vettis Opublikowano 16 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 WARKA 282 Foreign Extra Stout 15,5°Blg – 55IBU 13.10 przelałem na cichą z dodatkiem 50g płatków dębowych TOFFEE. Zeszło do 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sooyonara Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 O ile dobrze rozpoznaję to nowy fermentor :) Czy możesz się wypowiedzieć ja sprawdza się Bazooka (filtrator) przy chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 20 godzin temu, sooyonara napisał: O ile dobrze rozpoznaję to nowy fermentor :) Czy możesz się wypowiedzieć ja sprawdza się Bazooka (filtrator) przy chmieleniu na zimno? Jest ok, ale dobrze dać do środka rurkę miedzianą, tak żeby go dociążyć i żeby leżał w tanku (większy kontakt chmielu z piwem). Normalnie lubi się podnieść i wtedy chmiel się w nim zbija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 WARKA 281 American Wheat 12,8°Blg – 27,0IBU rozlana do 2 petainerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Dzisiaj 2 warki. Czas operacyjny 9 godzin + sprzątanie + 5 piw WARKA 283 American Pale Ale 11,5°Blg – 33,0IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg Słód monachijski (Weyermann) – 2 kg Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania 65°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (92°C) Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 50g Chinook 2016 12,8% A-A (US Chmielenie na zimno: 100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Inne: Mech Irlandzki - 18g Drożdże: Wyeast 1098 British Ale Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C WARKA 284 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU – 42l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 2,5 kg Słód monachijski (Weyermann) – 4 kg słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,15 kg Laktoza – 0,9 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 68°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C) Gotowanie: 70 min Chmielenie/przyprawy: 70 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 30 min – 35g Citra 2016 14,2% A-A (US) Chmielenie na zimno: 100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Drożdże: Wyeast 1098 British Ale Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C Edytowane 13 Listopada 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 4 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Dzisiaj 2 warki. Czas operacyjny 9 godzin + sprzątanie + 5 piw WARKA Drożdże nhhygt 6 st 555 st 9W-Wa z a' alt=''> 283 American Pale Ale 11,5°Blg – 33,0IBU – 60l1 d Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg Słód monachijski (Weyermann) – 2 kg Słód pszeniczny jasny (Weyermann) – 1 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania 65°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 50l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (92°C) Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 50g Chinook 2016 12,8% A-A (US Chmielenie na zimno: 150g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Inne: Mech Irlandzki - 18g Drożdże: Wyeast 1098 British Ale Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C WARKA 284 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU – 42l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 2,5 kg Słód monachijski (Weyermann) – 4 kg słód żytni czekoladowy (Weyermann) – 1 kg Słód karmelowy ciemny Special B – 0,5 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann – 0,15 kg Laktoza – 0,9 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 68°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 35l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (96°C) Gotowanie: 70 min Chmielenie/przyprawy: 70 min – 10g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 30 min – 35g Citra 2016 14,2% A-A (US) Chmielenie na zimno: 100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Drożdże: Wyeast 1098 British Ale Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19,5°C A@qwwwwwwwwqqqqyttggyyyttgrr×÷+qWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 WARKA 284 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU przelana na cichą. Do połowy warki dodałem mieszankę owocową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 WARKA 283 American Pale Ale 11,5°Blg – 33,0IBU przelana na cichą z dodatkiem: 100g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 100g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) Chmielenie w 12,0 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 WARKA 282 Foreign Extra Stout 15,5°Blg – 55IBU rozlana do 40x0,5l 6g/1l i jednego kega. WARKA 284 Sweet Stout 14,0°Blg – 33IBU - rozlana do 2 kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 AIPA na bogato. Warka z dnia 22.11.2017 WARKA 285 American India Pale Ale 15,0°Blg – 50,0IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 11 kg Słód monachijski (Weyermann) – 1,5 kg Płatki ryżowe – 2,3 kg Zacieranie: 48l wody do zacierania 63°C - 30min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: 48l wody 76°Cdo uzyskania 80l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 30g Tomahawk 2016 15,8% A-A (US) 30 min – 30g Citra 2016 14,2% A-A (US) 20 min – 20g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 10 min – 40g Mosaic 2016 11,8% A-A (US) 0 min – 60g Simcoe 2016 13,1% A-A (US) Chmielenie na zimno: 70g - Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 50g - Citra 2016 14,2% A-A (US) 50g - Galaxy 2016 13,5% A-A (AUS) Inne: Mech Irlandzki - 18g Drożdże: Safale US-05 Drożdże zadane w 18,0°C, fermentacja w 17,0°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) WARKA 285 American India Pale Ale 15,0°Blg – 50,0IBU przelana na cichą z dodatkiem: 70g - Simcoe 2016 13,1% A-A (US) 50g - Citra 2016 14,2% A-A (US) 50g - Galaxy 2016 13,5% A-A (AUS) Na butelki poszła do tanka 50l, a reszta do wiadra, trafi do kega. W tym zbiorniku (70l) 60l fermentującej brzeczki to jednak trochę za dużo na fermentację burzliwą. Szukam czegoś innego co zmieści mi się do lodówki, a ma większą pojemność. Zbiornik przeznaczę na drugą fermentację i leżakowanie, tak jak ten drugi 50-litrowy. Poza tym zbiorniki nie wytrzymują większego ciśnienia, ze względu na tylko 4 klamry. Ale można spokojnie przetaczać piwo za pomocą Co2 do drugiego tanka. W BA jest oferta na 110l, ale czekam na szczegóły, grubość, więcej zdjęć itd. https://browamator.pl/zbiornik-tabec-uniwersalny-pokrywa-z-klamra-poj,3,11,3213 Znalazłem jeszcze drugi, ale to już wymaga zmiany lodówki na lodówkę chłodnię: https://www.destiller.pl/zbiorniki-i-kadzie/zbiornik-do-przechowywania-oleju-destylatow-itp,p144852753 Edytowane 1 Grudnia 2017 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 @vettis Jak oceniasz stouta z owocami? Czuć w piwie? ile dałeś na ile litrów? Też zamierzam do połowy milk stouta sypnąć mrożoną mieszankę wiśni/truskawek. Drugie pytanie, jak przenosiłeś piwo z beczki na cichą/do petów? Za pomocą co2 czy może stawiałeś na jakimś podwyższeniu i normalnie wężykiem dekantowałeś? Chciałem kupić beczkę 75litrową żeby nie dzielić warki na 2 fermentory, ale jak pomyślałem o podnoszeniu tego na jakiś stół na przelewanie itd, to chyba wolę podnosić 2 mniejsze fermentory . Jeżeli za pomocą co2 to możesz napisać co i jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Optymalnie to 1,5kg na 20l. Ja dałem mniej i do ciemnego palonego piwa, to trochę za mało. Do tej pory burzliwą prowadziłem w jednym zbiorniku, a cichą w 2 wiadrach i zlewałem grawitacyjnie do petów. Jak już przejdę w całości na zbiorniki nierdzewne, to za pomocą Co2. Wtłaczasz co2 od góry przez pokrywę dołem wypływa piwa. Myślę, że takie rozwiązanie można zastosować spokojnie przy beczkach, tylko dozowanie co2 z rozwagą. Wystarczy 0,2 bara żeby pchać już piwo na niewielką wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zmodyfikowałem trochę system chłodzenia i zamontowałem kamień do napowietrzania w trójniku za wymiennikami ciepła. W ten sposób napowietrzam brzeczkę w przepływie. Pierwsze próby na brzeczce już nie długo, narazie dezynfekowałem instalację i sprawdzałem czy kamień nie blokuje przepływu. Montaż kamienia prosty, zastosowałem nypel na wąż przez którego przecisnąłem wężyk od kamienia jest na tyle ciasno, że nie wymagało to dodatkowego uszczelnia. Do rozwiązania napowietrzania w przepływie zmobilizował mnie film użytkownika Atebo, który już jakiś czas temu widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) nie pieni się Ci się zbyt mocno ? w jakim stopniu brzeczka jest natleniona? w takim jak w wiadrze natleniałeś ? pozdr jak go dezenfekujesz ? Edytowane 21 Stycznia 2018 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Godzinę temu, uups napisał: nie pieni się Ci się zbyt mocno ? w jakim stopniu brzeczka jest natleniona? w takim jak w wiadrze natleniałeś ? pozdr jak go dezenfekujesz ? Mam założony trójnik z zaworkiem, przez który upuszczam nadmiar powietrza, bez niego szła sama piana, co do określenia stopnia natleniania jest to ciężkie do określenia bez pomiarów, nie mam założonego manometru. Ale jest zauważalny lepszy stopień odfermentowania piwa i mam wrażenie, że wytwarza się mniej piany niż podczas wrzucania kamienia do wiadra. Napowietrzanie w przepływie jest dla mnie wygodniejsze, niż rozkładanie wszystkiego i dodatkowe mycie i dezynfekcja, teraz to robię jak czyszczę i dezynfekuje wymiennik podczas CIPa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 na zdjęciu nie widzę tego zaworka ?możesz coś wrzucić ? możesz MMS pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Dnia 21.01.2018 o 14:28, vettis napisał: Mam założony trójnik z zaworkiem, przez który upuszczam nadmiar powietrza, bez niego szła sama piana, co do określenia stopnia natleniania jest to ciężkie do określenia bez pomiarów, nie mam założonego manometru. Ale jest zauważalny lepszy stopień odfermentowania piwa i mam wrażenie, że wytwarza się mniej piany niż podczas wrzucania kamienia do wiadra. Napowietrzanie w przepływie jest dla mnie wygodniejsze, niż rozkładanie wszystkiego i dodatkowe mycie i dezynfekcja, teraz to robię jak czyszczę i dezynfekuje wymiennik podczas CIPa. Vettis, czym napowietrzasz? To jakaś pompka, czy inne urządzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 20 godzin temu, pan_czarny napisał: Vettis, czym napowietrzasz? To jakaś pompka, czy inne urządzenie? Inhalator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Dawno tutaj nic nie pisałem No więc, warzę swoją 300-setną warkę w browarze domowym. Kilka warek uwarzyłem w między czasie w domu i w Podgórzu. Tak więc, cały czas do przodu, nowe pomysły są, więc nie jest źle mpolak154 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 I tak po paru latach stosowania Hop Stoppera rozstaję się z nim. Nigdy mnie nie zawiódł, podkreślam to. Ale, o zmianie przesądziły 2 sprawy: 1. Strata brzeczki, która pozostaje w garze (piszę od razu, że nie chcę mi się potem tego wszystkie spuszczać i oddzielać od chmielin). 2. Mycie go po warzeniu. Tak więc, w garze zastosowałem miedź, bezpośrednio wylot skierowałem do dna garnka przy jego krawędzi, tak więc wysysa wszystko do samego dna podczas spuszczania brzeczki ( dla początkowego osłonięcia zastosowałem małe sitko, którego krawędź znajduje się około 1mm nad dnem. Za zaworem wmontowałem filtr kątowy (na próbę na 2 warki 3/4 mosiężny) Przy 300g chmielu i 50l brzeczki 19,8 °Blg czyściłem do tylko 2 razy, tak więc po pozytywnych próbach docelowo zakupiłem nierdzewny 1 1/4 cala. Taki filtr jest bezproblemowy w myciu i przede wszystkim znajduje się poza garem z brzeczką, więc w razie problemów nie trzeba kombinować Wkrótce testy już docelowego filtra, ale myślę, że nie będzie problemów, skoro 3/4 cala dał radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaedge Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Mógłbyś wrzucić zdjęcie tego sitka na rurce miedzianej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, jaedge napisał: Mógłbyś wrzucić zdjęcie tego sitka na rurce miedzianej. Mam tylko takie, docelowo mocowane na nierdzewce. To jest sitko, które jest stosowane do przypraw lub jako zaparzacz do ziół. Samo takie sitko nie wystarczy, potrzebny filtr zewnętrzny, one ma za zadanie tylko z "grubsza" ochraniać przed chmielinami. Dolna krawędź sitka jest uniesiona około 1mm nad dnem, jeśli byłoby dociśnięte to się wszystko zapcha. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaedge Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Dzięki, czyli jak widać od "dołu" leci pełną rurą. Przepływ nie może być za duży , przynajmniej na początku ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 ten filtr skośny ma dosyć spore oczka, nie puszcza on za dużo chmielin do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się