Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 hej. czy warto kupić chmiel(granulat) ze zbioru 2012? w browamatorze można napotkać jeszcze chmiel ze zbioru 2012 pytanie czy jest sens czy nie będzie zwietrzały? co prawda wydaje mi się że browamator ma warunki do przechowywania chmielu ale jednak to już 3 lata jak by nie patrzeć.... Czy zdażyło się komuś używać takich chmieli nie pierwszej świeżości ? tracą na aromacie czy właściwie przechowywany daje rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Taki chmiel stosuje się do Lambiców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać, jakoś te z usa mają się lepiej,choć też nie jest za różowo,czasem śmierdzą,czasem nie,cholera wie od czego to zależy, jak jest alternatywa to warto kupić tam gdzie świeży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać, Zazdro giry walącej chmielem . Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać, Zazdro giry walącej chmielem . Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej) Chciałem użyć strisslespalt do belga na 15 min 30g... a coś w zamian polecicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Tak, to samo tyle że stosunkowo świeże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać, Zazdro giry walącej chmielem . Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej) Chciałem użyć strisslespalt do belga na 15 min 30g... a coś w zamian polecicie? Cokolwiek,byle świeże,i tak nie poczujesz żadnej różnicy garunkowej. Co do "gir",to nie czuć tego w granulacie,efekt uzyskuje po zrobieniu piwa,nie czuć ich nawet w gotowej brzeczce,ale już jak leje na cichą to wali ,że "ło matko boska",pocieszające jest to,że po 2 miesiącach zazwyczaj mija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Mój dostawca ma trochę, nie widzę a tym bardziej nie czuję problemu. Są przechowywane w idealnych warunkach więc kupuję, cena troszki niższa, mnie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Może masz problem z wyczuciem tego czegoś,też tak bym chciał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Może masz problem z wyczuciem tego czegoś,też tak bym chciał... Czy stwierdzenie mnie dotyczy? Dodam dla ułatwienia mojej ww odp, że podjadam chmiel przed wrzuceniem do gara... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Podjadanie nie ma nic do rzeczy,napisałem,ze girę,inaczej formalinę (to dobry wzorzec tego zapaszku) czuć w gotowym piwie (też tego nie wyczuje za cholerę w smaku granulatu),spotkałem pare osób które nie czują go więc to nie jakaś ułomność . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się