suri Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Cześć, ktoś kiedyś pisał żeby pszenicy nie przelewać na cichą tylko od razu po burzliwej w butelki...czy bez przelewania jest smaczniejsze piwko?? próbował ktoś kiedyś bez cichej i "z"?? i ostatnie pyt. maltoza- suchy ekstraky pszeniczny 1kg rozumiem, ze to najlepsza opcja do tej puchy piwa? bez zadnej glukozy dodatkowej, cukru itp? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 W cichej w chodzi np o to żeby lepiej wyklarować piwo, odebrać drożdże, zadać dodatki. Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw, klarowność jest Ci nie potrzebna, chmielenia na zimno nie robisz (?). Ekstrakt jest najlepszym dodatkiem do puchy. Polecam jednak płynny bo łatwiej go rozpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 to co nie przelewać na cicha? chmielenia na zimno tez nie robię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw A dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw A dlaczego? No właśnie,dlaczego ? bo drożdże pszeniczne szybciej mutują ,ale drugi raz można użyć bez przeszkód ,a i trzeci spokojnie daruj sobie cichą,nie będzie z niej żadnego pożytku ,piwo pszeniczna ma być mętne sporo osób (ja też) w innych stylach też nie stosuje cichej a nawet zbierając drożdże nie trzeba stosować cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 to co nie przelewać na cicha? chmielenia na zimno tez nie robię... Pszenica jest najlepsza, jak jest świeża - szkoda czasu i zabawy z przelewaniem. Daj jej z 10 dni na burzliwej, zmierz Blg, poczekaj 3 dni i zmierz Blg po raz drugi - jak stoi na tym samym poziomie, to grzej w butelki i delektuj się po tygodniu a najlepiej dwóch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suri Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 heheheh spoko, dzieki wszystkim za rady, z pszenica odpuszczam cichą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się