dirk gently Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 (edytowane) #36 Blonde 11Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt płynny jasny 11.5L OG 1.043 (wyliczone) Gotowanie 14' 25g Aurora 8.8%AA 14' 25 IBU, 8EBC Drożdże: Gozdawa BFSAY Edytowane 23 Lipca 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) #37 Stout 12Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt płynny jasny 250g słód pszeniczny 175g słód Fawcett Chocolate 1200EBC 75g amber Słody zatarte w 69°C przez 30' 12L OG 1.049 (wyliczone) Gotowanie 30' 20g Marynka 9.4%AA 30' 20g Marynka 9.4%AA 5' 37 IBU, 55 EBC Drożdże: Danstar Windsor Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 #38 Bitter 11.5Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt płynny jasny 200g słód Fawcett Crystal 160 200g słód monachijski Słody zatarte w 69°C przez 30' 12.5L OG 1.046 (wyliczone) Gotowanie 30' 25g Target 9%AA 30' 25g Fuggles 4.5%AA 1' 37 IBU, 17 EBC Drożdże: Danstar Windsor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) #39 Bitter 11.5Blg Zasyp: 2kg słód Pale Ale 200g słód Fawcett Crystal 400 50g słód Amber Słody zatarte w 69°C przez 60' 11.5L OG 1.046 Wydajność 76% Gotowanie 60' 13g Target 9%AA 60' 25g Fuggles 5.4%AA 1' 29IBU, 27EBC Drożdże: Gozdawa PAY7 Edytowane 18 Października 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 #40 American Pale Ale 11.5Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt jasny płynny 200g monachijski 100g crystal 160 Słody zatarte w 69°C przez 60' 12L OG 1.046 (wyliczone) 10g Aurora 8.8%AA 30' 25g Amarillo 8.9%AA 15' 25g Amarillo 8.9%AA na zimno 38IBU, 13EBC Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) #41 India Pale Ale 14BlgZasyp:3kg słód Pale AleSłód zatarty w 65°C przez 60'11.5L OG 1.058, wydajność 72%13g Magnum 11.5%AA 30'19g Marynka 9.4%AA 15'28g Fuggles i 10g Target na zimno50IBU, 8EBCDrożdże:Gozdawa Pay7 Edytowane 24 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) #42 Extra Stout 14.5BlgZasyp:2.5kg słód Pale Ale 350g słód pszeniczny 300g jęczmień palony (na mashout)Słód zatarty w 69°C przez 60'11.5L OG 1.059, wydajność 71%18g Flyer 9.8%AA 60'15g Fuggles 5.4%AA 5'41IBU, 77EBCDrożdże: PAY7 Edytowane 30 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 #42 Extra Stout 14.5Blg Zasyp: 2.5kg słód Pale Ale 350g słód pszeniczny 300g jęczmień palony (na mashout) Słód zatarty w 69°C przez 60' 11.5L OG 1.059, wydajność 71% 18g Flyer 9.8%AA 60' 15g Fuggles 5.4%AA 5' 41IBU, 77EBC Drożdże: PAY7 Początkujący (myślę tez o sobie) mogli by skorzystać z receptur gdybyś pisał jakie wybicia i ile wody użyte w poszczególnych etapach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Przeca napisał że 11,5 l wybicia miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Przeca napisał że 11,5 l wybicia miał. No tak, trzeba nauczyć się lepiej czytać. Nie wiem czy nie za późno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Początkujący (myślę tez o sobie) mogli by skorzystać z receptur gdybyś pisał jakie wybicia i ile wody użyte w poszczególnych etapach. Pozdrawiam. Schemat mam zawsze podobny: 8L brzeczki przedniej, wysładzanie 2x3.5L, do gara (a raczej garów) trafia ok. 15L, odgotowuję do 11L i dopełniam wodą do zakładanej objętości warki. Jednak tak naprawdę każdy piwowar musi to indywidualnie przećwiczyć na własnym sprzęcie. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 #43 Pale Ale 12BlgZasyp:1.7kg ekstrakt płynny jasny243g cukier inwertowany jasny50g słód karmelowy 150 (cold steep)12.5L OG 1.048 (wyliczone)Gotowanie 30'10g Aurora 8.8%AA 30'22g Marynka 9.4%AA 15' 25g Cascade na zimno.35 IBU, 11 EBCDrożdże: PAY7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Podoba mi się Twoja prostota warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) #44 Desitka Bezstylowiec10BlgZasyp:1.7kg ekstrakt pilzneński12.5L OG 1.040 (wyliczone)Gotowanie 30'10g Magnum 11.5%AA 30'13g Aurora 8.8%AA 15'25g Sybilla 7.5%AA 1'34 IBU, 8 EBCDrożdże: Gozdawa W35 i poprawka PAY7 Edytowane 3 Lutego 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 #44 Desitka 10Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt pilzneński 12.5L OG 1.040 (wyliczone) Gotowanie 30' 10g Magnum 11.5%AA 30' 13g Aurora 8.8%AA 15' 25g Sybilla 7.5%AA 1' 34 IBU, 8 EBC Drożdże: Gozdawa W35 Czy z chmielu dodawanego na 30 minut zostaje dużo w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Raczej nie. Za to ostatnio chmieliłem Pale Ale Cascadem na zimno i piwo jest grejpfrutowe w smaku, mimo że do gotowania poszły tylko tradycyjne chmiele. 30 minut to jest po prostu kompromis między utilizacją alfakwasów a czasem spędzonym nad garami. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Z Desitki guzik wyszedł, drożdże postanowiły nie dać oznak życia przez trzy doby, w końcu się poddałem i dorzuciłem jedyne drożdże jakie miałem - gęstwę PAY7 i podniosłem temperaturę. Także wyjdzie coś w rodzaju Golden Ale, o ile w ogóle coś wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 #45 Polotmavý ležák 11Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt pilzneński 250g karmelowy 150 12.5L OG 1.044 (wyliczone) Gotowanie 30' 18g Magnum 11.5%AA 30' 25g Sybilla 7.5%AA 1' 35 IBU, 18 EBC Drożdże: Saflager W34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) #46 Tmavý ležák 12,5Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt pilzneński 250g pszeniczny 200g czekoladowy 400 100g karmelowy 400 100g karmelowy 150 Brzeczka nastawna: 12.5L OG 1.050 (wyliczone) 29 IBU, 36 EBC Chmiel: 17g Magnum 11.5%AA 28' Drożdże: Saflager W34 Edytowane 2 Marca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) #47 Bitter 11BlgZasyp:1.7kg ekstrakt pale ale200g karmelowy 40050g amberBrzeczka nastawna:12.5L OG 1.044 (wyliczone)32 IBU, 27 EBCChmiel:18g Flyer 9.8%AA 25'10g Flyer 9.8%AA 10'25g EKG na zimnoDrożdże:Gozdawa PAY7 Edytowane 28 Marca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) #48 Steam Beer 13,5Blg Zasyp: 1.7kg ekstrakt pale ale 250g cukier inwertowany ciemny 200g karmelowy 150 Brzeczka nastawna: 11,7L OG 1.054 (wyliczone) 43 IBU, 19 EBC Chmiel: 15g Magnum 11.5%AA 30' 5g Magnum 11.5%AA 15' 5g Marynka 11%AA 15' 25g EKG na zimno Drożdże: Saflager W34/70 Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) #49 Pale Ale 11BlgZasyp:1.7kg ekstrakt pale ale100g karmelowy 150Brzeczka nastawna:11.5L OG 1.045 (wyliczone)40 IBU, 13 EBCChmiel:9g Magnum 10.5%AA 30'20g Marynka 10.5%AA 15'25g Cascade na zimnoDrożdże:PAY7 Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) #50 ESB 13.5Blg Zasyp: 2.7kg Pale ale 300g karmelowy 150 250g Biscuit Brzeczka nastawna: 11.5L 13.5Blg, wydajność 65% 53 IBU, 22 EBC Chmiel: 20g Target 9%AA 60' 25g EKG 5%AA 15' 25g Styrian Golding na zimno Drożdże: PAY7 Edytowane 16 Maja 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) #51 Ordinary Bitter 8.5Blg Zasyp: 1.5kg Pale ale 250g karmelowy 150 200g płatki pszenne Brzeczka nastawna: 11.5L 8.5Blg, wydajność 65% 32 IBU, 16 EBC Chmiel: 27g EKG 4.5%AA 60' 26g Styrian Golding 0' Drożdże: PAY7 Edytowane 6 Lipca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 #52 AIPA Kolaboracyjna 16Blg Zasyp: 3.5kg Pale ale 200g Carapils 200g pszeniczny 100g karmelowy 150 Brzeczka nastawna: 12.5L 16Blg, wydajność 68% 60 IBU, 13 EBC Chmiel: 25g Belma 9,4%AA 60' 25g Cascade 7,1%AA 20' 25g Belma na zimno 25g Cascade na zimno Drożdże: US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się