vettis Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 WARKA 258 Pils 12,3°Blg – 44,5 IBU rozlana do 3 kegów/2Bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Kolejny etap wymiany sprzętu zakończony. Wymienione mieszadło w kadzi zaciernej na nierdzewkę. Łopaty wykonane z płaskowników 50x3mm oraz pręta nierdzewnego M10 wraz z nakrętkami i podkładkami. Kręci się tak: A obecnie wygląda tak: Miedziane rurki służą Ci do podgrzewania zacieru czy do filtracji (nie widać otworków) PS już doczytałem się, że rurki są do filtrowania z otworami u dołu. Ale mam inne pytanie - kocioł podgrzewasz palnikiem o dołu ? Jeżeli tak, to czy nie masz problemów z przypalaniem zacieru skoro mieszadło porusza się około 3-4 cm nad dnem kotła ? Edytowane 14 Lutego 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Jeżeli tak, to czy nie masz problemów z przypalaniem zacieru skoro mieszadło porusza się około 3-4 cm nad dnem kotła ? Mogę się mylić, ale mieszadła są zakrzywione tak, że powodują ruch zacieru od dna ku powierzchni, trochę jak śruby okrętów, czy śmigła samolotów/śmigłowców zacier oczywiście znajduje drogę powrotu w dół, ale to w miejscach gdzie oddziaływanie mieszadła jest najmniejsze (między łopatami, a ścianami gara, może w jakimś stopniu przy pręcie mieszadła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Jeżeli tak, to czy nie masz problemów z przypalaniem zacieru skoro mieszadło porusza się około 3-4 cm nad dnem kotła ? Mogę się mylić, ale mieszadła są zakrzywione tak, że powodują ruch zacieru od dna ku powierzchni, trochę jak śruby okrętów, czy śmigła samolotów/śmigłowców zacier oczywiście znajduje drogę powrotu w dół, ale to w miejscach gdzie oddziaływanie mieszadła jest najmniejsze (między łopatami, a ścianami gara, może w jakimś stopniu przy pręcie mieszadła). Ma to sens zwłaszcza jak uwzględni się, że zabieranie ku górze zacieru przez mieszadło odbywa się ze środkowej części kotła, czyli zacier spływa wzdłuż ścianek i po dnie napływa do środka, a tam znowu do góry. Edytowane 14 Lutego 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgadza się. Tak jak mówi Enethion, mieszadło działa jak śmigło, wyciąga zacier z dna do góry. Dodatkowo 2 środkowe rurki są uniesione 1cm na dnem, dla lepszego ruchu zacieru. Podgrzewanie na taborecie gazowym. Wielkość i ilość łopat powodują dobrą cyrkulacje zacieru. Nic się nie przypala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Wczorajsza warka:WARKA 260 Pils 12,7°Blg – 40,0 IBU – 60lSkład:Słód pilzneński (Sufflet) – 11 kgSłód karmelowy Carapils® (Weyermann) – 1 kgSłód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,25 kgSłód zakwaszający (Bestmalz) – 0,2 kgZacieranie:45l wody do zacierania54°C - 10 min63°C - 30 min72°C - 30 min76°C -Wysładzanie:50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki (95°C)Gotowanie:80 minChmielenie:80 min – 50g Sladek 2015 6,2% A-A (CZ)40 min – 50g Sladek 2015 6,2% A-A (CZ)20 min – 50g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ)10 min – 120g Saaz 2015 3,05% A-A (CZ)5 min – 100g Saaz 2016 4,12% A-A (CZ)Inne:20 min – 18g Mech IrlandzkiDrożdże:Wyeast 2278 Czech Pils - gęstwa I (1200ml)Drożdże zadane w 11,0°C, fermentacja w 10°C Edytowane 19 Lutego 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgadza się. Tak jak mówi Enethion, mieszadło działa jak śmigło, wyciąga zacier z dna do góry. Dodatkowo 2 środkowe rurki są uniesione 1cm na dnem, dla lepszego ruchu zacieru. Podgrzewanie na taborecie gazowym. Wielkość i ilość łopat powodują dobrą cyrkulacje zacieru. Nic się nie przypala. jak usuwasz młóto z kadzi zaciernej ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Zgadza się. Tak jak mówi Enethion, mieszadło działa jak śmigło, wyciąga zacier z dna do góry. Dodatkowo 2 środkowe rurki są uniesione 1cm na dnem, dla lepszego ruchu zacieru. Podgrzewanie na taborecie gazowym. Wielkość i ilość łopat powodują dobrą cyrkulacje zacieru. Nic się nie przypala. jak usuwasz młóto z kadzi zaciernej ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk http://www.browamator.pl/profesjonalna-lopatka-szufelka-35-cm,3,2472,2471 Edytowane 22 Lutego 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Z ciekawości warzysz tylko pilsy? powiem Ci, że masz srogi przemiał, no chyba, że sam wypijasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Z ciekawości warzysz tylko pilsy? powiem Ci, że masz srogi przemiał, no chyba, że sam wypijasz Zimą warzę głównie lagery. Nie spijam tego sam, nie byłbym w stanie Edytowane 23 Lutego 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 już pisał , że ktoś kradnie non toper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) WARKA 261 Witbier 11°Blg – 15,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 3,2 kg Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 1 kg Słód karmelowy Caramel Hell (Bestmalz) – 0,5 kg Słód zakwaszający (Weyermann®) – 0,15 kg Pszenica – 3 kg Płatki owsiane – 0,4 kg Płatki orkiszowe – 0,2 kg Inne: Kolendra - 35g Curacao - 40g Skórka słodkiej pomarańczy - 20g Rumianek - 2g Zacieranie: 30l wody do zacierania Płatki i pszenica skleikowana w 80°C (20l wody) 68°C - 90min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie/Przyprawy: 70 min – 20g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 40 min – 30g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 20 min – 30g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 15 min – 15g Kolendra 15 min – 20g Curacao 15 min – 20g Skórka pomarańczy 5 min – 20g Kolendra 5 min – 20g Curacao 5 min – 2g Rumianek Drożdże: Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - starter 2l Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 17-20°C 11°Blg, liczyłem na więcej, coś koło ~12°Blg. Chyba za grubo ześrutowałem pszenicę, muszę naciągnąć pasek przy silniku Edytowane 24 Lutego 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 z jednej strony gwint M6, z drugiej M10. Wszystko skontrowane nakrętką i ślizga się w/po teflonowej tulei. Czy oś mieszadla opiera sie u Ciebie na tej belce czy wisi całym ciężarem (dodatkowo obroty ściągają je w dół) na osi silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 z jednej strony gwint M6, z drugiej M10. Wszystko skontrowane nakrętką i ślizga się w/po teflonowej tulei.Czy oś mieszadla opiera sie u Ciebie na tej belce czy wisi całym ciężarem (dodatkowo obroty ściągają je w dół) na osi silnika? Wszystko jest "zawieszone" na przejściówce. Nakretka coś tam wspiera slizgajac się po teflonowej wkladce, ale raczej nie za wiele. eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 z jednej strony gwint M6, z drugiej M10. Wszystko skontrowane nakrętką i ślizga się w/po teflonowej tulei.Czy oś mieszadla opiera sie u Ciebie na tej belce czy wisi całym ciężarem (dodatkowo obroty ściągają je w dół) na osi silnika? Wszystko jest "zawieszone" na przejściówce. Nakretka coś tam wspiera slizgajac się po teflonowej wkladce, ale raczej nie za wiele. Ok, czyli przejściówka opiera się na listwie, a mieszadlo juz wisi na tej przejściówce i nie obciąża bezpośrednio osi silnika. Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 WARKA 261 Witbier 11°Blg – 15,0IBU – 40l przelana na cichą. Zeszło do 3,4°Blg. Parę dni w 18-19°C, potem do 6°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Browar Aurora skusił mnie na Miętowego Wita http://blog.rewak.eu/2015/11/mietowy-witbier/ Faktycznie aromat mięty Nana intensywny. Mega guma orbit unosząca się po browarze podczas gotowania Zobaczymy jak będzie po fermentacji. WARKA 262 Witbier 11,8°Blg – 15,0IBU – 40l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 3,5 kg Słód pszeniczny jasny (Sufflet) – 1 kg Słód karmelowy Carahell (Weyermann®) – 0,5 kg Słód zakwaszający (Weyermann®) – 0,15 kg Pszenica – 3,5 kg Płatki owsiane – 0,4 kg Płatki orkiszowe – 0,2 kg Inne: Kolendra - 35g Curacao - 40g Skórka słodkiej pomarańczy - 20g Mięta pieprzowa/Nana - 10g/30g Zacieranie: 30l wody do zacierania Płatki i pszenica skleikowane w 80°C (20l wody/20min) 68°C - 90min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie/Przyprawy: 70 min – 20g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 40 min – 30g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 40 min – 10g Mięta pieprzowa 20 min – 30g Lubelski 2015 3,6% A-A (PL) 15 min – 15g Kolendra 15 min – 20g Curacao 15 min – 20g Skórka pomarańczy 15 min – 10g Mięta Nana 5 min – 20g Kolendra 5 min – 20g Curacao 5 min – 20g Mięta Nana Drożdże: Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - I gęstwa 250ml Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 17-20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 WARKA 263 Pilsner 12,3°Blg – 40,0 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 11 kg Słód monachijski (Sufflet) – 0,5 kg Słód karmelowy Caramunich® typ I (Weyermann) – 0,2 kg Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,2 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 63°C - 40 min 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 82l brzeczki (95°C) Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 50g Sladek 2015 6,2% A-A (CZ) 40 min – 50g Sladek 2015 6,2% A-A (CZ) 20 min – 50g Saaz 2016 4,12% A-A (CZ) 10 min – 100g Saaz 2016 4,12% A-A (CZ) 0 min – 100g Saaz 2016 4,12% A-A (CZ) Inne: 20 min – 18g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager - starter 2,5l+1,5l Drożdże zadane w 11,0°C, fermentacja w 9,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Co oznacza starter 2,5 + 1,5 ? Jest to związane z pojemnością kolby i robisz dwa startery ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Co oznacza starter 2,5 + 1,5 ? Jest to związane z pojemnością kolby i robisz dwa startery ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Tak. Robię starter, który po uwarzeniu piwa i ochłodzeniu zadaję do brzeczki. Po wlaniu go, zalewam jeszcze kolbę świeżą brzeczka z chłodzenia i dolewam drugi starter na następny dzień jak jest już rozkręcony (zazwyczaj 10-16 godzin po wlaniu pierwszego). Dla 60l piwa dolnej fermentacji to około 3,5-4l starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Nie ważyłem jeszcze lagera z drożdży płynnych a słyszałem uwagi że dla 20-sto kilkulitrowej brzeczki należy wykonać 3 litrowy starter. Ty robisz 4 litrowy dla 60 litrowej brzeczki i wystarczy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Nie ważyłem jeszcze lagera z drożdży płynnych a słyszałem uwagi że dla 20-sto kilkulitrowej brzeczki należy wykonać 3 litrowy starter. Ty robisz 4 litrowy dla 60 litrowej brzeczki i wystarczy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jest różnica miedzy starterem na mieszadle, z zwykłym. Do 20l warki na mieszadle, wystarczy 1,1l http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Nie ważyłem jeszcze lagera z drożdży płynnych a słyszałem uwagi że dla 20-sto kilkulitrowej brzeczki należy wykonać 3 litrowy starter. Ty robisz 4 litrowy dla 60 litrowej brzeczki i wystarczy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jest różnica miedzy starterem na mieszadle, z zwykłym. Do 20l warki na mieszadle, wystarczy 1,1l http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Owszem 1,1 litra wystarczy na 20L lagera 12 plato, ale pod warunkiem że użyjesz dwóch fiolek i żywotność drożdży przyjmiesz na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Vettis, tak z ciekawości, warzysz ~3 warki tygodniowo, średnio 40 l każda, Ty to rozdajesz rodzinie i znajomym, czy sam wypijasz? Edytowane 21 Marca 2017 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Vettis, tak z ciekawości, warzysz ~3 warki tygodniowo, średnio 40 l każda, Ty to rozdajesz rodzinie i znajomym, czy sam wypijasz? Trochę niedyskretne pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się