bielok Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Cześć Lecisz mi za podtrzymywanie na duchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Cześć Lecisz mi za podtrzymywanie na duchu Oki Zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 No widzisz a u mnie Vienna po miesiącu dopiero wykazuje pierwsze oznaki nagazowania. Ale w piwnicy mam 7-8°C.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 No widzisz a u mnie Vienna po miesiącu dopiero wykazuje pierwsze oznaki nagazowania. Ale w piwnicy mam 7-8°C.... Ostatnio próbowałem Marcowe to coś mi się wydawało, ze troszkę więcej ma gazu niż wcześniej. Dam mu jeszcze miesiąc i zobaczę. Mi nie chodzi o to żeby się szybko nagazowało, tylko żeby się wogóle nagazowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Już drugi dzień chmielę na zimno Pilznera (50g Saaz granulat) Po 2 dniach wyczuwam już lekki świeży aromat Saaz Przypuszczalnie będę butelkował w sobotę. Jutro pomiar Weiznebocka i Dunkela i myślę przelewać na cichą, zobaczę co wykaże pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Właśnie zaczynam przelewanie na cichą. Weizenbock z 18°Blg zszedł do 6°Blg, a Dunkelweizen z 13°Blg zszedł do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Dzisiaj zabutelkowałem Pilsnera z dodatkiem cukru 6g/1l W sumie wyszło 100 butelek 0,5l , jedna po szampanie 1,5l i parę 0,4 l Wszystko siedzi w 12°C nie wynosiłem tego do cieplejszego miejsca, myślę że nie będzie takiej potrzeby. Wiosna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Dunkelweizen poszedł do butelek z 13°Blg zszedł do 2°Blg, głęboko odfermentował, może przez dodatek cukru. Wyszło 45 butelek. Zabutelkowany z dodatkiem 5g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Dzisiaj zabutelkowałem Weizenbocka z 18°Blg odfermentował do 4,5°Blg Wyszło 52 butelki. Zadałem 7g cukru/1l I chyba wydaje mi się że za dużo, choć kalkulator mi pokazywał grubo ponad 10g/1l Ostatnio dawałem 4g/1l, zresztą zobaczymy. Leżakuje w 12°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 dlaczego nie stosujesz glukozy , czytałem na forum ze jest lepsza niż cukier masz jakieś złe doświadczenia?...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 dlaczego nie stosujesz glukozy , czytałem na forum ze jest lepsza niż cukier masz jakieś złe doświadczenia?...pozdr Nie, kiedyś stosowałem, ale jeśli chodzi o refermentację to nie odczuwam żadnej różnicy, a cukier jest przede wszystkim tańszy i mam go zawsze w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzisiaj moja Ania uwarzyła Brown Ale, a ja jej pomagałem i w między czasie zajmowałem się kegeratorem WARKA 29 Brown Ale 28l 12,5°Blg Skład: Słód pilzneński Weyermann? - 5,5 kg Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,15 kg Słód karmelowy jasny Litovel - 0,25 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,15 kg Drożdże - S-04 1/2 opakowania Chmiel: Chmiel aromatyczny Perle - 40g Zacieranie: 52 C - 10 min 66C - 60 min 72C - 10 min 75C - 5 min i filtarcja Gotowanie: 60 min Chmielenie: 0 min - 20g Perle 45 min - 20 Perle Wyszło 28 l 12,5 Blg Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 WARKA 29 Brown Ale przelana na cichą. Z 12,5 °Blg od fermentowało do 4 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 WARKA 30 Brown Ale II 28l 13°Blg Skład: Słód pilzneński Weyermann? - 5,5 kg Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,3 kg Słód karmelowy jasny Carared? - 0,1 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,1 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,05 kg Drożdże - S-04 1/2 opakowania Chmiel: Chmiel aromatyczny Perle - 30g Chmiel aromatyczny Saaz - 10g Zacieranie: 66C - 70 min 72C - 5 min 75C - filtarcja Gotowanie: 60 min Chmielenie: 0 min - 30g Perle 45 min - 10 Saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Dzisiaj otworzyłem butelkę Marcowego. W końcu się nagazował ! Piana jak śmietana i gazu tyle co powinno być według mnie Rozlane było 18.02.2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Smaku mi narobiłeś, to ja też idę do piwniczki po Marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Baaardzo ładnie. Mówiłem, że trzeba byc cierpliwym. Nagazuje się prędzej czy później. Im wolniej tym może nawet lepiej bo będzie mniej osadu w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 super zdjęcie, piwo też na pewno dobre :) jaruss12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Smaku mi narobiłeś, to ja też idę do piwniczki po Marcowe Ja poleciałem po Octoberfesta co miało być Vienną ale się przechmieliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 WARKA 31 Saison 13°Blg 28l Skład: Słód pilzneński Weyermann? - 4 kg Słód pszeniczny Weyermann? - 2 kg Słód karmelowy Carahell Weyermann? - 0,3 kg Słód karmelowy Cararoma Weyermann? - 0,3 kg Drożdże: S-33 1/2 opakowania Chmiel: Chmiel goryczkowy Marynka - 20g Chmiel goryczkowy Premiant - 10g Chmiel aromatyczny Saaz - 25g Inne: Curacao - 30g Zacieranie: 64°C - 60 min 72°C - 20 min 75C - filtarcja Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 20g Marynka 20 min - 10g Premiant 10 min - 25g Saaz 15 min - 30g Curacao Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 29 Brown Ale. Wyszło: 1 keg (zawsze chciałem to napisać ) i 18 butelek. Do kega poszło do refermentacji 3,3g/1l, a do butelek poszło 8g/1l Zeszło z 12,5°Blg do 3,5°Blg Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 29 Brown Ale. Wyszło: 1 keg (zawsze chciałem to napisać ) i 18 butelek. Do kega poszło do refermentacji 3,3g/1l, a do butelek poszło 8g/1l Zaszło z 12,5°Blg do 3,5°Blg A jak zaszło to i może się rozmnoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Dzisiaj rozlaliśmy WARKĘ 29 Brown Ale. Wyszło: 1 keg (zawsze chciałem to napisać ) i 18 butelek. Do kega poszło do refermentacji 3' date='3g/1l, a do butelek poszło 8g/1l Zeszło z 12,5°Blg do 3,5°Blg[/quote']A jak zaszło to i może się rozmnoży Heh, ach ten hefeweizen Już poprawiam literówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Dzisiaj otworzyłem sobie Alta, bardzo smakuje mi to piwo. Nigdy nie próbowałem akcji z zapałką, ale zaciekawiła mnie piana Początkujący piwowarzy, pamiętajcie nie próbujcie tego nigdy z piwami przemysłowymi, a napewno piwo z taką siarką nie smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 WARKA 30 Brown Ale i 31 Saison przelane na cichą po prawie 12/11 dniach burzliwej. Myślę że dofermentowało co miało, bo oczywiście rozbił mi się znowu areometr Brown Ale leżakuje w 6 °C w kegeratorze. W sobotę mam zamiar rozlać do 2 kegów. Saison pójdzie do 12°C i posiedzi sobie gdzieś pewnie z tydzień i do kega, a reszta do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się