kordas Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Przeglądając gazetkę z lidla znalazłem coś takiego http://www.lidl.pl/p...Detail&id=27887 zastanawia mnie czy ktoś z was używał może czegoś podobnego dla celów piwowarskich? nie chodzi mi nawet o ten konkretny model tylko o termometr IR w ogóle. Zdaję sobie sprawę, że do pewnych pomiarów się on nie nadaje wcale, np. przy zacieraniu, gdyż mierzy temp jedynie na powierzchni. Myślałem jednak o zastosowaniu np. do pomiaru temp. fermentacji (teoretycznie jest to dokładniejsze i wygodniejsze w zastosowaniu niż termometry naklejane na fermentor), albo przybliżonej temp. brzeczki w trakcie chłodzenia. Zastanawia mnie też, czy w wypadku przeźroczystych fermentorów pomiar będzie wskazywał temp. tworzywa czy jest w stanie pokazać temp. samej cieczy wewnątrz. Czy uważacie, że taki gadżet ma jakikolwiek sens? czy lepiej przestać kombinować i przy okazji najbliższych zakupów zamówić 5-6 naklejanych termometrów, aby mieć oklejone wszystkie fementory? PS. Próbowałem trochę czytać na ten temat u amerykanów, jednak na forach szybko rozpoczynał sie offtop i na szybko nie udało mi się znaleźć interesujących opinii, które byłyby w jakiś sposób uzasadnione. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ja mam podobny i zawsze używam go do pomiaru temperatury podczas chłodzenia. Jak sam napisałeś mierzy on temperaturę na powierzchni więc niema szans żeby zmierzyć temperaturę fermentacji w środku fermentatora. (Jaki by on nie był) Co do dokładność to przynajmniej moje urządzenie często myli się o około 2 stopnie. Zazwyczaj pokazuje temperaturę o 1-2 stopnie niżej nisz te naklejane. Ja miałem już wcześniej to urządzenie i w piwowarstwie używam go bardzo często ale raczej nie kupił bym go tylko do celów piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Do innych celów też by mi się przydał, ale to tak raczej przy okazji, ale chyba na razie szkoda mi 99zł, może gdyby się nie sprzedał i jakieś sztuki pozostały na wyprzedaży to bym się skusił. Upierdliwe jest dla mnie m.in. mierzenie temp. brzeczki przy chłodzeniu, a do takiego celu urządzenie nie musi być super dokładne. W wypadu mierzenia temp. fermentacji mógłbym sobie zrobić kilka testów i spróbować sprawdzić o ile się urządzonko lubi mylić w interesującym mnie zakresie temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 +1 Uzywam podczas chlodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zazwyczaj pokazuje temperaturę o 1-2 stopnie niżej nisz te naklejane. z tym, że naklejone zawyżają 1 stopień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Kordas, jaki jest problem chłodzić razem z zapiętym zwykłym termometrem (tym od zacierania) ? Edytowane 16 Stycznia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasnagli Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 w piwowarstwie termometru IR używam przy chłodzeniu i ew. do pomiaru temp. fermentacji. Kupować tylko do tych celów to szkoda kasy. Ale taki termometr jest baaaardzo pomocny w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zazwyczaj pokazuje temperaturę o 1-2 stopnie niżej nisz te naklejane. z tym, że naklejone zawyżają 1 stopień Ja to faktycznie napisałem tak jak bym porównywał tylko z tym termometrem naklejanym. Ale chodziło mi oto że na przykład szafka ma temperaturę 18 po chwili 19 a po 5 sekundach 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Kordas, jaki jest problem chłodzić razem z zapiętym zwykłym termometrem (tym od zacierania) ? W sumie żaden ale wygodniejszy byłby taki IR, chociażby ze względu na brak konieczności sterylizacji przed pomiarem, chociaż na chama mógłbym i to obejść, bo gdybym zrobił jakąś zawieszkę to mógłbym go zostawić w garze na okres chłodzenia (zwłaszcza, że wydaje mi się, że rtęciowy by się nawet zmieścił pod pokrywą. Tak naprawdę to chyba jest to tylko kwestia wygody i tego, że faceci czasami lubią mieć swoje "gadżety" , a taki IR by miał też dodatkowe zastosowanie w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Mam nadzieję, że ten termometr rtęciowy nie jest jednak rtęciowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 A w czym szkodzi termometr rtęci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Mam nadzieję, że ten termometr rtęciowy nie jest jednak rtęciowy? Rtęciowy, laboratoryjny, prezencik, z którego się bardzo cieszę. Dzięki niemu wiem, że alkoholowy przekłamywał mi odczyty o 2 stopnie, na szczęście coś się stało i część cieczy została na samym szczycie termometru i od teraz wskazuje dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 coś się stało i część cieczy została na samym szczycie termometru i od teraz wskazuje dobrze autokalibracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się