% A-A (PL) (75°C) 0 min – 100g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) (75°C) Inne: 20 min – 18g Mech Irlandzki Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - starter II-stopniowy 3l Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 17,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) WARKA 251 American Amber Ale 12,0°Blg – 37,0 IBU – 42l Skład: Słód pilznnański (Sufflet) – 4 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,9 kg Słód karmelowy 150EBC (Strzegom) – 1 kg Palone ziarna jęczmienia (Weyermann) – 0,1 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 64°C - 70 min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (95°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 15g Columbus (Tomahawk) (USA) 12,5% A-A 30 min – 15g Columbus (Tomahawk) (USA) 12,5% A-A 10 min – 25g Citra 2014 13,5% A-A (USA) 0 min – 50g Amarillo 2014 8,9% A-A (USA) (75°C) 0 min – 50g Cascade 2015 7,3% A-A (USA) (75°C) Chmielenie na zimno: 100g Equinox 2015 (USA) % Inne: 20 min – 12g Mech Irlandzki Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - starter 1,5l Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 17,5°C Edytowane 2 Września 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg 30l z dodatkiem 100g Marynka 2015 9,5% A-A (PL) Przy okazji sprawiłem sobie pojemniejszy sosiek na słody podstawowe Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez vettis Jurand 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 WARKA 251 American Amber Ale 12,0°Blg – 37,0 IBU – 42 przelana na cichą z dodatkiem 100g Chmiel Equinox 2015 (USA) Zeszło do 3,4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 WARKA 251 American Amber Ale 12,0°Blg – 37,0 IBU – 42 przelana na cichą z dodatkiem 100g Chmiel Equinox 2015 (USA) Zeszło do 3,4°Blg W jakie EBC celowales? 34? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 WARKA 251 American Amber Ale 12,0°Blg – 37,0 IBU – 42 przelana na cichą z dodatkiem 100g Chmiel Equinox 2015 (USA) Zeszło do 3,4°Blg W jakie EBC celowales? 34? 30 EBC, wydaje mi się że wyszło ciut ciemniejsze, ale i tak jest ładny kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU – 65l rozlana do 44x0,5l i 2 kegów pepsi 3x1,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU wczoraj rozlana, dzisiaj już się leje z kranu. Fajne piwo, ze słodową bazą wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU wczoraj rozlana, dzisiaj już się leje z kranu. Fajne piwo, ze słodową bazą wyszło Jak aromat z chmielenia na zimno marynka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 WARKA 250 Polish Pale Ale 11,7°Blg – 42,0IBU wczoraj rozlana, dzisiaj już się leje z kranu. Fajne piwo, ze słodową bazą wyszło Jak aromat z chmielenia na zimno marynka? Na razie leci z kranu ten bez Marynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 252 Cardinal IPA 14,0°Blg – 58,0IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 11 kg Słód karmelowy 30EBC (Strzegom) – 1 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1,5 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 66°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 80l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 40g Columbus 2015 (Tomahawk) (USA) % A-A 40 min – 30g Columbus 2015 (Tomahawk) (USA) % A-A 10 min – 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) 0 min – 100g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) (75°C) Chmielenie na zimno: 200g Cardinal 2015 9,2% A-A (SLO) Inne: 20 min – 18g Mech Irlandzki Drożdże: FM 52 Amerykański Sen - gęstwa I 1l Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 17,0°C Edytowane 12 Września 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się